Μία σίγουρα απ’ τις πιο θρυλικές μορφές του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στον πλανήτη, ο Kareem Abdul-Jabbar, πριν 31 ολόκληρα χρόνια (23/4/1989) έδινε το τελευταίο από τα 1560 παιχνίδια στην καριέρα του.

Tο τελευταίο παιχνίδι του Kareem Abdul-Jabbar στην 22χρονη καριέρα του, ήταν αυτό των Lakers με τους Seattle Supersonics, όπου ο «Tower of Power» έκατσε στο… θρόνο του και γνώρισε «βασιλικές» τιμές και αποθέωση, λίγες εβδομάδες πριν από την οριστική του απόσυρση από τα παρκέ.

Το 1989 σίγουρα αποτελεί μία χρονιά ορόσημο για το ΝΒΑ, καθώς μετά από 20 χρόνια καριέρας, 6 πρωταθλήματα, 6 βραβεία MVP regular season, 2 βραβεία MVP σε τελικούς ΝΒΑ, 19 All-star παρουσίες, αλλά και αμέτρητα ακόμα κατορθώματα, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της λίγκας (38.387 πόντοι) και μετέπειτα Hall of Famer, Kareem Abdul-Jabbar, εν μέσω αποθέωσης και συγκίνησης έλεγε ένα πρώτο άτυπο αντίο στους φίλους των Λέικερς, στη νίκη των «Λιμναθρώπων» απέναντι στους Supersonics, με 121-117.

Με τον κόσμο να γνωρίζει πως το μεγάλο αντίο απέχει πια μόλις μερικές εβδομάδες, καθώς ο Jabbar είχε ανακοινώσει την απόσυρση του μετά το τέλος των playoffs, οι φίλοι των Lakers κατέκλεισαν το Great Western Forum, καθώς το τελευταίο παιχνίδι της regular season είχε λάβει εδώ και πολύ καιρό τη μορφή φιέστας, μιας και οι υποχρεώσεις της ομάδας και η διεκδίκηση του πρωταθλήματος δεν θα επέτρεπαν εύκολα κάτι τέτοιο μέσα στο επόμενο διάστημα.

Σαφώς η βραδιά εκείνη ήταν αν μη τι άλλο συγκλονιστική. Οι γηπεδούχοι με το τελικό 121-117 έφτασαν τις 57 νίκες, τερματίζοντας στην 1η θέση της Δύσης, με τον 42χρονο σέντερ να αγωνίζεται για 26 λεπτά μετρώντας 10 πόντους και 6 ριμπάουντ και τον Magic Johnson να αγγίζει το triple-double με 29 πόντους, 21 ασίστ και 9 ριμπάουντ.

Αυτά όμως που εξελίχθηκαν πριν την έναρξη του αγώνα, έμειναν στην ιστορία. Ο Jabbar παρουσιάζεται από τα μεγάφωνα του γηπέδου και στην αρένα επικρατεί πανζουρλισμός, με ολόκληρη την οικογένεια του «Power of Tower» να βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο και τον 8χρονο γιο του, Amir, να τραγουδά τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ, την ώρα που ο πατέρας του έπαιρνε τη θέση του στον «βασιλικό» θρόνο που έχει στηθεί προς τιμήν του, συγκρατώντας μετά βίας τα δάκρυα του.

Ακόμη ένα απίστευτο γεγονός εξελιχθηκε, όταν οι συμπαίκτες του Jabbar, του έκαναν δώρο μία συλλεκτική Rolls Royce «Silver Spirit», για ότι προσέφερε στο μπάσκετ.

Ο Magic Johnson, όταν παρέδωσε το δώρο στον Kareem Abdul-Jabbar, τόνισε χαρακτηριστικά: «Σίγουρα αυτό το δώρο είναι πολύ μικρό. Θα έπρεπε να σου προσφέρουμε κάτι πολύ πιο σπουδαίο από ένα αυτοκίνητο. Η παρουσία σου σημαίνει τόσο πολλά για όλους μας. Είχα την τύχη να παίξω μαζί στου για 10 χρόνια. Ο Θεός με ευλόγησε και μου έδωσε την ευκαιρία να σε γνωρίσω, όχι μόνο σαν παίκτη, αλλά και σαν φίλο».

