Σε ένα πολύ ενδιαφέρον ντέρμπι -για τις 3 πρώτες περιόδους τουλάχιστον- Προμηθέας Πατρών και Ιωνικός Νικαίας μονομάχησαν μέχρι τέλους, με την αχαϊκή ομάδα να φορτσάρει στο τέλος και να φράζει το πάθος των 8 μόλις μονομάχων των φιλοξενούμενων.

 

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

1η περίοδος

 

Η αναμέτρηση εκκίνησε με αξιοθαύμαστη ευστοχία, αφού οι δύο ομάδες κατάφεραν να ευστοχήσουν στις 5 πρώτες συνολικά επιθέσεις του αγώνα (3-3 ο Προμηθέας, 2-2 ο Ιωνικός), με το πρώτο άστοχο σουτ να έρχεται μετά από 2 ολόκληρα αγωνιστικά λεπτά και το χαμένο τρίποντο του Μαυροκεφαλίδη από τη δεξιά 45 (6-5)!

Ο Προμηθέας ήταν υπερφυσικά εύστοχος, αφού μέχρι και το 5′, δεν είχε χάσει ούτε μια επίθεση -παρά μόνο ένα σουτ, το οποίο το έσωσε με το επιθετικό του ριμπάουντ ο Αγραβάνης (13-8).

Σε αυτό το διάστημα, η αχαϊκή ομάδα πέτυχε εν γένει 6-7 σουτ (όλα δίποντα), με τον Jerian Grant να είναι ο κορυφαίος αθλητής της ομάδας του με 4 πόντους (2-3 σουτ) και 2 ριμπάουντ, και έψαχνε πάντα τη λογικότητα στις επιλογές της είτε ταΐζοντας τον Αμερικάνο «ψηλό» στο ζωγραφιστό είτε δημιουργώντας μέσω spacing τις συνθήκες για επιτυχημένα drives, όπως και προήλθε και το δυναμικό κάρφωμα του Λούντζη.

Από πλευράς Ιωνικού, η είσοδος των Τολιόπουλου και Holyfield έδωσε πνοή και ώθηση στην αθηναϊκή ομάδα, με τους δύο παίκτες μάλιστα να πετυχαίνουν 9 συνεχόμενους πόντους (4 και 5 αντίστοιχα).

Ωστόσο, είχαν υπολογίσει την ιστορία του αγώνα χωρίς τον Αγραβάνη…

Συνολικά, στα 3 τελευταία λεπτά της πρώτης περιόδου, ο διεθνής power forward πέτυχε 11 σερί πόντους για την ομάδα του (3-4 σουτ, 6-7 βολές), ενώ στον αντίποδα, δυσκόλεψε πολύ τον Νίκο Χουγκάζ, τον οποίο και ανάγκασε να υποπέσει σε 3 ολόκληρα λάθη, χαρίζοντας ένα πλεονέκτημα 7 πόντων στον οργανισμό της Πάτρας (27-20).

 

2η περίοδος

 

Στις απαρχές του δεύτερου δεκαλέπτου, η ζώνη που προσπαθούσε να εφαρμόσει στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου ο coach Αγγέλου καρποφόρησε επιτέλους, με τον Προμηθέα να πνίγεται στην άμυνα των Αθηναίων και να σπαταλάεις τις 3 από τις πρώτες 4 επιθέσεις του (1-3 σουτ, 1 λάθος) στα αρχικά 2.5 λεπτά της περιόδου, ενώ στον αντίποδα βρήκε σκορ με Μαυροκεφαλίδη (δις) και Pridgett (4 πόντοι), για να μειώσει στους 3 (29-26/ 2-6 σερί).

Ωστόσο, η επανείσοδος του Grant έδωσε ώθηση στη δυναμική των γηπεδούχων, με τον Αμερικάνο να σπάει την κατάρα της ζώνης με δύσκολο hook για το 31-26, ενώ λίγες στιγμές αργότερα, έσωσε μια χαμένη επίθεση της ομάδας του με επιθετικό ριμπάουντ, το οποίο και οδήγησε σε τρίποντο από τη γωνία του Γιάννη Αθηναίου (34-28).

