Το σκάουτινγκ στο εξωτερικό έχει γίνει ένα τεράστιο μέρος της προετοιμασίας των ομάδων NBA. Πολλές από αυτές τις προοπτικές παικτών ήταν στα ραντάρ των σκάουτερς, από τότε που 16χρονοι παίζουν σε τουρνουά FIBA ή εκδηλώσεις όπως το Jordan Brand Classic.

Επτά διεθνείς παίκτες με ξένους συλλόγους πάρθηκαν στον πρώτο γύρο του περασμένου έτους. Θα μπορούσε να υπάρξει μια χούφτα που να πηγαίνει στους τοπ 30 το 2017, συμπεριλαμβανομένου ενός που παίρνει ματιά από ομάδες στην κλήρωση. Οι διεθνείς παίκτες εξακολουθούν να έχουν μέχρι τις 12 Ιουνίου την δυνατότητα να αποσυρθούν από το ντραφτ, αλλά δεν περιμένουμε κανέναν από τους πρώτους νεοεισερχόμενους στην πρώτη μας πέντε να αποχωρήσει.

Τιμητική αναφορά: Mathias Lessort (Γαλλία, PF / C, 1995)

Μετά την απόσυρση από το ντράφτ του περασμένου έτους, το κασέ του Mathias Lessort φαίνεται πολύ ισχυρότερο το 2017.

Συνεχίζει και προσπαθεί, έχοντας μόλις 16 πόντους, 13 ριμπάουντ και δύο μπλοκ την Πέμπτη.

Ο Λέσορτ γίνεται το Σεπτέμβριο του 22, αλλά εμφανίστηκε ως μία από τις πιο παραγωγικές νεαρές προοπτικές στο εξωτερικό με μέσο όρο 10,2 πόντους και 7,2 ριμπάουντ σε 57,4% σουτ στη LNB Pro A.

Δεν έχει παραδοσιακό κεντρικό μέγεθος και δεν διαθέτει το σύνολο δεξιοτήτων μιας σύγχρονης δύναμης προς τα εμπρός. Η εσωτερική του παραγωγικότητα θα μεταφερθεί σε ένα ειδικότητα, ενεργειακό ρόλο.

Ο ίδιος σκοράρει με ντράιβ και με δεύτερες ευκαιρίες μετά από επιθετικά ριμπάουντ. Και έλαμψε με τις ενδιαφέρουσες δυνατότητες ως ένας παίκτης που παίζει πολύ καλή άμυνα πάνω στο σουτ αλλά και στα πικ εν ρολ.

Η ηλικία και ένα περιορισμένο επιθετικό παιχνίδι θα μπορούσαν να τον κρατήσουν εκτός του φετινού πρώτου γύρου, αλλά ο Λεσόρτ δεν θα διαρκέσει πολύ στον Γύρο 2.

 

5. Anzejs Pasecniks (Latvia, C, 1995)

Προβλεπόμενη θέση: 20-45

Ο Anzejs Pasecniks βρήκε αρχικά το ραντάρ πίσω στο 2013, παίζοντας παράλληλα με αντίπαλο τον Kristaps Porziņģis για τη Λετονία στο U18 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. 

Ο παίκτης στην άκρως ανταγωνιστική ACB της Ισπανίας είχε μία καταπληκτική χρονιά, έχοντας κατά μέσο όρο 18,9 πόντους ανά 40 λεπτά και σουτάροντας με  65,7 εντός πεδιάς. 

Το τρομερό του μέγεθος και η κινητικότητα του, μεταφράζεται σε εύκολα καλάθια, κοψίματα. Λάμψεις των γυρισμάτων αφής ( 7-του-12 από τρεις στο παιχνίδι ACB) δημιουργούν Ακόμη πιο ίντριγκα γύρω σύνολο ικανοτήτων του και των δυνατοτήτων.

Αριθμοί σαν ένα 55,8 τοις εκατό στις ελεύθερς βολές και 13 ασίστ όλη τη σεζόν είναι λίγο ανησυχητικό. Η αυξημένη παραγωγή ενάντια στον ποιοτικό ανταγωνισμό θα πρέπει να τον κερδίσουν να κοιτάζει αργά στον πρώτο γύρο.

 

4. Jonathan Jeanne (France, C, 1997)

Προβλεπόμενη θέση: 20-45

Ο Jonathan Jeanne είχε πάντοτε την προσοχή των σκάουτερς, αλλά ποτέ δεν είχε αξιοποιηθεί πολύ στο εξωτερικό παίζοντας κυρίως για αναπτυξιακές / κατώτερες ομάδες και σε περιορισμένα λεπτά στο LNB Pro A.

