Σε έναν αγώνα υψηλών απαιτήσεων λόγω των σημαντικών προβλημάτων η Ελλάδα κατάφερε να πάρει τη 10η συνεχόμενη νίκη της σε πρεμιέρα Ευρωμπάσκετ. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

 

Πλάκα στην πλάκα το σερί που έχει φτιάξει η Εθνική ομάδα σε πρεμιέρες Ευρωμπάσκετ έφτασε στο «10»! Από το 1999 κι απ’ εκείνο το καταραμένο τρίποντο του Μπογκόγεβιτς και την ήττα από τους Γερμανούς έχει να ηττηθεί σε πρεμιέρα.

Βέβαια σημασία δεν έχει πως αρχίζεις μια διοργάνωση αλλά πως την τελειώνεις. Και γι’ αυτό θα πρέπει να περιμένουμε κι εμείς την Εθνική ομάδα, να δούμε πόσα πράγματα μπορεί να βελτιώσει με τα τόσα προβλήματα που αντιμετώπισε και τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν.
Αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει την Κροατία που διαθέτει κορμιά, χωρίς τα δύο πεντάρια της, με τον Παπαπέτρου ουσιαστικά ανέτοιμο και τον Σλούκα επίσης με αρκετά «θέματα»! Ο Ντόρσεϊ έδειξε πόσο σημαντικός είναι όταν στο πρώτο μέρος τράβηξε μόνος του την Εθνική ομάδα και μας ενθουσίασε κυρίως για τον εξής λόγο: Επιτέλους, βλέπουμε στην Εθνική Ελλάδας έναν παίκτη που δεν καταλαβαίνει τίποτα, δεν το σκέφτεται, σουτάρει με αυτοπεποίθηση.

Είναι πολύ σημαντικό αυτό να «πατάς» και να εκτελείς. Ξέρουμε ότι δε θα αρχίσει όλους τους αγώνες με 4/4 τρίποντα ούτε θα βάζει 27 πόντους σε κάθε αγώνα. Όμως το να αισθάνεται μια διαρκή απειλή η αντίπαλη άμυνα είναι κάτι ακόμα πιο σημαντικό.
Ο Θανάσης έβγαλε την ενέργεια στην άμυνα απέναντι σε πιο ψηλά κορμιά και ταυτόχρονα ο Αγραβάνης αποδείχθηκε «θησαυρός» με τους 11 πόντους και την επίσης εξαιρετική δουλειά στην άλλη πλευρά του γηπέδου.
Ο Κώστας Παπανικολάου απέδειξε πόσο μεγάλη επίδραση έχει στο παιχνίδι της Εθνικής (όπως και του Ολυμπιακού) καθώς κάνει όλα εκείνα τα απαραίτητα πράγματα που χρειάζεται μια ομάδα για να έχει ισορροπία.

Τα 4/15 σουτ των Καλάθη και Σλούκα, οι 55 πόντοι (με 14/18 δίποντα) των Κροατών στο δεύτερο μέρος και το «πάρτι» από Σιμόν και Σμιθ φανέρωσαν κάποια προβλήματα στην περιφερειακή άμυνα και κυρίως το «θέμα» στο «1» πίσω από τους δύο αυτούς παίκτες.
Αλλά για το τέλος ο Γιάννης ήταν εκείνος που έβαλε φαρδιά πλατιά τη σφραγίδα με 2 τάπες, πέντε πόντους σε 57’’ κόβοντας κάθε όνειρο για ανατροπή από τους πεισματάρηδες Κροάτες. Είναι η στιγμή που οι μεγάλοι παίκτες, οι ηγέτες, οι προσωπικότητες, υψώνουν το ανάστημα.

Το βέβαιο είναι ότι θα αντιμετωπίσουμε δυσκολότερες ομάδες στην πορεία του Ευρωμπάσκετ οπότε απομένει να δούμε κατά πόσο θα βελτιωθεί η ελληνική ομάδα όταν θα είναι πλήρης αλλά και ποια είναι τα όριά της ώστε να φανεί τι μπορεί να διεκδικήσει στη διοργάνωση.