Ο Ιωνικός έπαιζε κυρίως μέσω του Μαυροκεφαλίδη και του Τολιόπουλου (δεδομένης της δυστοκίας του Χουγκάζ κόντρα στον Αγραβάνη), αλλά τα δύο εξ επαφής λέι απ που έχασε (!) με τον πρώτο και τον Moustapha ήταν καθοριστικά για τη νέα άνοδο της διαφοράς, που ανήλθε και στους 8 χάρις στο δεύτερο κάρφωμα του Αγραβάνη στη βραδιά (13 πόντοι, πρώτοι στην περίοδο/ 36-28).

Όσο σπουδαίος και αν ήταν ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού στην επίθεση όμως, ήταν ακόμα καλύτερος στην άμυνα, αναγκάζοντας τον Χουγκάζ σε μια τραγική εμφάνιση (4 λάθη, μόλις 2 προσπάθειες), με το πρώτο καλάθι του Έλληνα power forward/ center να επέρχεται μετά από 16 ολόκληρα αγωνιστικά λεπτά!

Οι φιλοξενούμενοι ήταν πολύ καλύτεροι τόσο από το σκορ (40-34 στο 19′) όσο και από την επιθετική τους συγκομιδή (34 πόντοι, 44% εντός πεδιάς, 28% τρίποντο), αλλά οι κακές τους επιλογές στην επίθεση (8 λάθη/ κακός Χουγκάζ/ χαμένα εξ επαφής σουτ) τους στέρησαν την ευκαιρία να είναι πολύ πιο κοντά στο σκορ, αφού δύο σερί εύστοχα σουτ και 3 σε 5 επιθέσεις του Προμηθέα (Grant mid range από ασίστ Αθηναίου, κάρφωμα Agbelese από ασίστ Αγραβάνη, κάρφωμα Grant από ασίστ Αγραβάνη) έστειλαν τη διαφορά στους 6 και τους 8 πόντους αντίστοιχα.

Ωστόσο, το πολύ μακρινό τρίποντο του Hollowell (11 πόντοι με 2-2 τρίποντα, 6 ριμπάουντ) -σε συνδυασμό με την επιτυχημένη άμυνα στην τελευταία επίθεση του Evans για λογαριασμό των Πατρινών- έριξε την απόσταση του ημιχρόνου στους μόλις 5 πόντους για μια ομάδα που έφτασε στην Πάτρα με 10 μόλις διαθέσιμους αθλητές στις αγωνιστικές επάλξεις (42-37)!

 

3η περίοδος

 

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να σκοράρουν κάθε έναν πόντους μέσω δύσκολων σουτ, αφού ο μεν Προμηθέας βρήκε 6 πόντους στο ζωγραφιστό και ένα drive του Γιάννη Αγραβάνη (πρώτοι πόντοι), ενώ ο δε Ιωνικός σκόραρε με βολές έπειτα από φάουλ που κέρδισε ο Hollowell και ένα επιθετικό ριμπάουντ του Μαυροκεφαλίδη (52-43).

Ουσιαστικά, το παιχνίδι στηρίχθηκε εν πολλοίς στις δυνατές άμυνες και τα tough shots, με την υψομετρική διαφορά των Πατρινών να τους δίνει ένα έξτρα πλεονέκτημα τόσο στην άμυνα (7 κλεψίματα, 4 τάπες) όσο και επιθετικά (5 δίποντα στην περίοδο σε 9 απόπειρες).

Γενικότερα, οι γηπεδούχοι βρήκαν αρκετούς πόντους στο transition με Αγραβάνη και Λούντζη, πνίγοντας τους φιλοξενούμενος με τα άκρα και την ικανότητά τους στο switchability.

Ωστόσο, ο Ιωνικός έτρεξε ένα γρήγορο 6-2 σερί και κατόρθωσε να μειώσει και πάλι στους 5 -διαφορά με την οποία έκλεισε το σκορ του ημιχρόνου-, σκοράροντας 3 φορές σε 4 προσπάθειες, και τον Holyfield να δίνει και πάλι πνοή στην ομάδα του με 4 πόντους σε αυτό το διάστημα, αλλά και 8 συνολικά (3-4 σουτ, 2-2 βολές), με το σκορ να μετουσιώνεται στο 56- 51 με 1.5 λεπτό να απομένει για το φινάλε της περιόδου.