Έλαβε ακόμη μια πρόσκληση για το φετινό συνδυασμό NBA, γεγονός που επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του πρωταθλήματος. Ο Jeanne βοήθησε τον εαυτό του στο Σικάγο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των μετρήσεων και των πέντε εναντίον πέντε αγώνων που συμμετείχε.

Έδειξε τον εαυτό του ως ένα γιγαντιαίο τελειωτικό στόχο στη ρακέτα. Αλλαξε τον τρόπο που σουτάρει, φυσικά μόνο με το να ολισθήσει και να σηκώσει τα χέρια του.

Ο Jeanne σαφώς στερείται δύναμη και φαίνεται αδύναμος με την μπάλα στην κυκλοφορία. Αλλά στα 19 του χρόνια, υπάρχουν πάρα πολλές άλλες μοναδικές, δελεαστικές πτυχές του παιχνιδιού και του προφίλ του.

Και αφού είδε τον εαυτό του να μπορέσει να δείξει τις προοπτικές του στο πρώτο και του δεύτερο γύρου NCAA, δεν θα ήταν συγκλονιστικό αν μια ομάδα τον αποκτούσε με χαμηλό κόστος.

 

3. Rodions Kurucs (Latvia, SG/SF, 1998)

Προβλεπόμενη θέση: 20-30

Ο Rodions Kurucs θα τραβήξει όλα τα βλέμματα, παρά το γεγονός ότι έχει παίξει μόνο ένα παιχνίδι της Ευρωλίγκα όλη τη σεζόν.

Ο Kurucs έχε κατά μέσο όρο 1,2 επιτυχημένα τρίποντα σε 20,5 λεπτά. Και παρόλο που είναι στην καλύτερη προσπάθειά του να επιτεθεί και να επιτεθεί σε ευθείες κινήσεις, έδειξε αρκετές δεξιότητες για να αλλάξει κατεύθυνση και να αυτοσχεδιάσει..

Αναμένεται να παίξει περισσότερα λεπτά σε υψηλότερο επίπεδο το επόμενο έτος με την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα, καθώς είναι μόλις 19 χρονών.

 

2. Isaiah Hartenstein (Germany, PF/C, 1998)

Προβλεπόμενη θέση: 15-30

Οι ομάδες των NBA παρακολούθησαν τον Isaiah Hartenstein εδώ και χρόνια. Μία ομάδα από αυτές θα τον επιλέξει στον πρώτο γύρο του Ιουνίου.

Τα πρακτικά του έχουν κυμανθεί όλη τη σεζόν με την Zalgiris στη Λιθουανία, αλλά σκοράρει ακόμα με 49% και είχε ισχυρή εμφάνιση κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U18 του Δεκεμβρίου, όπου είχε κατά μέσο όρο 14,7 πόντους, 9,5 ριμπάουντ και 3,5 ασίστ.

Οι σκάουτερ έριξαν μια ακόμη καλή ματιά σε αυτόν τον Απρίλιο στο Nike Hoop Summite. Το σετ δεξιοτήτων του Hartenstein, έχει να κάνει με καλό χειρισμό της μπάλας, αξιόπιστο σουτ αλλά και την εξαιρετική του πάσα. Έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ακριβώς τι αναζητούν οι ομάδες: να είναι δυνατός στο παρκέ, καλές επιθέσεις close-out και να αλλάζει αμυντικά.

 

1. Frank Ntilikina (France, PG/SG, 1998)

Η Γαλλία ήταν ένα καυτό σημείο το Μάιο για τους ανιχνευτές και τα στελέχη της NBA. Τουλάχιστον επτά γενικοί διευθυντές πραγματοποίησαν το ταξίδι αυτό το μήνα για τον Frank Ntilikina, τον MVP του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος U18 του Δεκεμβρίου του Στρασβούργου.

Στα 18 του χρόνια, ξεκινά σήμερα για το IG του Στρασβούργου στα πλέι-οφ του LNB Pro A, της κορυφαίας κατηγορίας της Γαλλίας.

Η Ntilikina ήταν αποτελεσματικός όλη την σεζόν παρά την ηλικία του και την έλλειψη εμπειρίας, έχοντας 45,6% εντός πεδιάς και 38,9% από την περιφέρεια.

Ωστόσο, η άμυνά του παραμένει μεγαλύτερο του προσόν σε σχέση με την επίθεση, και θα μπορούσε να είναι η δύναμη του που τον ορίζει ως επαγγελματία του NBA.

Με μακριά χέρια, γρήγορα πόδια και πειθαρχία, η Ntilikina μπορεί να κλειδώσει και να φυλάξει πολλές θέσεις.

Ο Ntilikina θα είναι στο παιχνίδι, ξεκινώντας από τους New York Knicks στο Νο. 8.