Περιστέρι και Λάρισα τέθηκαν αντιμέτωποι στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής της φετινής Basket League, σε ένα πραγματικό ντέρμπι, που κρίθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα με τον πιο απρόσμενο τρόπο!

 

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ:

 

1η περίοδος:

Το ξεκίνημα του αγώνα ήταν αρκετά άγαρμπο και για τις 2 ομάδες, αφού η μεν Λάρισα έκανε 3 λάθη σε 3 αγωνιστικά λεπτά (βήματα, επιθετικό φάουλ, λάθος πάσα), ενώ το δε Περιστέρι είδε μόνο τον Gray να επιχειρεί τις 3 πρώτες του επιθέσεις. Από το 2′ μέχρι το 4′, οι φιλοξενούμενοι έτρεξαν ένα 8-0 σερι, με το βροντερό κάρφωμα του Webb να διαμορφώνει το 4-8. Έκτοτε, το Περιστέρι προσπάθησε να γίνει πιο physical (κέρδισε 6 φάουλ μέχρι και το 5′), και με 3 βολές από Μάντζαρη και McLean, αλλά και ένα τρίποντο του Gray (5 πόντοι), πέρασε μπροστά με 10-8, υλοποιώντας ένα 6-0 σερί.

Ο νεοεισαχθέντας Παπαδάκης έδωσε όρεξη στην επιθετική πνοή της Λάρισας, αφού συμμετείχε σε 5 σερί πόντους της, και της έδωσε το προβάδισμα με 10-13, μόνο και μόνο για να ακολουθήσει ένα κρεσέντο 5 σερί πόντων του Βαγγέλη Μάντζαρη, στην επιστροφή του στα δυτικά προάστια (15-15).

Ο Αργύρης Πεδουλάκης θέλησε να ταϊστεί συχνά ο Μπουρούσης, που είχε ένα υψομετρικό πλεονέκτημα με Webb και Κώττα, αλλά σε 5 επαφές, μόλις οι 3 μετουσιώθηκαν σε επιθέσεις, αφού η Λάρισα είχε προετοιμαστεί άρτια για το μαρκάρισμα του υψηλόσωμου ψηλού (double team, ρίσκο τριπόντου από weak side/πρώτοι πόντοι Μπουρούση μετά από 4 αγωνιστικά λεπτά).

Το πρώτο δεκάλεπτο έκλεισε με 6 συνεχόμενους από τον Smith (4 βολές, 1 lay up), με τους Θεσσαλούς να βρίσκονται σε θέση ισχύος (19-23).

 

2η περίοδος:

 

Το Περιστέρι ενδυνάμωσε κατά πολύ την αμυντική του χροιά, και ξεκίνησε το 2ο δεκάλεπτο με ένα 6-2 σερί, χάρις σε 4 πόντους από τον Γάϊο Σκορδίλη, τον 3ο center που επιστράτευσε ο Πεδουλάκης. Ωστόσο, η Λάρισα γρήγορα βρήκε τον ρυθμό που είχε και στην πρώτη περίοδο, και έσφιξε άμεσα την άμυνά της, αφού μέχρι και το 15′ είχε 3 ολόκληρα λεπτά να δεχτεί έστω έναν πόντο. Στο μεσοδιάστημα, ένα τρίποντο του Σπυρόπουλου, προϊόν τρομερής κυκλοφορίας, την έφερε στο +5 (25-30).

Το Περιστέρι έμοιαζε αποσβολωμένο επιθετικά, αφού όλες του οι ενέργειες περιτριγυρίζονταν γύρω από το pick n roll (άμεσα ή έμμεσα), χωρίς κυκλοφορία μπάλας ή κοψίματα.

Τότε, όμως, ο Gray ανέλαβε και πάλι δράση, και με το goal foul που πέτυχε (8 πόντοι) έριξε τη διαφορά στην ελάχιστη τιμή της (-1, 30-31), αφού πρώτα είχε μεσολαβήσει και το πρώτο καλάθι του Περιστερίου μετά από πολλή ώρα (Βασιλόπουλος).

Πολύ κακό ποιοτικά παιχνίδι, που μαστίζεται από τα πολλά φάουλ (11 και 13 αντίστοιχα), τις λίγες επιθέσεις (44), αλλά και τα πολλά λάθη (7 και 10) μέχρι και το 16′.

Στη συνέχεια, το Περιστέρι, που έψαχνε συνεχώς την επαφή, και «τάιζε» συχνά τα miss matches που προέκυπταν στο low post, βρήκε 3 σερί πόντους από ισάριθμες βολές (Gray και McLean), και ανέκτησε ένα σταθερό προβάδισμα (+2, 36-34), μετά από τα μέσα της πρώτης περιόδου.

Ωστόσο, οι φιλοξενούμενοι αντέδρασαν με 2 συνεχόμενα τρίποντα από τον Webb (11 πόντοι/3-4 τρίποντα), με το ένα μάλιστα να είναι…ζογκλερικό, αφού μπήκε από τη γωνία και με τη χρήση/βοήθεια του ταμπλό, για να κλείσουν το σκορ του ημιχρόνου στο 40-38 υπέρ τους!

 

Μπορεί η ποιότητα να μην ήταν και η καλύτερη δυνατή (16 ασίστ/45% εντός πεδιάς/ 8-21 τρίποντα), αλλά η αναμέτρηση χαρακτηρίστηκε από μια άγρια ομορφιά, που επέφερε 18 πόντους σε αντεπίθεση, 8 κλεψίματα, αλλά και 4 τάπες, με τις 2 να έρχονται από τον Jones των γηπεδούχων, που είχε και το μεγαλύτερο +/- της ομάδας του (+2 σε 11 λεπτά), αποδεικνύοντας πως είναι ο center με τον οποίο ρολάρει ποιοτικότερα το Περιστέρι, όντας πολύ πιο versatile και αθλητικός από τους Μπουρούση και Σκορδίλη.

