Οι Σλοβένοι (4-1) μετά από μία μυθική εμφάνιση του αδιαμφισβήτητου ηγέτη τους Luka Doncic αλλά και τα μεγάλα καλάθια των Dragic και Cancar  , κατάφεραν να υποτάξουν σε ένα δραματικό ντέρμπι και τους Γάλλους, με συνέπεια να καταλάβουν την πρώτη θέση στον όμιλο του θανάτου ανεξαρτήτως αποτελέσματος της αναμέτρησης της Γερμανίας με την Ουγγαρία.

Στον αντίποδα οι Γάλλοι (3-2) επέστρεψαν από το -10 που βρέθηκαν στα μέσα της τέταρτη περιόδου, έφτασαν και στην ισοφάριση, αλλά με διαδοχικά λάθη στα τελευταία δευτερόλεπτα έχασε τον αγώνα και πλέον θα τερματίσουν στην τρίτη θέση του ομίλου και θα πέσουν στα νοκ -άουτ πάνω στους πάντα επικίνδυνους Τούρκους.

Mυθική εμφάνιση για τους νικητές πραγματοποίησε ο συνήθης ύποπτος Luka Doncic με 47 πόντους, 7 ριμπάουντ και 5 ασίστ, με τον 23χρονο άσο να κάνει δεύτερη καλύτερη επίδοση σκοραρίσματος στο τουρνουά. Δεύτερος σκόρερ για τους Σλοβένους ήταν ο Goran Dragic με 14 πόντους, ο οποίος μίλησε στο τέλος με κρίσιμα καλάθια.

Για τους παίκτες του Collet ο κορυφαίος ήταν ο Gobert με 19 πόντους και 8 ριμπάουντ, ενώ ακολούθησε ο Fournier με 15 πόντους. Ακόμη θετικός στον στατιστικό τομέα ήταν κι ο Heurtel με 10 πόντους και 10 ασίστ, ενώ την πεντάδα διψήφιων για τους ηττημένους έκλεισαν οι M’Baye με 13 κι Okobo με 11 πόντους αντίστοιχα.

Οι Γάλλοι ήθελαν να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για να αποφύγουν δεδομένα την τρίτη θέση αλλά να διεκδικήσουν και την πρωτιά. Έτσι οι παίκτες του Collet πήραν διψήφιο πλεονέκτημα από το ξεκίνημα (14-3), αν κι ο Gobert είχε φορτωθεί ήδη με 2 φάουλ. Οι Σλοβένοι με οδηγό τον απίθανο Doncic όχι μόνο επανήλθαν, αλλά ολοκλήρωσαν το πρώτο δεκάλεπτο προηγούμενοι με 19-20.

Το παιχνίδι πλέον ήταν κλειστό, αλλά ο Doncic είχε διαλύσει κάθε αμυντικό πλάνο του Collet, με αποτέλεσμα να διατηρούνται στην πρωτοπορία οι Βαλκάνιοι (33-36). Μάλιστα το πρώτο ημίχρονο έκλεισε στο ίδιο μοτίβο, με το συγκρότημα του Sekulic να είναι μπροστά στο σκορ με 40-44 και τον σταρ των Μavericks να έχει πετύχει ήδη 27 πόντους με 8/12 σουτ, την ώρα που είχε 4 ριμπάουντ και 4 ασίστ!

O Doncic εξακολουθούσε να σκοράρει κατά ριπάς, αλλά οι Σλοβένοι πήραν απόσταση έξι πόντων (50-56) έπειτα από τρίποντο του Muric (50-56). Oι Γάλλοι ανέκαμψαν άμεσα και προσπέρασαν με 57-56, ενώ στα επόμενα λεπτά το προβάδισμα άλλαζε συνεχώς χέρια, την ώρα που οι δύο “μονομάχοι” πήγαν στην τελική ευθεία όντας ισόπαλοι (64-64), έπειτα από τρίποντο του πολύ καλού σήμερα Okobo.

O Doncic ήταν πραγματικά ασταμάτητος κι έχοντας πετύχει 42 πόντους, κρατούσε τους Σλοβένους με νύχια και με δόντια μπροστά στο σκορ (67-71), με τον Muric να διαμορφώνει με τρίποντο το 67-74 και να βάζει πολύ δύσκολα στους “τρικολόρ” που δεν είχαν βρει το αντίδοτο στον άλλοτε άσο της Real Madrid.

Οι Βαλκάνιοι ξέφυγαν με 10 για πρώτη φορά στον αγώνα (67-77), ο M’ Baye  έδωσε ανάσα προσωρινά στους Γάλλους (70-77), όμως ο μυθικός Doncic με τρίποντο μπροστά στον Gobert έκανε το 70-80.

Με τη συμβολή των Gobert και Fournier οι ¨τρικολόρ” ξαναμπήκαν δυναμικά στην διεκδίκηση της νίκης (76-80), ενώ ο Heurtel με τρίποντο έβαλε φωτιά στον αγώνα, καθότι το ματς πήγε στον πόντο (79-80) στα τρία λεπτά πριν την λήξη.

Ο Doncic με δύο βολές έδωσε αέρα τριών πόντων στην ομάδα του (79-82), αλλά ο Fournier με γκολ -φάουλ ισοφάρισε (82-82). Παρά το γεγονός ότι οι Γάλλοι είχαν το momentum, οι Σλοβένοι βρήκαν δύο καλάθια από τους Dragic και Cancar κι αποσπάστηκαν με τέσσερις πόντους (82-86) στα 44΄΄. Από εκεί κι έπειτα ο Okobo αστόχησε σε τρίποντο, ο Dragic υπέπεσε σε λάθος, αλλά οι ¨τρικολόρ” τον μιμήθηκαν και τα πάντα τελείωσαν.

Τα δεκάλεπτα: 19-20, 40-44, 64-64, 82-88

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα εδώ