Ακόμα μία έρευνα, αυτή τη φορά για τα ποσά που λαμβάνουν «καθαρά» οι κορυφαίοι αθλητές του ΝΒΑ, πραγματοποίησε το ESPN. Το αμερικανικό δίκτυο, ανέλυσε τα δεδομένα των συμβολαίων, αφού οι εκάστοτε συμβάσεις ανάμεσα σε ομάδες και παίκτες δημοσιεύονται υποχρεωτικά και είναι προσβάσιμες σε όλους. Κάτι που γίνεται σε όλα τα επαγγελματικά αθλήματα της χώρας, ώστε η IRS (αμερικανική εφορία) να γνωρίζει τα πάντα με λεπτομέρειες… σεντ!

Με τη βοήθεια, λοιπόν, ενός φοροτεχνικού που ειδικεύεται σε αθλητικά θέματα, το ESPN έλεγξε όλες τις λεπτομέρειες των συμβολαίων των υψηλότερα αμειβομένων αθλητών της λίγκας. Στα συνολικά ποσά του συμβολαίου ενός ΝΒΑer συμπεριλαμβάνονται οι κρατήσεις χρηματικών εγγυήσεων (escrow) της τάξης του 10% (τις οποίες λαμβάνουν, ωστόσο, την επόμενη χρονιά, αλλά… φορολογημένες), οι κρατικές επιβαρύνσεις της τάξης του 40-45% (συμψηφίζοντας τους ομοσπονδιακούς και τους πολιτειακούς φόρους), το ποσοστό πληρωμής του ατζέντη του κάθε παίκτη της τάξης του 2-3%, αλλά και ένα σταθερό ποσό 18.000 δολαρίων για το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα του κάθε αθλητή.

Υπάρχουν, ωστόσο, και περιπτώσεις αθλητών που αν και οι πολιτείες των ομάδων που αγωνίζονται δεν έχουν φορολογία, αναγκάζονται να πληρώσουν πολιτειακούς φόρους, λόγω των υποχρεώσεων των ομάδων τους σε άλλες πολιτείες, οι οποίες φορολογούν κανονικά! Το ποσοστό της φορολογίας σε τέτοιες περιπτώσεις είναι γύρω στο 2-3%. Βέβαια, με την νέα συλλογική σύμβαση, οι αθλητές λαμβάνουν και ένα έξτρα ποσό γύρω στις 350.000 δολάρια, που όμως καταλήγει κι αυτό στις τσέπες τους… φορολογημένο.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα συμβόλαια και τις φορολογικές υποχρεώσεις των δέκα πιο υψιλόμισθων παικτών του ΝΒΑ, ξεκινώντας από το μικτό ποσό του συμβολαίου και καταλήγοντας στο «καθαρό». Οι διαφορές στα αρχικά με τα τελικά ποσά είναι σε ορισμένες περιπτώσεις μεγαλύτερες και από 50%! Όπως για παράδειγμα, το συμβόλαιο του Κάιλ Λόουρι στους Τορόντο Ράπτορς, στο οποίο, βέβαια, υπάρχει μεγαλύτερη κρατική επιβάρυνση, λόγω… καναδικής φορολογίας.

Tags:
ESPN NBA