Η ιστορία της ζωής του Παύλου Γιαννακόπουλου μοιάζει με παραμύθι. Η οικογένειά του καταγόταν από την Σελλασία Λακωνίας.Ο πατέρας του Δημήτρης, ήταν άνθρωπος του μόχθου. Η οικογένεια προσπαθεί να ζήσει μέσα στην δυστυχία και το οικονομικό «κραχ» που έφερε η Μικρασιατική καταστροφή. Το 1924 αποφάσισε να πάρει την τύχη του στα χέρια. Ανοίγει ένα φαρμακείο στη οδό Πειραιώς. Ολοι μετέχουν στην οικογενειακή επιχείρηση. Οι τρες γιοι του Παύλος, Θανάσης και Κώστας, ενώ λίγο μετά γεννιέται και η κόρη της οικογένειας.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος φεύγει από τη ζωή. Ο πρωτότοκος γιος του Παύλος παίρνει τα ηνία και γίνεται και πατέρας και αδελφός για όλους. Σαν αληθινός Σπαρτιάτης, όμως, που η οικογένεια είναι λέξη ιερή γι’ αυτόν αποφασίζει πάντα μαζί με τη οικογένειά του για όλα.

Πανέξυπνος, εργατικός και διορατικός

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος δείχνει από νωρίς ότι είναι ένας πανέξυπνος επιχειρηματίας, αλλά και ένας διορατικός άνθρωπος που βλέπει μπροστά. Τα φάρμακα είναι το πεδίο δράσης του. Παράλληλα μπαίνει και στο εμπόριο της μπανάνας, ένα φρούτο που η εισαγωγή του έβρισκε πολλά εμπόδια λόγω της πολιτικής των εκάστοτε υπουργών εμπορίου, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ελληνική παραγωγής μπανάνας της Κρήτης. Κατορθώνει να εισάγει μεγάλα φορτίο από το φρούτο αυτό και δημιουργεί σημαντική αύξηση στην περιουσία της οικογένειας.

Το βάρος όμως, το ρίχνει στην φαρμακευτική του εταιρεία ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ που  είχε ιδρύσει το 1951 και η οποία αποτελεί την ναυαρχίδα των επιχειρήσεων της οικογένειας εκείνη την περίοδο.

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος δεν μένει εκεί. Βλέπει ότι η αγορά φαρμάκου είναι ένα σημαντικό πεδίο για εξέλιξη. Αγοράζει αντιπροσωπείες μεγάλων ξένων εταιρειών φαρμάκων (Boots, Sigma, Tau, Alcon, Roussel) στη Ελλάδα. Η ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ γίνεται αποκλειστικός αντιπρόσωπος.

Η γέννηση του κολοσσού της ΒΙΑΝΕΞ

Το 1971 κάνει το μεγάλο τόλμημα. Η ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ γίνεται Ανώνυμη Εταιρεία και μετονομάζεται σε ΒΙΑΝΕΞ. Ενας επιχειρηματικός κολοσσός μόλις έχει γεννηθεί. Το 1974 φτιάχνει το πρώτο του ιδιόκτητο εργοστάσιο στην Εθνική Αθηνών – Λαμίας. Την δεκαετία του 1980 η εταιρεία γιγαντώνεται και αγοράζει εργοστάσια που έχουν μεγάλες πολυεθνικές στην Ελλάδα, όπως αυτά της Winthrop-Sterling  και της Upjohn.

Η ΒΙΑΝΕΞ γιγαντώνεται και είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις από τότε μέχρι και σήμερα.