Το καλοκαίρι του 2021, όλη η γκίνια και η μιζέρια η οποία έμοιαζε να καταπλακώνει για πολλά συνεχή χρόνια το συγκρότημα των Chicago Bulls έμοιαζε να λύνεται με τον σχηματισμό μιας άτυπης (σε σχέση με τη μόδα και το μέγεθός της πάντα) big 4, με τους DeMar DeRozan και Lonzo Ball, δύο τέκνα της Καλιφόρνια, να βρίσκουν τους Zach LaVine και Nikola Vucevic στο Illinois με στόχο φυσικά την άμεση επιστροφή των “Ταύρων” στις χαρές της Michael Jordan και Scottie Pippen εποχής ή έστω στον ενθουσιασμό που προκαλούσε στην πόλη εκείνη του Derrick Rose.

Μετά από ένα πολύ δυναμικό ξεκίνημα που τους έφερε ακόμα και στην πρώτη θέση της ανατολικής περιφέρειας για μεγάλα χρονικά διαστήματα όμως, η κατάσταση άλλαξε δραματικά με τους σοβαρούς τραυματισμούς των Ball και Alex Caruso αλλά και τις χτυπητές αδυναμίες της ομάδας του Billy Donovan -που τόσο καιρό μασκαρεύονταν πίσω από το takeover του DeRozan, που διένυσε μια αλά MVP χρονιά από την αρχή μέχρι και το τέλος της- να αποδεικνύουν το μέτριο σχεδιασμό των Bulls και από την κορυφή να τους εξoστρακίζουν τόσο εκτός από τις θέσεις που επισφράγιζαν το πλεονέκτημα έδρας όσο και μόλις ένα βήμα πάνω από τη ζώνη του Play In.

Χρονικά, από την Trade Deadline και μετά, για τους λόγους που ήδη αναφέρθηκαν εν συντομία, το Chicago είναι μια από τις χειρότερες ομάδες της λίγκας έχοντας την 7η χειρότερη επιθετικά επίδοση αλλά και την 13η χειρότερη αμυντικά -ενώ αν δεν ήταν τα 50/50 ματς, όπου ήταν εξαιρετικοί με 25 νίκες σε 41 τέτοια παιχνίδια, η κατάστασή τους θα ήταν πολύ πολύ χειρότερη…
Από την πρώτη θέση λοιπόν της Ανατολής το 2021, στην έκτη το 2022 -μια συγκυρία που τους έβαλε μεν στα Playoffs αλλά τους πέταξε άγαρμπα στο εμπόδιο των Milwaukee Bucks του Γιάννη Αντετοκούνμπο, στην άτυπη ρεβάνς του τοπικού ντέρμπι του 2015, όταν είχαν καταφέρει να σπάσουν την αντίσταση των “Ελαφιών” σε 6 ματς.

Φέτος όμως, μπορούν να πετύχουν κάτι αντίστοιχο;
Mάλλον όχι…

 

Το μαρκάρισμα του Αντετοκούνμπο

Προφανώς όταν γίνεται λόγος για την επαρκή αντιμετώπιση του Γιάννη Αντετοκούνμπο και όχι τον “απλό” περιορισμό του, μερικοί -μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού- μόλις παίκτες μπορούν να φωνάξουν περήφανα πως μπορούν να τα καταφέρουν.
Και οι Bulls δεν έχουν ένα τέτοιο αμυντικό βαρόμετρο την ίδια στιγμή που αποφασίζουν να τον μαρκάρουν λάθος.

Όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις ξανά, η συνύπαρξη του Έλληνα σούπερ σταρ με τον Brook Lopez μπερδεύει -για κάποιον λόγο- την πλειονότητα των υπολοίπων ομάδων, που επιλέγουν να μαρκάρουν με τον Center τους τον τελευταίο και με τον Power Forward τους -που κυρίως μοιάζει με Small Forward στις μέρες μας- τον πρώτο, σε μια συγκυρία που φυσικά δε γίνεται να έχει θετικό αποτέλεσμα στις περισσότερες των περιπτώσεων.
Ουσιαστικά, ακόμα και αν δε λογίζεται ως τέτοιος, ο Γιάννης είναι Center επιθετικά, με τη μανία του κάτω από το καλάθι να μην αφήνει περιθώρια στην αντίπαλη άμυνα.

