Τα εξ αμάξης έσυρε ο Ντέιβιντ Στερν στον τέως παίκτη του ΠΑΟΚ και νυν αντιπρόεδρο και General Manager των Πέλικανς, Ντελ Ντεμπς. Ο τέως κομισάριος του ΝΒΑ θυμήθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Sports Illustrated» την ιστορία με το βέτο που είχε ασκήσει το 2011 και με το οποίο δεν έχει επιτρέψει να γίνει μια τριπλή ανταλλαγή που θα έφερνε τον Κρις Πολ στους Λέικερς. Ο Ντεμπς είχε ανακατευτεί σε εκείνη την ιστορία καθώς ήταν τότε GM στην Σάρλοτ και μετέπειτα τα έβαλε με τον Στερν για την στάση του.

Το χρυσό deal που δεν έγινε ποτέ

Τι είχε γίνει, όμως, τότε; Το 2011 το ΝΒΑ ζούσε στον ρυθμό του «lockout» μετά την μη συμφωνία των ιδιοκτητών των ομάδων με τους παίκτες στο οικονομικό κομμάτι. Παρά το… λουκέτο όμως, ομάδες έκαναν μεταγραφικές κινήσεις στο παρασκήνιο. Σε εξέλιξη ήταν τότε μια τριπλή ανταλλαγή ανάμεσα σε Λέικερς, Χόρνετς και Ρόκετς που θα έστελνε τον Κρις Πολ στην ομάδα του Λος Αντζελες, τον Λαμάρ Οντομ στην Σάρλοτ και τον Πάου Γκασόλ στο Χιούστον.

Η αιτία του «βέτο»

Ο τότε κομισάριος του ΝΒΑ, όμως, ακύρωσε το deal. Όπως είχε πει ο Ντέιβιντ Στερν η απόφαση είχε παρθεί για μπασκετικούς λόγους. Όπως έλεγαν όμως, οι φήμες η απόφασή του είχε να κάνει με την ρήξη που υπήρχε ανάμεσα στο ΝΒΑ και μια από τις ομάδες που ήταν στην τριπλή ανταλλαγή. Ομάδα που δεν ήταν άλλη από τους Χόρνετς.

«Είναι άθλιος, θα χάσει και τον Αντονι Ντέιβις»

Ο Ντεμπς μετείχε στις συζητήσεις των ομάδων για την ανταλλαγή. Ο Στερν μίλησε για τον ρόλο του πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ και του έσυρε τα εξ αμάξης: Ανάμεσα στα άλλα τον χαρακτήρισε «άθλιο» και είπε ότι ο Ντεμπς θα χάσει ακόμα και τον mega star των Πέλικανς, Αντονι Ντέιβις. «Υπήρχε ενδεχόμενο ενός trade που ο Ντεμπς ήθελε να αποδεχθούμε και είπα «όχι», αλλά είχε ήδη πει στον Ντάριλ Μόρεϊ και Μιτς Κιούπτσακ πως είχε την αρμοδιότητα να το κάνει, αλλά δεν το έκανε. «Έχουμε lockout και θέλετε να εγκρίνω ένα trade;», τους είπα. Ο Ντεμπς είχε συμφωνήσει να δώσει τον Πολ στους Λέικερς για τον Κέβιν Μάρτιν και τον Λουίς Σκόλα ή κάτι άλλο κι εγώ τους είπα πως μπορούμε να πράξουμε καλύτερα από αυτό. Το επόμενο trade αφορούσε τους Κλίπερς, για τον Έρικ Γκόρντον και τον Αλ-Φαρούκ Αμίνου και το 10ο draft pick, ο οποίος τελικά ήταν ο Όστιν Ρίβερς. Τουλάχιστον αυτοί οι τρεις και κάποιος άλλος. Αλλά ο Ντελ Ντεμπς είναι άθλιος και κανένας από τους παίκτες δεν είναι πια με την ομάδα, μπορεί να «χάσει» ακόμα και τον Άντονι Ντέιβις! «Το έκανα, γιατί προστάτευα τους μετά-Χόρνετς. Πάντα όλοι με ρωτούν γι’ αυτή την ημέρα «γιατί δεν επέτρεψες στον Κρις Πολ να πάει στους Λέικερς;». Δεν τον απέτρεψα, απλά δεν ενέκρινα την ανταλλαγή. Καμία ομάδα δεν πουλάει ή δεν ανταλλάσσει έναν μελλοντικό Hall of Famer χωρίς την υπογραφή του ιδιοκτήτη κι εγώ ήμουν αυτός. Δεν θα το… παρέδιδα στον Ντελ Ντεμπς».