Πως το λέει εκείνη η ατάκα; Έγιναν από δυο χωριά. Εντάξει δεν θέλουμε να φτάσουμε  στην υπερβολή. Δεν έχουν γίνει ακριβώς από δω χωριά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς από την μια και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης από την άλλη. Οι δηλώσεις όμως και οι στάσεις τους, με αφορμή την επανεκκίνηση του αθλητισμού και δη του μπάσκετ δείχνουν την απόλυτη διαφωνία τους.

Η στάση του Λευτέρη Αυγενάκη

Ο Λευτέρης Αυγενάκης έχει δείξει εδώ και καιρό την διάθεση να γίνει πια επανεκκίνηση του αθλήματος και να μπει ένα τέλος στον αργό θάνατο αθλητών, προπονητών, ομάδων, που το «λουκέτο» έχει κάνει την ζωή τους κόλαση και τους έχει οδηγήσει στην απόλυτη οικονομική ανέχεια.

Στην τελευταία κυβερνητική τηλεδιάσκεψη που αποφασίστηκε η παράταση του «λουκέτου» στον αθλητισμό, ο Λευτέρης Αυγενάκης είχε στείλει εκεί τον ΓΓΑ, Γιώργο Μαυρωτά, με στοιχεία, έρευνες, καταγραφή της κατάστασης και η πλευρά του υφυπουργείου τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της άρσης του «lockdown» στον αθλητισμό.

Η Κυβέρνηση όμως, τάχθηκε με το πλευρό της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και έτσι αποφασίστηκε το «λουκέτο» να παραμείνει.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης ακόμα και χθες 1/2 έδειξε ξεκάθαρα ότι επιθυμεί την επανεκκίνηση του αθλητισμού.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού έδωσε το παρών στην 4η ημέρα του διαλόγου «Αθλητισμός 2021 – Συμπαίκτες στη Μεταρρύθμιση» με τα ερασιτεχνικά σωματεία όλης της χώρας.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού παρέθεσε εκεί και τις εισηγήσεις που έχουν γίνει προς την επιτροπή των Λοιμωξιολόγων τις τελευταίες εβδομάδες για την επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας:

Αναλυτικά οι εισηγήσεις το και τα λόγια του μέσα από το δελτίο Τύπου της ΓΓΑ:

«Έχουμε καταθέσει στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, κατ’ επανάληψη τις τελευταίες εβδομάδες, εμπεριστατωμένα και τεκμηριωμένα, αιτήματα επανέναρξης συγκεκριμένων αγωνιστικών δραστηριοτήτων:

* Άνοιγμα των κολυμβητηρίων με αυστηρούς περιορισμούς στα άτομα που θα βρίσκονται μέσα στις πισίνες.

* Έναρξη των ποδοσφαιρικών προπονήσεων σε Football League, Γ’ Εθνική, Α’ Εθνική Γυναικών, Ποδόσφαιρο Σάλας, πρωταθλήματα υποδομών ΠΑΕ.

* Προπονήσεις αθλητών χιονοδρομιών

* Αγώνες για τις πρώτες κατηγορίες πρωταθλημάτων σε εκείνα που ήδη επιτρέπονται από 1/1/2021 οι προπονήσεις. Δηλαδή, βόλεϊ γυναικών (το οποίο πήρε την άδεια), μπάσκετ γυναικών, χάντμπολ ανδρών και γυναικών, πόλο ανδρών και γυναικών

* Αγώνες ατομικών αθλημάτων σε ανοικτές εγκαταστάσεις που επιτρέπονται οι προπονήσεις τους από 07/11/2020

* Αγώνες κλειστού στίβου για να συγκροτηθεί η εθνική ομάδα εν όψει Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Επιδείξαμε στους Λοιμωξιολόγους στοιχεία που αποδεικνύουν τον πολύ μικρό δείκτη θετικότητας στον αθλητισμό.

Όπως, για παράδειγμα, τα περισσότερα από 3.500 τεστ με μόλις τρία (3) θετικά κρούσματα, που έχουν διεξαχθεί από τις αρχές Ιανουαρίου για τις προπονήσεις των ερασιτεχνικών αθλημάτων (μπάσκετ γυναικών, βόλεϊ γυναικών, πόλο ανδρών και γυναικών, χάντμπολ ανδρών και γυναικών)

Αντίστοιχα και στο ποδόσφαιρο, η SL2 κάνει 500 τεστ κατά μέσο όρο την εβδομάδα κι έχει καταγραφεί 1 (ένα) κρούσμα, ενώ η SL1 ξεπερνάει τα 800 ανά εβδομάδα και η θετικότητα είναι επίσης πολύ μικρή».

