Μια μέρα σαν τη σημερινή, την 9η του Νοεμβρίου 2007, οι Houston Rockets υποδέχονται τους Milwaukee Bucks στο Τέξας, σε ένα φαινομενικά αδιάφορο παιχνίδι, αφού οι μεν γηπεδούχοι ήταν το ακλόνητο φαβορί και μια ομάδα πρωταθλητισμού, ενώ οι δε φιλοξενούμενοι θα πραγματοποιούσαν μια τραγική χρονιά, μετρώντας 56 ήττες σε 82 αγώνες. Ωστόσο, η Κίνα είχε διαφορετική άποψη!

Εκείνη την ημέρα, το βλέμμα της χώρας με τον περισσότερο πληθυσμό της εποχής, ανυπομονούσε να αντικρίσει δύο από τα «παιδιά» της να αγωνίζονται στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου. Ο λόγος για το 6ο pick του περσινού draft, Yi Jianlian, και για τον κορυφαίο παίκτη ασιατικής χώρας που πέρασε ποτέ από το ΝΒΑ, τον Yao Ming.

Η ανυπομονησία της Κίνας για τον αγώνα ήταν τόσο μεγάλη, που υπολογίστηκε πως περίπου 150-250 διαφορετικοί άνθρωποι της χώρας παρακολούθησαν τη μονομαχία των συμπατριωτών τους, επίδοση που φυσικά είναι και ρεκόρ τηλεθέασης για το ΝΒΑ, αναφορικά με το κοινό μιας άλλης χώρας. Σε όλη την επικράτεια της χώρας, υπήρχαν 19 τηλεοπτικοί σταθμοί και 2 webcasts που θα μετέδιδαν το παιχνίδι το πρωί του Σαββάτου, μια τρομερή όπως γίνεται αντιληπτό χρονικό timeline. «Είναι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε ποτέ να συμβεί στην Κίνα» ήταν τα λόγια πάμπολλων δημοσιογράφων που θα κάλυπταν το παιχνίδι για τα κανάλια της χώρας τους.

Η λίγκα μεγάλωσε απότομα εκείνη τη μέρα. Μέχρι και το 2007 είχαν διεξαχθεί στην Κίνα μόλις 2 παιχνίδια ομάδων της λίγκας. Από το 2007 και έπειτα. έχουν διεξαχθεί 22! Επιπλέον, από τους 2 περίπου εκ. τηλεθεατές που έβλεπαν ένα παιχνίδι ΝΒΑ, η Κίνα σταθεροποίησε τον αριθμό αυτόν στα 3 περίπου εκ., αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα και το τηλεοπτικό προϊόν.

Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι της βραδιάς, τέθηκαν αντιμέτωποι ο δάσκαλος και ο μαθητής, ο μέντορας και το next big thing μιας ολόκληρης Ηπείρου. Οι Rockets κυριάρχησαν στον αγωνιστικό χώρο και επικράτησαν εν τέλει με 104-88 των Bucks, με τον Ming να τελειώνει το παιχνίδι με 28 πόντους, 10 ριμπάουντ (6 επιθετικά) και 3 τάπες. Ο μαθητής όμως, Jianlian κοίταξε στα μάτια το τρανό του είδωλο και σκόραρε 19 πόντους και μάζεψε 9 ριμπάουντ. Την υπολογίσιμη στιγμή που ο forward των Bucks ήταν στο παρκέ, τα «Ελάφια» σκόραραν 122 πόντους και δέχονταν μόλις 108 (ανά 100 κατοχές), αποδεικνύοντας πως αν έμενε περισσότερο εντός αγωνιστικού χώρου ίσως τα πράγματα να ήταν αρκετά διαφορετικά.

Ωστόσο, η Κίνα το χάρηκε. Είδε 2 από τους σημαντικότερους παίκτες της όλων των εποχών να κοντράρονται στην κορυφαία λίγκα μπάσκετ του κόσμου, το ΝΒΑ. Όπως θα δήλωναν και πολλοί πολίτες της χώρας αργότερα «δεν μας ενδιαφέρει ποιος κέρδισε, μας ενδιαφέρει ότι έπαιξαν μαζί», φανερώνοντας σε όλους πως το ασιατικό μπάσκετ έχει ηχηρή ανταπόκριση στα πέρατα του αθλητισμού.