Παρελθόν πριν καν γίνει παρόν αποτελεί για το Σακραμέντο ο Λουκ Μπα Α Μούτε, καθώς δεν πέρασε τις ιατρικές εξετάσεις με αποτέλεσμα το ιατρικό επιτελείο των «Βασιλιάδων» να μην ανάψει το «πράσινο» φως για την απόκτηση του παίκτη. Μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Λουκ Μπα Α Μούτε δήλωσε πως έκαναν λάθος και βρίσκεται σε συνεννόηση με την ένωση παικτών του ΝΒΑ για να βρεθεί λύση.

«Τι έγινε με τους Κινγκς; Έκαναν λάθος, η κρίση τους ήταν λανθασμένη. Προς το παρόν εργαζόμαστε μαζί με τους Κινγκς και την NBPA για να επιλύσουμε την κατάσταση. Αλλά μπορώ να διαβεβαιώσω πως οι γιατροί έκαναν λάθος και μου αμαύρωσαν την εικόνα», ανέφερε μεταξύ άλλων στη γαλλική ιστοσελίδα basketusa.com ο Καμερουνέζος.

Ο Μπα α Μούτε, μάλιστα, συναντήθηκε με την Εκτελεστική Διευθύντρια της Ένωσης Παικτών, Μισέλ Ρόμπερτς, στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου αγωνίστηκε στο 1ο Africa Game, ζητώντας την παρέμβαση του συνδικάτου των παικτών. Η κα Ρόμπερτς θα υποβάλει αίτηση παραπόνου στο Σακραμέντο για την υπόθεση, θεωρώντας πως οι φοβίες των Κινγκς για τον τραυματισμό του παίκτη στον ώμο είναι υπερβολικές και απλή δικαιολογία ώστε να αποφύγουν το αξίας 1,5εκατ.δολ. συμβόλαιο που υπέγραψαν στις 14 Ιουλίου.
 
Η εταιρεία Wasserman Media Group που εκπροσωπεί τον Μπα α Μούτε έχει ήδη στα χέρια της ανεξάρτητες εξετάσεις του Καμερουνέζου φόργουορντ που αποδεικνύουν πως είναι υγιής και αμφισβητούν εκείνες του τεχνικού τιμ των Κινγκς. Ο Μπα α Μούτε αγωνίστηκε πέρσι στους Σίξερς, καταγράφοντας μ.ο. 9,9π.-ρεκόρ καριέρας και σε 7 σεζόν στο ΝΒΑ με Μπακς, Κινγκς, Γουλβς και Σίξερς μετρά μ.ο. 6,8π.-4,9ριμπ..