Τα αδέρφια Αγραβάνη, Γιάννης και Δημήτρης, κλήθηκαν χθες από τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Θανάση Σκουρτόπουλο, να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο δεύτερο παράθυρο των προκριματικών του Eurobasket 2021.

Έτσι, το basketblog.gr κάνει μια αναδρομή στα αδέρφια που έχουν αγωνιστεί μαζί στην εθνική ομάδα ανδρών, σε ένα ταξίδι που καλύπτει το μεγαλύτερο φάσμα του ελληνικού μπάσκετ, και ξεκινάει από το μακρινό 1949.

Σωκράτης- Αλέκος Αποστολίδης

Τα αδέρφια Αποστολίδη αγωνίστηκαν μόλις σε μια διοργάνωση με τα εθνικά χρώματα, η οποία ήταν και η πρώτη για τη χώρα μας σε διεθνές πεδίο. Στο Eurobasket του 1949 που διεξήχθη στο Κάιρο, οι αφοί Αποστολίδη κατάφεραν να βοηθήσουν την Ελλάδα να φτάσει στο χάλκινο μετάλλιο, έχοντας 4 νίκες σε 6 αγώνες στο τουρνουά. Αυτό ήταν και το πρώτο μετάλλιο για τη επίσημη αγαπημένη από τα εν γένει 6 που έχει υπό την κατοχή της αναφορικά με Eurobasket, Mundobasket και Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Σωκράτης είχε 3 πόντους μ.ο στη διοργάνωση, ενώ ο Αλέκος 4, και συνολικά πέτυχαν 39 από τους 269 της ομάδας (14%).

 

Αλέκος- Γιάννης Σπανουδάκης

Το ντεμπούτο των Αλέκου και Γιάννη Αποστολίδη σε επίσημη διοργάνωση με τα χρώματα της Ελλάδας έγινε κατά τη διάρκεια του Eurobasket του 1951, το οποίο διεξήχθη στο Παρίσι. Στο τουρνουά, η χώρα μας, αν και πέρασε από τον πρώτο γύρο, εν συνεχεία έλαχε τις παντοδύναμε δυνάμεις της εποχής στο νέο της όμιλο (Σοβιετική Ένωση, Τσεχοσλοβακία και Ιταλία) και, όπως είναι λογικό, αποκλείστηκε χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση. Ωστόσο, κατέλαβε την 8η θέση, που είναι άκρως αξιέπαινη δεδομένων των αναλογιών.

Την επόμενη χρονιά, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με τα αδέρφια Σπανουδάκη στις τάξεις του αγωνίστηκε στην Ολυμπιάδα του Ελσίνκι. Δυστυχώς, η χώρα μας δεν είχε ισχυρή παρουσία, αφού αποκλείστηκε μετά από 3 παιχνίδια και απολογισμό 2 ήττες και μόλις 1 νίκη.

Η τελευταία διοργάνωση που τα αδέρφια από τα Χανιά της Κρήτης αγωνίστηκαν μαζί στην εθνική ομάδα ήταν στους Μεσογειακούς Αγώνες του 1955 στην Ισπανία, εκεί όπου κατέλαβαν την 3η θέση της διοργάνωσης.

Συνολικά, τα 2 αδέρφια πέτυχαν 241 πόντους με τα ελληνικά χρώματα σε 3 διεθνή τουρνουά.

 

Φάνης- Χρήστος Χριστοδούλου

Τα αδέρφια Φάνης και Χρήστος Χριστοδούλου αγωνίστηκαν μόλις για μια διοργάνωση μαζί, το 1986, που ήταν μάλιστα και το πρώτο Mundobasket που η εθνική μας ομάδα έχει συμμετοχή.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα πήρε το 3ο και τελευταίο εισιτήριο για τον δεύτερο όμιλο στο νήμα, μόλις για 8 πόντους διαφορά από την 4η Γαλλία. Εκεί, δεν είχε ανάλογη πορεία και μέτρησε 5 ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια.

Ο Φάνης τελείωσε τη διοργάνωση έχοντας περίπου 13 πόντους ανά βραδιά, ενώ ο Χρήστος έναν.

 

Γιάννης- Θανάσης Αντετοκούνμπο

Μπορεί η οικογένεια Αντετοκούνμπο να έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας από το 2013, αλλά η πρώτη κοινή παρουσία των Γιάννη και Θανάση στην εθνική ομάδα έγινε στο περσινό Mundobasket της Κίνας (με εξαίρεση το Προολυμπιακό τουρνουά του 2016 στην Ιταλία).

Εκεί, αν και η Ελλάδα ήταν ένα από τα κυρίαρχα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, αποκλείστηκε νωρίς- από τον 2ο όμιλο- και τερμάτισε 11η, αφού δεν έφτασε καν στη ζώνη των νοκ-άουτ.

Ο Γιάννης, όντας ήδη ο MVP του ΝΒΑ, μέτρησε 15 πόντους, 9 ριμπάουντ και 2.5 κλεψίματα, ενώ ο Θανάσης 6 πόντους και 1.5 ριμπάουντ σε 5 παιχνίδια έκαστος.