Τον απολογισμό της πορείας της Εθνικής Νεανίδων έκανε  ο Γιάννης Κτιστάκης που μίλησε στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη φετινή πορεία της Εθνικής, στις αντικειμενικές δυσκολίες αλλά και το επίπεδο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Αναλυτικά τα όσα είπε:

«Το τέλος του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος μας άφησε μια γλυκόπικρη γεύση. Ο αντικειμενικός στόχος της Εθνικής Νεανίδων στο φετινό πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας ήταν η άνοδος, δηλαδή η κατάληψη μιας εκ των τριών πρώτων θέσεων που ως είθισται οδηγούν στην άνοδο στην Α’ κατηγορία.

Εκ του αποτελέσματος θα μπορούσαμε να πούμε λοιπόν ότι η ομάδα πέτυχε τον αρχικό στόχο κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο. Τελικά αυτή η θέση δε μας έδωσε το επιθυμητό αποτέλεσμα γιατί ανέβηκαν μόνο 2 ομάδες λόγω του ότι ενώ η Πορτογαλία ήταν μια από τις τρεις ομάδες που έπρεπε να πέσουν από την Α’ στη Β’ έμεινε στην ανώτερη κατηγορία επειδή θα διοργανώσει στην έδρα της το επόμενο Πανευρωπαϊκό.

Παρόλο λοιπόν που η ομάδα πάλεψε και πέτυχε τον αντικειμενικό της σκοπό αυτό δε μεταφράστηκε σε μια ολοκληρωτική επιτυχία. Σίγουρα όμως αυτό δεν υποβαθμίζει τη συνολική εικόνα και προσπάθεια των κοριτσιών που σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα προετοιμασίας έκαναν υπέρβαση.

Η σημαντικότερη δυσκολία της φετινής διοργάνωσης ήταν πριν ακόμα αυτή ξεκινήσει. Ξεκινήσαμε την προετοιμασία μας πολύ αργά (στις 15 Ιουνίου) καθώς πολλές αθλήτριές μας έδιναν πανελλήνιες εξετάσεις μέχρι τις 13 Ιουνίου. Αν αναλογιστούμε ότι ο 1ος αγώνας στη Σόφια ήταν στις 30 Ιουνίου μπορούμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι ήταν ελάχιστος ο χρόνος που είχαμε στη διάθεσή μας (2 εβδομάδες μόνο).

Ακόμα και μετά το τέλος των εξετάσεων κάποιες από αυτές έδιναν ειδικά μαθήματα και αυτό προσέθεσε επιπλέον προβλήματα. Στο μικρό αυτό διάστημα δώσαμε μόνο 4 φιλικούς αγώνες που δεν ήταν αρκετοί για να αποκτήσουμε την απαιτούμενη συνοχή και να «καλλιεργήσουμε» τους αυτοματισμούς που χρειαζόμασταν σε ικανοποιητικό βαθμό τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά.

Θεωρώ ότι το επίπεδο ήταν αρκετά υψηλό. Υπάρχουν αρκετές χώρες που χωρίς να έχουν μεγάλη παράδοση, καλλιεργούν με συνέπεια το άθλημα σε αυτές τις ηλικίες και παρουσιάζονται αρκετά ανταγωνιστικές. Σε σύνολο 18 ομάδων ξεχώρισα αρκετές με καλή οργάνωση, πειθαρχημένο τρόπο παιχνιδιού και αρκετές αθλήτριες με ανεπτυγμένες φυσικές ικανότητες και πολύ καλό επίπεδο τεχνικών δεξιοτήτων. Άρα η κατάληψη της 3ης θέσης δεν ήταν κάτι τόσο απλό».