Ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομα του με τους Φοίνιξ Σανς, Κόνι Χόκινς, “έφυγε” το Σάββατο(07/10) από την ζωή σε ηλικία 75 ετών. Ο θάνατος του ανακοινώθηκε από την ομάδα του Φοίνιξ, στην οποία μεγαλούργησε και πέρασε μεγάλο μέρος της καριέρας. Οι Σανς δεν αποκάλυψαν τα αίτια του θανάτου του, με το Χόκινς να έχει διαγνωστεί με καρκίνο από το 2007.

Ο γενικός διευθυντής των Σανς, Τζέρι Κολάντζελο, δήλωσε “Έχουμε χάσει έναν θρύλο, έναν παίκτη τον οποίο αγαπούσα βαθιά, ο οποίος μας έβαλε στον χάρτη”. Το “Γεράκι” όπως ήταν γνωστός, γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου του 1942 στο Μπρούκλιν, όπου στα ασφαλτωμένα γηπεδάκια της περιοχής του, άρχισε να δείχνει το ταλέντο του, όπου σε ηλικία 11 ετών, άρχισε να κάνει τα πρώτα του καρφώματα.

Το “Γεράκι” ήταν ένας από τους μεγαλύτερους επαναστάτες του αθλήματος, με τους Σανς να τοποθετούνται για αυτόν λέγοντας “Ήταν ένας μοναδικός συνδυασμός το μέγεθος του, η χάρη του και τα αθλητικά του προσόντα, ήταν πολύ πιο μπροστά από την εποχή του και το υποκριτικό του στυλ, ήταν κάτι που βλέπουμε τώρα στο σύγχρονο παιχνίδι.”.

 

Ο Χόκινς δεν είχε αγωνιστεί στο ΝΒΑ, πριν τα 27 του χρόνια, με την διοργάνωση να κρατάει τις αποστάσεις της από αυτόν, εξαιτίας ενός σκανδάλου που είχε ξεσπάσει όταν βρισκόταν στην Αιόβα το 1961, με τον ίδιο να ισχυρίζεται ότι δεν είχε καμία σχέση με αυτό, αλλά το ΝΒΑ συνέχιζε να τον εμποδίζει να αγωνιστεί σε αυτό. Σε μία συνέντευξη του το 2009 στο ΝΒΑ.com δήλωσε “Ήμουν αθώος, αλλά κανείς δεν με άκουγε. Επίσης προερχόμουν από μία φτωχή οικογένεια και κανένας μας δεν προσπάθησε να προσλάβει δικηγόρο για να πολεμήσουμε.”.

Το 1969 μετά από ενέργειες του Χόκινς, ο επίτροπος Ουόλτερ Κένεντι έκανε άρση της απαγόρευσης, με τους Σανς εκείνη την περίοδο να τον κάνουν δικό τους για έναν χρόνο, με τον ίδιο να δηλώνει “Ήμουν ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο, μόλις έγινα παίκτης του ΝΒΑ και ποτέ δεν κοίταξα πίσω. Ο κόσμος ακόμη μέχρι σήμερα με ρωτάει αν ακόμη νιώθω μία πικρία για αυτό και τους λέω, ούτε καν, είμαι απλά χαρούμενος που κατάφερα να παίξω.”

Αναδείχθηκε All-Star για τέσσερις συνεχόμενες σεζόν, με την πρώτη του χρονιά στο ΝΒΑ, να είναι η καλύτερη από άποψη απόδοσης, καθώς είχε μέσο όρο 24,6 πόντους, 10,4 ριμπάουντ και 4,8 ασίστ. Επίσης αγωνίστηκε στους Λος Άντζελες Λέικερς και Ατλάντα Χοκς, πριν αποσυρθεί από την ενεργό δράση το 1979.

 

Ο Κολάντζελο δήλωσε επίσης “Αν ερχόταν στο πρωτάθλημα μέσω κολεγίου σε κανονική ηλικία, θα μπορούσε να ήταν ένας από τους 10 ή 15 κορυφαίους παίκτες που θα είχαν παίξει μπάσκετ”. Ο Χόκινς το 1992, εισήχθη στο Naismith Basketball Hall of Fame.