Ο κ. Αυγενάκης στάθηκε, επίσης, στα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα επισημαίνοντας ότι «βέβαια, διαπιστώνουμε και εμείς την εύθραυστη εικόνα της πανδημίας στην ελληνική κοινωνία. Είδατε ότι από προχτές επιστρέψαμε στις «κόκκινες» περιοχές, στην Αττική και ανά την Επικράτεια. Θα πληροφορηθήκατε, επιπλέον, ότι σήμερα υπήρξε έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, για το ενδεχόμενο 3ου κύματος.

Αντιλαμβάνομαι και συμμερίζομαι την αγωνία και την απογοήτευση της αθλητικής οικογένειας για την παρατεταμένη περίοδο αναστολής αθλητικών δραστηριοτήτων. Αισθάνομαι τα ίδια με εσάς. Σας ζητώ, από όλους, να οπλιστούμε με περισσότερη υπομονή και αλληλεγγύη. Εμπιστευόμαστε τους Λοιμωξιολόγους που έχουν το μεγάλο βάρος διαχείρισης και επεξεργασίας όλων των νέων δεδομένων που προκύπτουν καθημερινά». 

Η στάση του Νίκου Χαρδαλιά

Ο Νίκος Χαρδαλιάς έχει τελείως διαφορετική στάση και άποψη που την εκφράζει φυσικά δημόσια. Τελευταία είπε σε συνέντευξη Τύπου όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για το τι θα γίνει με τις Ακαδημίες, ότι η Πολιτεία κατανοεί το πρόβλημα, που έχει προκύψει με το «λουκέτο», στον Αθλητισμό, αλλά δεν μπορεί να δώσει το «οκ» για επανεκκίνηση, ειδικά σε κλειστούς χώρους, και επισήμανε ότι έχει διαπιστωθεί από στατιστική ανάλυση ότι πολλά κρούσματα έχουν προκληθεί από αθλητικές δραστηριότητες και έτσι η Πολιτική Προστασία δεν μπορεί προς το παρόν να συναινέσει στην άρση του «lockdown».

Πρώτα η εστίαση μετά ο αθλητισμός!

Σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη ο Νίκος Χαρδαλιάς ρωτήθηκε για το αν τα γυμναστήρια άρα και οι προπονήσεις και στη περίπτωσή μας το μπάσκετ από την μία και η εστίαση από την άλλη θα είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν, ο Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε: «Ναι, και ίσως όχι με αυτή την σειρά». Εκεί εξήγησε ότι έχει αίσθηση ότι η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους θα προηγηθεί του ανοίγματος των γυμναστηρίων, άρα και του αθλητισμού και δη το του μπάσκετ.

Άρα με όλα αυτα ειναι ξεκάθαρο ότι η εστίαση είναι πιο πάνω από την αθλήτισμό!

Μάλιστα για τα γυμναστήρια (βλέπε φυσικά αθλητισμό, γήπεδα κλπ.) είπε: «Οι επιστημονικές μελέτες σε όλο τον κόσμο συνδέουν το κομμάτι της διασποράς με τη λειτουργία των γυμναστηρίων ειδικά στον κλειστό χώρο, την άσκηση σε κλειστό χώρο, κι αυτό προφανώς επηρεάζει τις εισηγήσεις και τις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς βέβαια, δεν έχει κρατήσει αυτή την στάση από μόνος του. Δεν θεωρεί τον αθλητισμό «μάγισσα» και θέλει να τον ρίξει στη πυρά.

Η στάση αυτή χαράχτηκε από τις αποφάσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων. Βάσει των αποφάσεων των λοιμωξιολόγων λέει ό,τι λέει και κρατάει αυτή την στάση.

Από την άλλη όμως η στάση του δείχνει ότι προσπαθεί κι εκείνος να βοηθήσει τον αθλητισμό να βγει από αυτήν την κινούμενη άμμο, που τον σκεπάζει ολοένα και περισσότερο, τον βυθίζει κάθε φορά και πιο κάτω και τον πνίγει.

Και φυσικά αν βάλει κανείς από την μια την στάση και τις δηλώσεις και την στάση του Λευτέρη Αυγενάκη από την μια και του Νίκου Χαρδαλιά από την άλλη φαίνεται ότι οι δυο τους τουλάχιστον δεν συμφωνούν!