Σε ένα από τα πιο μυθικά τραγούδια του one and only, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, οι στίχοι του Αλκη Αλκαίου λένε κάποια στιγμή: «Θυμάμαι σαν παιδί γελούσε και έλεγε στην σέλα ακροβατώντας ποδηλάτου: Τον κόσμο εμείς θα φέρουμε στα μέτρα μας, πριν να μας φέρει εκείνος στα δικά του». Ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης δεν έζησε στα παρκέ του μπάσκετ βάσει των μέτρων και των σταθμών. Δεν μπήκε ποτέ σε καλούπι. Έφερε τον μπασκετικό του κόσμο στα δικά του μέτρα. Κι ας ήταν μεγάλα, κι ας ήταν έξω από τα στάνταρντς.

Έτσι ήθελε και έτσι έκανε. Κι ας το πλήρωσε ακριβά, καθώς ποτέ δεν έκανε την μυθική καριέρα που θα μπορούσε να κάνει και ποτέ μα ποτέ δεν έμαθε το μπάσκετ, που θα μπορούσε να φτάσει αυτός ο κολοσσιαίος παίκτης.

Ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης άφησε να εννοηθεί σε συνέντευξή του στο Ισραήλ, ότι αποχωρεί από τα παρκέ.

Το Basketblog.gr θυμάται την διαδρομή του και το τεράστιο ταλέντο του, που δεν έλαμψε ποτέ σε όλο του το μεγαλείο, καθώς ο «Big Sofo» αδίκησε πολλές φορές τον εαυτό του. Οι… γευστικοί πειρασμοί, που τον έκαναν να έχει πάντα πολλά κιλά επιπλέον, δεν τον άφησαν να ξεδιπλώσει όλο το μπασκετικό του μεγαλείο.

Παραμιλούσαν οι σταρ του ΝΒΑ

Ο Θεός του χάρισε ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΑΛΕΝΤΟ. Όταν ξεκίναγε το μπάσκετ όλοι έλεγαν πως είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του αθλήματος στην Ευρώπη και στον κόσμο. Ένα θηρίο που θα παρασύρει τα πάντα στο διάβα του και μαζί τα τείχη του ΝΒΑ, που θα τα έριχναν οι Αμερικανοί για να τον φέρουν στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη.

Τον φώναζαν «Baby Shaq», καθώς έφερνε στον σέντερ – μύθο του ΝΒΑ, Shaquille O’Neal και έδειχνε πως μπορεί να είναι ο διάδοχός του.

Οι σταρ του ΝΒΑ τον έμαθαν και παραμιλούσαν με το ταλέντο του,

Στο Παγκόσμιο του 2006, που δεν θα ξεχάσει ποτέ κανείς, είχε πάρει σβάρνα με την Ελλάδα την Dream team των ΗΠΑ και έγραψε μαζί με την «επίσημη αγαπημένη» ένα αληθινό έπος.

Μετά από εκείνο το ματς, όπου η Ελλάδα σκότωσε τον Γολιάθ των ΗΠΑ σε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του παγκόσμιου μπάσκετ, το μέλος της αμερικανικής ομάδας και σταρ του ΝΒΑ, Dwight Howard γύρισε προς το μέρος του και του είπε: «Τι διάολο κάνεις στην Ευρώπη; Κόψε τις μαλ… κι έλα στο ΝΒΑ»!

Το 2009 ο Shaquille O’Neal είχε στάξει μέλι γι΄ αυτόν: «Τον είδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ηταν φοβερός»!

Δεν επιβεβαίωσε όμως, ποτέ όλους εκείνους που τον αποθέωναν. Ας όψεται αυτό το… μικρόβιο των πειρασμών. Το «σαράκι» που τον έτρωγε ήταν τα κιλά του. Ήρθαν και κάποιοι τραυματισμοί και το γλυκό έδεσε.

Η διαδρομή του από την Καβάλα ως τη Νίκαια

Ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης γεννήθηκε στο Καμερούν στις 22 Ιουνίου 1985. Ο πατέρας του Κωνσταντίνος  ήταν ένας Ελληνας πολιτικός μηχανικός, που ερωτεύτηκε μια γυναίκα από το Καμερούν, την Georgette, όταν ήταν εκεί για δουλειές.

Την παντρεύτηκε, έκανε δυο παιδιά (τον «Σόφο» και τον Αλέξανδρο) και η οικογένεια ήρθε στην Ελλάδα και έμεινε στην Καβάλα.