Ωστόσο, λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, τα δύο συνεχόμενα μεγάλα τρίποντα (από αριστερή γωνία και αριστερή 45/ το πρώτο μάλιστα buzzer beater χρόνου επίθεσης) του Χάρη Γιαννόπουλου στο παιχνίδι ανέβασαν και πάλι τη διαφορά στους 8 (62-54), με τις 2 εύστοχες του Moustapha (2 πόντοι, 0-2 σουτ) να ρίχνουν τη διαφορά στο τέλος του δεκαλέπτου στους 6 (62-56).

 

4η περίοδος

 

Η τέταρτη και τελευταία περίοδος του παιχνιδιού εκκίνησε πολύ σκληρά, με την κούραση των 8 παικτών -ουσιαστικά- του Ιωνικού και την τρομερή ποιότητα του Προμηθέα να αποτυπώνεται και στο σκορ, με τους Πατρινούς να ξεκινούν με ένα σερί της τάξης του 12-3, αλλά και 7-0 από τη στιγμή που σκόραραν οι φιλοξενούμενοι με το goal foul του Λουκά Μαυροκεφαλίδη (74-59 στο 33′).

Σε αυτό το διάστημα, οι γηπεδούχοι βρήκαν δύο τεράστια τρίποντα από Grant -στο φινάλε του χρόνου επίθεσης- και Γιαννόπουλο (3ο σήμερα/9 πόντοι), αλλά και 2 καλάθια στην αντεπίθεση, με τις 2 τάπες και το 1 κλέψιμό τους να αποτυπώνεται και στο άλλο μισό του γηπέδου (4-7 σουτ).

Έκτοτε, ο Ιωνικός προσπάθησε υπέρ του δέοντος για να γυρίσει το ματς, και τρέχοντας ένα συγκλονιστικό 11-2 επί μέρους σκορ και κατάφερε να μειώσει στους 6 με το πολύ μακρινό τρίποντο του Τολιόπουλου (8 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 7 ασίστ/ 76-70), με την αθηναϊκή ομάδα να δέχεται μόλις 2 πόντους σε 2.5 αγωνιστικά λεπτά και να μετουσιώνει σε καλάθια τις σωστές επιλογές της.

Αξίζει να αναφερθεί πως κατά τη διάρκεια αυτού του σερί, ο Ιωνικός πέτυχε 3 ασίστ, αλλά και από 1 κλέψιμο και τάπα, αναγκάζοντας τον Προμηθέα να σκοράρει σε μόλις μια από τις 6 προσπάθειές του και αν υποπέσει και σε 2 λάθη.

Ωστόσο, δεν κατάφερε να μειώσει ακόμα περισσότερο μια τεράστια είναι η αλήθεια διαφορά, με αποτέλεσμα ο Προμηθέας να κλείσει τον αγώνα με ένα σκορ της τάξης του 6-2 και να παίρνει μια ώριμη νίκη με 82-72.

 

 

Τα δεκάλεπτα: 27-20, 42-37, 62-56, 82-72

Ιστορικά στοιχεία/ Fun Facts

 

Οι 2 ομάδες έχουν αναμετρηθεί συνολικά 4 φορές -πλέον- στην ιστορία τους, με τον Προμηθέα να μετράει 3 νίκες με συνολική διαφορά πόντων της τάξης του +12.

Στην αναμέτρηση του πρώτου γύρου, ο Ιωνικός ωστόσο, ήταν αυτός που κατάφερε να πανηγυρίσει τη νίκη με 86- 77, έχοντας ως κορυφαίους τους Smith και Elmore -που πλέον δε βρίσκονται στο ρόστερ της ομάδας.

Ο Jerian Grant συνέχισε το κρεσέντο των ασίστ του και δεν έπεσε κάτω από τις 4 για ακόμα ένα ματς φέτος!
Συνολικά, μετράει 5.8 ασίστ κατά μέσο όρο.

Ο Βασίλης Τολιόπουλος έχει ευστοχήσει στις 26 από τις 29 βολές που επιχείρησε. Σήμερα, είχε 5-7.
Συνολικά, μετράει 34-41 (82.9%).

 

Η βαθμολογία

 

1. Λαύριο 14-4
2. Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ 14-2
3. ΑΕΚ 13-4
4. Περιστέρι 9-9
5. ΠΑΟΚ 9-8
6. Ηρακλής 7-11
7. Ιωνικός 7-12
8. Λάρισα 5-13
9. Άρης 6-11
10. Προμηθέας 10-5
11. Κολοσσός 6-11
12. Μεσολόγγι 4-14

 

Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στατιστικά του αγώνα ΕΔΩ.