O Σερβικής καταγωγής Aleksej Pokusevski που αγωνίζεται στην θέση του point guard και βλέπει τον κόσμο από τα 214 εκατοστά βεβαίωσε την συμμετοχή του στο φετινό draft και η αλήθεια είναι πως αρκετές ομάδες θα θελήσουν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Aleksej Pokusevski γεννήθηκε στο Βελιγράδι στις 26/12/2001. Η οικογένεια του δεν ήταν από εκεί είχε ρίζες από το Κόσοβο. Είχε πάντως, και σερβικές ρίζες. Η οικογένεια, έφυγε όμως, άρον άρον από εκεί όταν ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στους Σέρβους και στους Αλβανούς της περιοχής. Ο πατέρας του, ο Sasha Pokusevski μετακόμισε την οικογένεια στα πάτρια εδάφη της Σερβίας. Αρχικά στο Βελιγράδι. Εκεί γεννήθηκε ο Aleksej Pokusevski. Στη συνέχεια η  μετακόμισαν στην πόλη του Νόβισαντ. Εκεί μεγάλωσε ο παίκτης και άρχισε να κάνει τα εκεί πρώτα του βήματα στο μπάσκετ. Ο πατέρας του ήταν προπονητής μπάσκετ και την αγάπη του για το άθλημα την μετέφερε και στον γιο του. Πώς να γινόταν αλλιώς; Το μπάσκετ το είχε στο DNA του. Ο μπαμπάς Pokusevski άρχισε να προπονεί τον γιο του από πολύ μικρό. Στη συνέχεια τον πήγε στα τμήματα υποδομής της Vojvodina. Εκεί τον ανακάλυψε ο Ολυμπιακός.

Στον Ολυμπιακό ξεχώρισε αμέσως στα τμήματα υποδομής αλλά εκεί που έκανε το μεγάλο μπαμ ήταν στο adidas next gen tournament εκεί που ανάγκασε και αρκετές ομάδες να στρέψουν τα βλέμματα τους πάνω σε εκείνον και στα σπουδαία του ταλέντα που τα ξεδίπλωνε απλόχερα μέσα στο παρκέ. Με την αντρική ομάδα του Ολυμπιακού δεν πήρε αρκετές ευκαιρίες, η δημιουργία όμως της Β’ ομάδας του Ολυμπιακού ήταν ένα ευτύχημα για εκείνον μιας και πήρε παραστάσεις και κόντρες από αντρικό επίπεδο στην Α2 Εθνική και κατάφερε να αναπτύξει το παιχνίδι του ακόμα περισσότερο.

ΟΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ 

Οι πρώτες προτάσεις σε κάθε ανάλυση για εκείνον κάνουν λόγο για τον καλό χειρισμό του, την ικανότητα του στο playmaking και το καλό σουτ του στην περιφέρεια. Στα συν του συγκαταλέγονται η αρκετά γρήγορη και ευέλικτη δυνατότητα λήψης αποφάσεων μέσα στο παιχνίδι, έχει πολύ καλά πόδια  και ο έλεγχος του σώματος του, με μια συμπαγή απελευθέρωση που έρχεται από την ντρίμπλα. μπορεί να σηκωθεί και να πυροβολήσει ακόμη και με το χέρι στο πρόσωπό του Στα 2 μέτρα και 14 εκατοστά έχει την ευχέρια να κάνει περάσματα πάνω από την άμυνα στο pick-and-roll που οι περισσότεροι παίκτες δεν μπορούν.
Έχει καλές λαβές για το μέγεθός του και χρησιμοποιεί διασταυρώσεις και μεγάλα βήματα για να δημιουργήσει χώρο για εκείνον αλλά και για τους συμπαίκτες του. Οι κινήσεις του είναι επίσης καθοριστικές .ενώ υπάρχουν πολύ λίγα ψεγάδια  όταν κατέχει τη μπάλα.
Στα στοιχεία που χρίζουν βελτίωση είναι το γεγονός πως είναι αρκετά ελαφρύς και με λίγους μύες λίγοι παίκτες αδύναμοι κάνουν επιτυχία στο NBA. Μπορεί επίσης να μην είναι ποτέ καλός αμυντικός ένας προς έναν λόγω φυσικών περιορισμών. Είναι ζωτικής σημασίας να βρει ένα εξαιρετικό πρόγραμμα αντοχής. Είναι επίσης αρκετά ασυνεπής αμυντική προσπάθεια. Παίζει μερικές φορές σαν να είναι πιο κοντός. Προσπαθεί να κάνει πολλά για επίθεση.

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

Αρκετοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για pick πρώτου γύρου όμως ο John Holllinger του γνωστού site theathletic.com τοποθετεί τον Σέρβο guard μεταξύ 10ης και 13ης θέσης δηλαδή αρκετά ψηλά και πολύ πιθανό να καταλήξει σε μια εκ των Suns(επιλέγουν 10οι) Spurs(επιλέγουν 11οι), Kings( επιλέγουν 12οι) και των Pelicans(επιλέγουν 13οι).  Επίσης το Blazersedge τον βλέπει να καταλήγει στο νούμερο 16 και στην ομάδα των Blazers αλλά και το γνωστό και μη εξαιρετέο Blacher Report τον τοποθετεί στο νούμερο 18 και στους Dallas Mavericks ενώ οι Octhunderwire.usatoday.com  θεωρεί ότι θα ναι εκτός εικοσάδας και πιο συγκεκριμένα στο νούμερο 25 και να καταλήγει στους Thunder.

H ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΦΕΤΙΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η διαδικασία είχε προγραμματιστεί να γίνει στις 19 Μαΐου. Το lockdown στο NBA, όμως και η επανεκκίνηση που έγινε μετά, μετέθεσαν το draft για τις 20 Αυγούστου του 2020. Ούτε αυτή η ημερομηνία ήταν τυχερή τελικά. Το draft μετατέθηκε οριστικά για τις 18 Νοεμβρίου 2020, αλλά δεν θα γίνει στο Barclays Center του Brooklyn της Νέας Υόρκης .Η διαδικασία επιλογής άλλαξε έδρα λόγω της πανδημίας και θα γίνει στις εγκαταστάσεις του ESPN στο Bristol του Connecticut και μάλιστα θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψη

Εν κατακλείδι όλοι μας θεωρούμε πως ο Aleksej έχει τρομερό ταλέντο και ένα τεράστιο potential σαν αθλητής και μπορεί να κάνει τρομερά πράγματα σαν μπασκετμπολίστας τον πιστεύουμε αρκετά και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να του ευχηθούμε καλή επιτυχία στο draft και να πάει όσο πιο ψηλά γίνεται.

 

Ο POKUSEVSKI EN ΔΡΑΣΕΙ

Tags:
NBA Draft