Ο στόχος λοιπόν, είναι ακριβώς αυτός. Να υπάρχει απέναντί του ένα πεντάρι δυνατό και βαρύ που να μπορεί να τον φθείρει, να τον κουράσει, να τον βγάλει από τα νερά του και να τον οδηγήσει στο mid range ή το τρίποντο -όπου όσο και να τα έχει βελτιώσει, πάντοτε θα παραμένουν υγιή και λογικά ρίσκα για κάθε άμυνα.
Αναφορικά με το Chicago, ο Nikola Vucevic, ο μόνος επί σειρά μηνών Center ολκής της ομάδας, έχει παίξει φέτος 128 συνολικά λεπτά φέτος απέναντι στα “Ελάφια” (σε όλα βρήκε τον Αντετοκούνμπο), αλλά έχει μαρκάρει τον Έλληνα άσο μόλις στα 7 λεπτά εξ αυτών ή αλλιώς για 43 κατοχές.

Πώς τα πήγε σε αυτό το διάστημα τη στιγμή που κοντύτεροι και πιο αδύναμοι παίκτες έμεναν στον Γιάννη;

  • Γιάννης vs Vucevic: 8-20 δίποντα, 4 κερδισμένα φάουλ, 5 λάθη

Όχι και άσχημα για έναν παίκτη με… αλλεργία στην άμυνα, έτσι;
Δυστυχώς για τους Bulls, ο Donovan δύσκολα θα τον εμπιστευτεί όμως στο μαρκάρισμα του MVP των περσινών τελικών…

 

 

Το αντίδοτο στον DeRozan

  • Από τους 8 παίκτες απέναντι στους οποίους ο DeMar DeRozan έχει εκτελέσει τουλάχιστον 20 σουτ, ο Jrue Holiday είναι ο μοναδικός που τον κρατάει κάτω από το 43% ευστοχίας.
  • Από τους 19 παίκτες απέναντι στους οποίους ο DeMar DeRozan έχει εκτελέσει τουλάχιστον 15 σουτ, μόνο οι Jrue Holiday, Evan Mobley, Kyle Anderson και Julius Randle τον κρατάνε κάτω από το 43% ευστοχίας.

Προσωπικά, ο άσος των Bucks τον κρατάει φέτος στο 41% σε 27 εντός πεδιάς σουτ αλλά και στο εξαιρετικό για τον ίδιο 37% σε 22 δίποντα, όντας φυσικά το ιδανικό κλειδί για να του χαρίσει εφιαλτικές νύχτες -κάτι που θα γίνεται όλο και πιο συχνά από τη στιγμή που οι Middleton και Αντετοκούνμπο θα κάνουν ό,τι θέλουν στην αντίπερα όχθη κόντρα στην άμυνα των Bulls, κάτι που δηλαδή θα του χαρίζει και άπλετη ενέργεια στα δικά του μετόπισθεν.

Ειδικότερα από τη στιγμή που ο DeRozan είναι σχεδόν πάντα αισθητά χειρότερος στην postseason σε σχέση με την κανονική διάρκεια, οι Bulls μοιάζουν να χάνουν το πλέον σημαντικό τους γρανάζι στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν…
Δεδομένου μάλιστα και του playstyle των «Ταύρων», της… αγάπης τους στο isolation των δύο σταρ τους στην περιφέρεια, των DeRozan και LaVine δηλαδή, αλλά και της ξέφρενης έλλειψης σουτέρ πάσης φύσεως και θέσης, δύσκολα θα καταφέρουν να βρίσκουν πάνω από 110 πόντους ανά βράδυ κόντρα σε ένα Milwaukee που μπορεί άνετα να σκοράρει 120+ πόντους στα περισσότερα ματς της σειράς.

 

 

 

Άντι επιλόγου, οι Bulls εν μέσω ατυχίας, μέτριας στελέχωσης και τρανής προβλεψιμότητας κατρακύλησαν από το νούμερο 1 και το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στο νούμερο 6 και έναν διαφαινόμενο αποκλεισμό ήδη από τον πρώτο γύρο -με τους Bucks του Γιάννη Αντετοκούνμπο να είναι εκ φύσεως, εκ δυναμικής και εκ λογικής το ακλόνητο φαβορί στο τοπικό ντέρμπι με το Chicago