Ο Σόφο έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα στον Ηρακλή Καβάλας. Την σεζόν 2000 πήγε στον Ηρακλή, καθώς οι άνθρωποι της ομάδας είχαν μάθει για ένα θηρίο που έπαιζε στους Καβαλιώτες και έσπευσαν να τον αποκτήσουν. Έμεινε στον «γηραιό» ως το 2003.

Εκείνη τη χρονιά (2003) επιλέχθηκε στο Νο 34 του ντραφτ του ΝΒΑ από τους Cippers. Δεν πήγε όμως, ποτέ στο ΝΒΑ.

Στην συνέχεια έπαιξε σε Cantu (2003-04), Αρη (2004-05) και το 2005 ήρθε η πολύ μεγάλη μεταγραφή, καθώς τον απέκτησε ο Ολυμπιακός (έμεινε στην ομάδα ως το 2010).

Το πρόβλημα με τα κιλά

Εκεί άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια τα προβλήματα με το βάρος του. Είχε… μεγάλη όρεξη και έπαιρνε κιλά. Πολλά κιλά. Η ομάδα κινητοποιήθηκε, μπας και βρεθεί λύση. Οι «ερυθρόλευκοι» τον έστειλαν ακόμα και σε ειδικό κέντρο αδυνατίσματος στην Ελβετία. Έχανε κάποια κιλά, έπαιρνε άλλα και αυτό συνεχιζόταν χωρίς σταματημό.

Το 2010 οι δρόμοι του με τον Ολυμπιακό χώρισαν Μετακόμισε στην Maccabi Tel Aviv (2010-12). Επαναπατρίστηκε στη συνέχεια και πήγε στον Παναθηναϊκό  (2012-13). Ξαναγύρισε όμως, στην Maccabi (2013-15), με την οποία σήκωσε την κούπα της Euroleague το 2014.

Τραυματισμοί και κατήφορος

Στη συνέχεια άρχισε να τον παίρνει η κατηφόρα. Τα θέματα με το βάρος ήταν πολλά. Μέχρι και γλαύκωμα στα μάτια του έπαθε και έκανε επέμβαση. Εκεί άρχισαν και οι συχνοί τραυματισμοί.

Το 2015 πήγε στον Crvena Zvezda, αλλά γύρισε αμέσως και πάλι πίσω στην Ελλάδα. Αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στον ΠΑΟΚ. Έπαιξε μια σεζόν με τον «δικέφαλο» (2015-16).

Στη συνέχεια ήταν να πάει στον Απόλλωνα Πάτρας. Οι τραυματισμοί όμως, δεν του επέτρεψαν να πάει στην ομάδα και να παίξει.

Τη σεζόν 2017-18 πήγε στα Τρίκαλα. Είχε να παίξει από την σεζόν που ήταν στον ΠΑΟΚ. Στις 6/1/2018 έπαιξε το πρώτο του ματς με τους Θεσσαλούς κόντρα στο Ρέθυμνο. Σε εκείνο το ματς είχε επιστρέψει στα παρκέ μετά από 623 μέρες. Πρόλαβε να αγωνιστεί μόλις 9΄.20΄΄. Από εκεί και μετά μπήκε στο περιθώριο λόγω κιλών και τραυματισμών.

Η προσπάθεια επιστροφής με τον Ιωνικό

Το 2019 αποφάσισε να γυρίσει στα παρκέ. Ο Ιωνικός του έδωσε την ευκαιρία να κάνει το come back. Στις 16/11/2019 έπαιξε για πρώτη φορά με τους Νικαιώτες απέναντι στον Παναθηναϊκό. Είχε να παίξει 679 μέρες (από εκείνο το ματς των Τρικάλων με το Ρέθυμνο)!

Δεν κατόρθωσε να κάνει κάτι με τον Ιωνικό και φυσικά έμεινε ελεύθερος. Και όπως είπαμε στη αρχή είπε σε συνέντευξή του στο Ισραήλ ότι μάλλον θα σταματήσει το μπάσκετ και θα ρίξει τους τίτλους τέλους σε μια διαδρομή που θα μπορούσε να ήταν εκθαμβωτική, αλλά όπως είπαμε εκείνος ήθελε να φέρει τον κόσμο στα μέτρα και τα κυβικά τα δικά του…

 

O «BIG SOFO» ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