3η περίοδος:

 

Το Περιστέρι μπήκε.. έξαλλο στο δεύτερο ημίχρονο, και μετά το τρίποντο του Rush (39-43), έτρεξαν ένα σερί της τάξης του 9-2, με 3 σερί τρίποντα από Gray, Μάντζαρη και McLean, ανακτώντας ένα σημαντικό προβάδισμα 3 πόντων στο 24′ (+3, 48-45), παίζοντας τρομερή άμυνα με περιστροφές, χωρίς να αφήνει περιθώρια στην Λάρισα, που έμοιαζε εγκλωβισμένη.

Στη συνέχεια, η σκέψη του Πεδουλάκη να περάσει η μπάλα στον Μπουρούση επιτέλους είχε αποτέλεσμα, αφού ο βετεράνος «ψηλός» πέτυχε 4 πόντους στο ζωγραφιστό (1 lay up/2 βολές), και ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 52-47 στο 25′ (7 πόντοι/5 ριμπάουντ), και το σερί της ομάδας των δυτικών προαστίων στο 13-4.

Δύο συνεχόμενα τρίποντα, ένα για κάθε αντίπαλο, από Μπουρούση (4ο του Περιστερίου στην περίοδο) και από Smith, αλλά και 2 βολές των γηπεδούχων, εδραίωσαν τη διαφορά στους 5 (57-52) στο 28′, για να υπάρξει μια μίνι αντίδραση των Θεσσαλών, με ένα τρομερό κάρφωμα του Webb (2ο στη βραδιά), και 1/2 βολές από τον Smith, που σουτάρει φέτος με 78.3% από εκεί (7-9 σήμερα). Το σκορ πλέον, διαμορφώθηκε στο 57-55, με την Λάρισα να καραδοκεί…

Το Περιστέρι επιδίωξε πολύ το μακρινό σουτ υπό κακές συνθήκες, με αποτέλεσμα να έχει να σκοράρει για τουλάχιστον 2 αγωνιστικά λεπτά, κάτι που εκμεταλλεύτηκαν οι φιλοξενούμενοι, με το τρίποντο του Παπαδάκη με λιγότερα από 10” για το φινάλε της 3ης περιόδου (57-58).

Ωστόσο, οι βολές του Jones «έκλεισαν» το σκορ στο 59-58, με τον Αμερικάνο να φτάνει στους 3 πόντους.

4η περίοδος:

Η τελευταία περίοδος άρχισε περίεργα για τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι υπέπεσαν σε 2 λάθη, 3 φάουλ και 2 χαμένα σουτ, κάτι που έδωσε τη δυνατότητα στους Αθηναίους να ξεφύγουν με 3 (61-58) στο 31′, αλλά και με 5 στο 32′ (63-58).

Το Περιστέρι συνέχισε να επιμένει από τη ζώνη του τριπόντου, ενώ η Λάρισα προσπάθησε να βρει interior λύσεις, χωρίς όμως αποτέλεσμα για αμφότερες.

Ένα 7-2 σερί της Λάρισας ισοφάρισε την αναμέτρηση στο 35′ (68-68), που έμοιαζε ξανά να ελέγχει την κατάσταση, αφού είχε κοντρολάρει τον ρυθμό, και δεν άφηνε περιθώρια στους γηπεδούχους, που εξακολουθούσαν να «σπάνε» την αντίπαλη στεφάνη (7-26 τρίποντα γενικά/1-7 στο δεκάλεπτο), δικαιώνοντας το σταθερό under των Θεσσαλών.

 Λίγες στιγμές αργότερα, οι ομάδες θα ήταν εκ νέου ισόπαλες στο 73, μετά από 5 εκατέρωθεν πόντους, ισοπαλία που έσπασε από το 4ο τρίποντο σε ισάριθμες προσπάθειες του Κώστα Παπαδάκη (12 πόντοι/10 ασίστ) στο 38′ (73-76)!

Το lay up του McLean στο 39′ έφερε το ματς στον πόντο (77-78), ενώ οι βολές του Gray (17 πόντοι/5-5 βολές) έδωσαν το προβάδισμα στο Περιστέρι με 79-78!

Με 25” να απομένουν, ο Smith αποτυγχάνει να χτυπήσει τον Βασιλόπουλο στα πόδια, και δέχτηκε ένα μεγαλοπρεπέστατο μπλοκ, και να πηγαίνει στη γραμμή των βολών στη συνέχεια της φάσης, όπου το αυτοκαλάθι (!) του Webb, που λανθασμένα μέτρησε, στην προσπάθειά του να διώξει τη μπάλα από τη στεφάνη του, εκτόξευσε τη διαφορά στους 4, και έδωσε ένα ισχυρότατο προβάδισμα στους γηπεδούχους, το οποίο και παρέμεινε μέχρι και το φινάλε.

 

Ιστορικά στοιχεία:

 

– Οι 2 ομάδες έχουν αναμετρηθεί μόλις 2 φορές στο πλαίσιο της Basket League, με το Περιστέρι να επικρατεί με 101-63, πέρυσι, και σήμερα.

-Συνολικά, έχουν βρεθεί αντίπαλοι 4 φορές, με το Περιστέρι να μετράει ισάριθμες νίκες (συνολική διαφορά πόντων: +80).

Τα δεκάλεπτα: 19-23, 38-40, 59-58, 82-78

Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στατιστικά ΕΔΩ.