Η Oklahoma City είναι μια από τις πόλεις των ΗΠΑ που ανέκαθεν ζούσαν και ανέπνεαν για το American Football, αλλά κάποια στιγμή το 2001 αποφασίστηκε να δαπανηθούν περίπου 90 εκ. δολ. για να χτιστεί από το μηδέν ένα πελώριο μπασκετικό στάδιο, με την ελπίδα πως θα μπορούσε κάποτε να καλωσορίσει μια ομάδα του ΝΒΑ.

Μπορεί πλέον εδώ και χρόνια οι Thunder να μένουν μόνιμα εκεί και όλοι μας να έχουμε συνηθίσει την Oklahoma City ως το άμεσο συστατικό τους, αλλά η αλήθεια είναι ότι αν δεν γινόταν μια σειρά από συμπτώσεις, μια ταπεινή πόλη που οριακά ξεπερνάει τους 1.000.000 κατοίκους δύσκολα θα είχε κάποια τύχη.

Ωστόσο, πολύ πριν το απαλό αυτό άγγιγμα της μοίρας, οι αρχές χτίζουν το Ford Center, το οποίο στην αρχή αναγκάστηκε να φιλοξενεί μονάχα κολεγιακούς αγώνες και διάφορες συναυλίες.

Όλοι έψαχναν απλά μια ευκαιρία.
Και η ευκαιρία ήρθε.

Στα τέλη του Αυγούστου του 2005, ο τυφώνας Katrina καταφθάνει επιθετικά στη New Orleans και τη διαλύει συθέμελα.
Συνολικά, 1.800 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και ακόμα 800.000 σπίτια εξαφανίζονται από προσώπου γης, ενώ συνολικά η πατρίδα της Jazz βιώνει ζημιές που οικονομικά ξεπερνούν τα 125 δισεκατομμύρια δολάρια!

Πολυκατοικίες, συγκροτήματα, καταστήματα κάθε είδους.
Όλα διαλύονται, όλα πεθαίνουν στον ρυθμό των δολοφονικών στροβίλων.

 

 

 

Ανάμεσά τους και η περιοχή γύρω από το Smoothie King Center, που φιλοξενούσε εδώ και μερικά χρόνια τους τοπικούς Hornets, που λίγους μήνες μετά την τύχη τους να “ψαρέψουν” στο ετήσιο Draft τον Chris Paul, βλέπουν τα πάντα γύρω τους να γκρεμιζονται.

Ήταν ξεκάθαρο ότι απέναντι σε ένα τέτοιο φαινόμενο, οι Hornets δε θα μπορούσαν να παίξουν στη Louisiana.

Ωστόσο, υπάρχει μια λύση!

Μπορεί οι περισσότερες πόλεις που έχουν ομάδα στο ΝΒΑ να αδυνατούσαν να παρέχουν το γήπεδό τους στους Hornets, αλλά υπήρχε μια -μόλις 1.5 ώρα με το αεροπλάνο μακριά- με ένα ολοκαίνουριο και σχεδόν παρθένο στάδιο χωρητικότητας 18.000 θέσεων.

Η Oklahoma City!

Χωρίς ιδιαίτερη σκέψη και με τη σεζόν να βρίσκεται λιγότερο από 2 μήνες προ των πυλών, η διοίκηση του οργανισμού ορίζει τη μετακόμιση από τη Louisiana στην Oklahoma.

Εκεί, οι Hornets, γνωστοί πλέον ως Oklahoma City Hornets, θα παραμείνουν για 2 χρόνια, με το κοινό να τους καλωσορίζει πολύ εύρυθμα και φιλικά πάρα το γεγονός πως ήταν μια ομάδα τόσο σε καθεστώς Rebuilding όσο και συντομίας, αφού σε λίγο καιρό θα επέστρεφαν στο κανονικό τους σπίτι.
Τελικά, θα παραμείνουν στην Oklahoma City για 2 σεζόν και θα πετύχουν 77 νίκες σε 164 ματς (47% επιτυχία), γεμίζοντας ασφυκτικά κάθε φορά το νυν Chesapeake Energy Arena.

Έπειτα, όταν το δικό τους σπίτι ήταν έτοιμο, έπρεπε να γυρίσουν ξανά στη New Orleans, μια πόλη που είναι συνυφασμένη με τα χτυπήματα διαφόρων τυφώνων.

 

 

Σήμερα, η Ida -που έγινε τυφώνας κατηγορίας 4 μέσα σε ελάχιστα μόνο λεπτά, ενώ η θλιβερή Katrina ήταν… απλά 3- είναι έτοιμος να ρημάξει ξανά την πολιτεία της Louisiana, που ακόμα δεν έχει συνέλθει από τις θανατηφόρες προεκδόσεις της το 2017 και το 2020.

Το σουρεαλιστικό είναι πως η Ida χτυπάει στις 29 Αυγούστου, όταν είχε χτυπήσει και η Katrina, που είχε αναγκάσει τους νυν Pelicans να μετακομίσουν.
Το άμεσο μέλλον της New Orleans φαντάζει αρκετά δυσοίωνο, με 300.000 πολίτες ήδη από χθες το βράδυ να έχουν πάρει εντολή εκκένωσης των κατοικιών τους και ακόμα 1.000.000 να μένουν χωρίς ρεύμα.

Ας ελπίσουμε πως όλα θα πάνε κατ’ ευχήν για όσους δε μπορούν να μετακομίζουν τόσο απλά όσο μια αρμάδα του ΝΒΑ.