Πως το λέει εκείνη η ατάκα… «Δεν πάμε για ψάρεμα». Ε, για ψάρεμα (ερασιτεχνικό) μπορούν να πηγαίνουν πλέον κανονικά όλοι. Για να πάνε όμως οι ομάδες της Α1 Γυναικών και της Α2 Ανδρών στα παρκέ και να συνεχιστούν τα πρωταθλήματα αυτά, ούτε λόγος να γίνεται επίσημα ακόμα.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, παρουσίασε κατά τη σημερινή ενημέρωση τα νέα μέτρα αποσυμπίεσης για τον κορονοϊό, ενώ την εξειδίκευση έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Στα μέτρα ανάμεσα στα άλλα θα επιτρέπεται πλέον το ψάρεμα.

Για τον αθλητισμό ουδέν νεώτερο. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, πιέζει και ζητάει να βγει το λουκέτο στα σπορ. Μάλιστα το υφυπουργείο Αθλητισμού με αίτημά του προς την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων από τις 17 Μαρτίου ζητάει την επανεκκίνηση των αγωνιστικών δραστηριοτήτων και προτείνει και συγκεκριμένες ημερομηνίες επανέναρξης για τα μεγάλα πρωταθλήματα που παραμένουν ακόμα κλειστά.

Οι ημερομηνίες για Α1 Γυναικών και Α2 Ανδρών

Μάλιστα για την Α1 Γυναικών ο Λευτέρης Αυγενάκης ζητάει να ξεκινήσει άμεσα το πρωτάθλημα από 22/03/2021!

Για την Α2 Ανδρών ο Αυγενάκης ζητάει την σταδιακή επανέναρξη από 3/4/2021.

Όλα πάντως, θα κριθούν από την ΚΥΑ με την Κοινή Υπουργική Απόφαση να βγαίνει άμεσα και να δημοσιεύεται στο ΦΕΚ.

Τι ζητάει ο Λευτέρης Αυγενάκης

Αναλυτικά η ενημέρωση του Υφυπουργείου Αθλητισμού:

“Με το “ΥΠΠΟΑ 17/03/2021, Α.Π. 109948″ έγγραφο, το Υφυπουργείου Αθλητισμού αιτήθηκε -όπως συμβαίνει κάθε Τετάρτη εδώ και αρκετούς μήνες- για την αθλητική δραστηριότητα προς την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων τα εξής:

Θέμα: Αιτήματα Υφυπουργείου Αθλητισμού προς Επιτροπή Αντιμετώπισης Eκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες για συνεδρίαση 19/03/2021.

Σε συνέχεια της από 10/03/2021 επιστολής μας, παρακαλούμε όπως τεθούν στην αρμόδια επιτροπή τα κάτωθι:

Υπερεπείγον: Επανεκκίνηση των αγωνιστικών δραστηριοτήτων

Αφορά στα πρωταθλήματα εκείνα, τα οποία διεξάγονταν έως και τις 03/03/2021, διακόπηκαν στις 04/03/2021 και επιτράπηκαν μόνο οι προπονήσεις τους από 06/03/2021.

Είναι υπερεπείγον, λόγω των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων για να ολοκληρωθούν οριακά και πολύ συντετμημένα οι διοργανώσεις, εν όψει υποχρεώσεων κατόπιν των εθνικών μας ομάδων σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Προτείνονται οι εξής ημερομηνίες σταδιακής επανέναρξης ανά πρωτάθλημα:

Άμεσα:

-A1 καλαθοσφαίριση γυναικών (από 22/03/2021)

-A1 πετοσφαίριση γυναικών (από 22/03/2021)

-A1 υδατοσφαίριση ανδρών (από 22/03/2021)

-A1 χειροσφαίριση ανδρών (από 22/03/2021)

Σταδιακά:

-A1 υδατοσφαίριση γυναικών (από 27/03/2021)

-A1 χειροσφαίριση γυναικών (από 27/03/2021)

-Football League ποδόσφαιρο (από 28/3/2021)

-Α’ εθνική ποδοσφαίρου Σάλας (από 28/3/2021)

-Α2 καλαθοσφαίρισης ανδρών (από 3/4/2021)

Οι αγώνες θα γίνονται με τα επικαιροποιημένα από την τελευταία συνεδρίαση υγειονομικά πρωτόκολλα”.

Τα νέα μέτρα

Αναλυτικά τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν όπως τα ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

– Επεκτείνεται το ωράριο μετακίνησης έως τις 21.00 όλες τις ημέρες σε όλη την επικράτεια από αύριο Σάββατο 20 Μαρτίου. Συνεπώς η απαγόρευση μετακίνησης θα ισχύει από τις 21.00 έως τις 5.00 τα ξημερώματα.

– Άνοιγμα όλων των αρχαιολογικών χώρων

– Λειτουργία κομμωτηρίων και κέντρων περιποίησης άκρων με αυστηρούς κανόνες τήρησης των πρωτοκόλλων από την προσεχή Δευτέρα 22 Μαρτίου

– Διευκόλυνση της ατομικής άσκησης με μέτρα προφύλαξης, ενθάρρυνση άσκησης σε εξωτερικούς χώρους

– Δωρεάν παροχή ατομικών rapid test μετά τον Μάρτιο σε όλη τη χώρα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς εξειδίκευσε περαιτέρω τα μέτρα:

– Σχετικά με τους αρχαιολογικούς χώρους και τη λειτουργία των πάρκων θα επιτρέπονται επισκέψεις έως 3 ατόμων εκτός αν αφορά σε οικογένειες με χρήση κωδικού sms 6 και χωρίς τη χρήση αυτοκινήτου ή μηχανής (δηλαδή μόνο με πόδια ή ποδήλατο).

– Τέλεση λειτουργίας στους καθεδρικούς ναούς κάθε περιοχής με 1 πιστό ανά 25 τμ, με χρήση μάσκας και με υποχρεωτικά testing με ευθύνη της Μητρόπολης σε ιερείς και ψάλτες για την Κυριακή της Ορθοδοξίας 21 Μαρτίου, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου 25 Μαρτίου και τους Β΄ Χαιρετισμούς της Θεοτόκου 26 Μαρτίου.

– Επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία με πλωτό μέσο μήκους 8 μέτρων ή σε παραθαλάσσια μέρη με χρήση του κωδικού 6 καθώς και η αλιεία επαγγελματιών με την επίδειξη των απαραίτητων εγγράφων

«Η ψυχική κόπωση των πολιτών είναι εμφανής και απόλυτα δικαιολογημένη» σημείωσε η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας  επίσης «δεν μπορούμε εύκολα να μιλήσουμε για άνοιγμα δραστηριοτήτων». Αναφέρθηκε ωστόσο στη «χρυσή τομή» που ψάχνουν στην επιτροπή με την προσαρμογή των μέτρων που θα περιλαμβάνει το άνοιγμα δραστηριοτήτων, που έχουν χαμηλό κίνδυνο επιδείνωσης του επιδημιολογικού φορτίου και την αξιοποίηση εξωτερικών χώρων.

Στο άμεσο μέλλον και με σταθεροποίηση των κρουσμάτων θα μπορέσουμε να εισηγηθούμε άνοιγμα κι άλλων δραστηριοτήτων, με αυξημένο όμως testing, ιδίως σε εργαζόμενους, για τη διακοπή της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού».