Σαν σήμερα, τόσο το 1994 όσο και το 1996, παρατηρούνται δύο αξιομνημόνευτες επιδόσεις στο ΝΒΑ αναφορικά με τις τάπες σε ένα παιχνίδι, αφού ο μεν θρύλος του συγκεκριμένου στατιστικού, Dikembe Mutombo (11), και ο δε Shawn Bradley (10), αποφάσισαν να μην αφήσουν τον αντίπαλο να σκοράρει!

Επομένως, το basketblog.gr θυμάται τις κορυφαίες βραδιές ταπών στην ιστορία της λίγκας. Προσδεθείτε!

Ο παλιός είναι αλλιώς

 Εν γένει η πρωτιά στο συγκεκριμένο τομέα ανήκει στους Manute Bol και Shaquille O’Neal, με τα 15 blocks τους να είναι και all time record.

Πιο συγκεκριμένα, και όσον αφορά τον πρώτο, στις 25 Ιανουαρίου 1986, και τον αγώνα των Washington Bullets με τους Atlanta Hawks του «δικού» μας Dominique Wilkins, o Manute Bol μπλόκαρε 15 ολόκληρα σουτ των αντιπάλων του, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη νίκη των πρωτευουσιάνων. Ωστόσο, σαν να μην του έφτανε αυτή η κορυφαία επίδοση και σκέφτηκε να την επαναλάβει!

Σχεδόν 1 χρόνο αργότερα, στις 26 Φεβρουαρίου 1987, αναβάθμισε την εν λόγω επίδοση, αφού υλοποίησε ένα τρομερών διαστάσεων triple double της τάξης των 10 πόντων, 19 ριμπάουντ και 15 ταπών στη νίκη των Bullets επί των Indiana Pacers!

Στην καριέρα του, ο Σουδανός center είχε διψήφιο αριθμό ταπών 15 φορές, ενώ τον ακολουθούν οι Dikembe Mutombo με 12 και Hakeem Olajuwon με 11. Ο κορυφαίος παραμένει μέχρι και σήμερα ο Mark Eaton των Utah Jazz με 16!

Αναφορικά με τον Shaquille O’Neal, αυτός έφτασε στις 15 τάπες όντας μόλις 21 ετών και στη 2η χρονιά του στο πρωτάθλημα. Μάλιστα, εκείνη τη μέρα, την 20η του Νοεμβρίου 1993, ο τότε παίκτης των Orlando Magic αποφάσισε να συνθλίψει τη στατιστική υπηρεσία, καθώς τελείωσε τον αγώνα με 24 πόντους, 28 ριμπάουντ, 10 επιθετικά και 15 τάπες, βάζοντας φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στη νίκη της ομάδας του επί των New Jersey Nets!

Αυτή ήταν και η μοναδική φορά που ο θηριώδης center από το κολέγιο του LSU τελείωσε με περισσότερα των 10 blocks ένα ματς.

 

Ο νέος είναι ωραίος

Όσο και να εκλείπει από το σύγχρονο μπάσκετ ο παραδοσιακός center- κέρβερος του ζωγραφιστού, η νέα γενιά του ΝΒΑ έχει πραγματοποιήσει ορισμένες εκκωφαντικές στιγμές σχετικά με τις τάπες.

Συνολικά, 12 φορές έχουν σημειωθεί 10 τάπες σε ένα παιχνίδι από το 2008 μέχρι και σήμερα, με τους Hassan Whiteside (5) και Serge Ibaka (3) να κατέχουν τη σημαντικότερη μερίδα του λέοντός τους.

Ο Whiteside μάλιστα, έχει πετύχει και triple double στις 4 από τις 5 αυτές στιγμές! Το πιο μυθικό από αυτά διεξήχθη στις 15 Ιανουαρίου 2016, όταν ήταν ακόμα παίκτης των Miami Heat, όπου πέτυχε 19 πόντους, μάζεψε 17 ριμπάουντ και έκανε και 11 ολόκληρες τάπες, αποδεικνύοντας πως είναι ένας από τους κορυφαίους blockers από καταβολάς ΝΒΑ!