Βέβαια η εντυπωσιακή Rolls Royce δεν ήταν το μοναδικό ενθύμιο με το οποίο αποχώρησε από την μεγάλη αυτή γιορτή προς τιμήν του ο 42χρονος σέντερ, μιας και μεταξύ άλλων στον «Tower of Power» και στην οικογένεια του δόθηκαν εισιτήρια πρώτης θέσης και πολυτελή ταξίδια με προορισμούς τη Χαβάι και το Ορλάντο, ενώ ο πρόεδρος των Lakers, Jerry Buss, του έκανε δώρο την εγκατάσταση ενός γηπέδου τένις στο σπίτι του, τη στιγμή που ο δήμαρχος του Los Angeles, προανήγγειλε τη δημιουργία ενός ανοιχτού γηπέδου μπάσκετ με την ονομασία «Kareem Court»!

Παίρνοντας ο ίδιος τον λόγο, στο τέλος της 45λεπτης τελετής, ο Τζαμπάρ απευθυνόμενος στο κοινό, εμφανώς συγκινημένος, σχολίασε: «Όλα όσα κάνατε για εμένα σήμερα ήταν πολύ περισσότερα απ΄ όσα θα περίμενα. Ήτα υπέροχα όλα. Δεν περίμενα ποτέ να πάρω μία Rolls Royce. Ήμουν προετοιμασμένος για την υποδοχή και κάποια αναμνηστικά, όμως όχι γι αυτό. Μία Rolls Royce είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό δώρο».

Στις 13 Ιουνίου του 1989, ο «Tower of Power» θα αποχαιρετούσε οριστικά την ενεργό δράση, μετά την ήττα των Lakers με 105-97 από τους Pistons στο 4ο παιχνίδι των τελικών του ΝΒΑ, που χάρισε το πρωτάθλημα με «sweep» στην ομάδα του Detroit, στερώντας από τον Jabbar ( 7 πόντοι, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 τάπες σε 26 λεπτά) το 7ο δαχτυλίδι.

 

Ένας πραγματικός Θρύλος όπως ο Kareem Abdul-Jabbar, δεν θα μπορούσε να μην δεν ήταν στο Hall of Fame!

Συγκεκριμένα, από το 1995, αποτελεί μέλος του Hall of Fame του ΝΒΑ, ενώ τόσο οι Lakers, όσο και οι Bucks έχουν αποσύρει το νούμερο 33, με το οποίο αγωνιζόταν. Από τον Νοέμβριο του 2012 το άγαλμα του Jabbar, κοσμεί το Staples Center.

Ο Kareem, έμαθε τα βασικά του μπάσκετ από τον μεγάλο John Wooden στο UCLA όπου μέτρησε τρεις σερί τίτλους στο NCAA.

 

Το 1969 επιλέχθηκε στο νούμερο «1» του draft από τους Bucks, οι οποίοι είχαν κερδίσει την πρώτη επιλογή στην διαδικασία. Στα «Ελάφια» αγωνίστηκε μέχρι το 1975, τα οποία και οδήγησε στην κατάκτηση του τίτλου του 1971 και τον ίδιο να αναδεικνύεται MVP, τόσο της regular season στο ΝΒΑ, όσο και στα playoffs.

Από το 1975 μέχρι και το 1989, που έριξε τους τίτλους τέλους της καριέρας του, αποτέλεσε τον βασικό και αναντικατάστατο σέντερ των Lakers. Ο ίδιος ήταν εκείνος που είχε ζητήσει να γίνει trade στο New York ή στο LA και αυτό διότι δεν του ταίριαζε, όπως έλεγε ο ίδιος, η κουλτούρα στο Milwaukee. Γι’ αυτόν τον λόγο μετακόμισε στους Lakers μαζί με τον Walter Wesley, αντί τεσσάρων παικτών.

Αυτός λοιπόν ήταν ένας απ’ τους μεγαλύτερους μύθους του παγκόσμιου μπάσκετ και ενδεχομένως ο καλύτερος Center στην ιστορία του παιχνιδιού. Ένας πραγματικός ηγέτης, που απ’ τα δύσκολα έπαιρνε δύναμη να συνεχίσει. Εξάλλου, οι δυσκολίες δεν είναι για όλους. Κάποιους τους κάνουν να σπάνε και άλλους σαν τον Kareem Abdul-Jabbar να σπάνε ρεκόρ!

Θυμηθείτε εδώ την τελετή απόσυρσης της φανέλας του Jabbar:

 

Δείτε εδώ τον ένα και μοναδικό Kareem Abdul-Jabbar: