Σε λίγη ώρα, ο Πέτζα Στογιάκοβιτς θα βιώσει μία από τις πιο μεγάλες της ζωής του, αν όχι τη μεγαλύτερη. Κι αυτό, γιατί στο πλαίσιο του αγώνα, μεταξύ Σακραμέντο Κινγκς και Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ (5:30, ώρα Ελλάδος), η ομάδα με την οποία μεγαλούργησε για οκτώ χρόνια (1998-2006) θα αποσύρει το ιστορικό, όσο και “βαρύ” για να το φορέσει οποιοσδήποτε άλλος παίκτης,νούμερο 16.

Ο Σέρβος “ζωντανός θρύλος” του παγκοσμίου μπάσκετ, λοιπόν, που αναδείχθηκε αρχικά, μέσα από το ελληνικό πρωτάθλημα, όπου αγωνίστηκε για τέσσερα έτη με την φανέλα του ΠΑΟΚ, θα είναι ο ενδέκατος πρώην παίκτης των Κινγκς, που θα γνωρίσει αυτήν την τιμητική διάκριση. Θα είναι, δηλαδή, ένας ακόμη “βασιλιάς”, ανάμεσα στους Νέιτ Άρτσιμπαλντ (#1), Μιτς Ρίτσμοντ (#2), Κρις Ουέμπερ (#4), Μπομπ Ντέιβις (#11), Μορίς Στόουκς (#12), Όσκαρ Ρόμπερτσον (#14), Βλάντε Ντίβατς (#21), Τζακ Τουίμαν (#27), Σαμ Λέισι (#44), αλλά και το κοινό της ομάδας, το οποίο σαν “έκτος παίκτης” της, έχει “κρεμασμένο” τον αντίστοιχο αριθμό (#6). Ένας ακόμη μπασκετμπολίστας, λοιπόν, θα στεφθεί “βασιλιάς”, στην “πόλη του μυστηρίου” (Σακραμέντο σημαίνει μυστήριο στα ισπανικά). 

Όσον αφορά τους υπόλοιπους τίτλους του, έχει στη κατοχή του το δαχτυλίδι του πρωταθλητή του 2011, όταν και βρισκόταν στους Ντάλας Μάβερικς, ενώ έχει συμμετάσχει σε τρία All-Star Game (2002-2004), έχει βρεθεί το 2004 στη δεύτερη καλύτερη ομάδα του ΝΒΑ και έχει κερδίσει back-to-back τον διαγωνισμό τριπόντων (2002-2003). Η δράση του αυτή, στο κορυφαίο πρωτάθλημα, του είχε χαρίσει επί δύο συναπτά έτη τον τίτλο του κορυφαίου Ευρωπαίου παίκτη της χρονιάς (2000-2001). Όσον αφορά τις… εθνικές του υποχρεώσεις, η μόνη διάκριση είναι η ανάδειξή του σε Πολυτιμότερο Παίκτη του Ευρωμπάσκετ του 2001. Στην Ευρώπη, είχε καταφέρει να ψηφιστεί MVP του Ελληνικού πρωταθλήματος το 1998, ενώ την ίδια χρονιά ήταν ο πρώτος σκόρερ της Ευρωλίγκα. Το ταλέντο του είχε φανεί από νωρίς, όταν είχε κερδίσει ξανά τον τίτλο του Πολυτιμότερου, αυτήν την φορά στην κατηγορία των Νέων Γιουγκοσλάβων, το 1994.

Όλα αυτά, μαζί με πολλές μεγάλες παραστάσεις στα παρκέ του ΝΒΑ, συνθέτουν το προφίλ του τιμώμενου προσώπου. Ένας παίκτης που έκανε τα πρώτα “βήματα” στη Θεσσαλονίκη και “εκτοξεύτηκε” στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεχωρίζοντας ανάμεσα στα “μεγαθήρια” που αγωνίστηκαν ως αντίπαλοι, ή συμπαίκτες του, τα τελευταία 13 χρόνια.

Κάποιες από αυτές τις παραστάσεις, μπορείτε να τις απολαύσετε (και κάποιοι που τις έχετε βιώσει σε ζωντανές μεταδόσεις, να τις… θυμηθείτε) στο παρακάτω βίντεο. Γιατί, σε λίγες ώρες, ο Πέτζα θα σκοράρει το “μεγαλύτερο τρίποντο” του!