Προ ολίγων ημερών γίναμε μάρτυρες της «βασιλικής» κίνησης του Λεμπρόν Τζέιμς με την ίδρυση του «I promise school» στη γενέτειρα του το Άκρον. Σκοπός του ήταν η καθοδήγηση των παιδιών και η επανένταξη τους στον δρόμο της εκπαίδευσης. Η κίνηση αυτή του «βασιλιά», όπως ήταν αναμενόμενο, επηρέασε πολύ κόσμο. Ένας από αυτούς ήταν ο Ντέρικ Ρόουζ. Ο άσος των Μινεσότα Τίμπεργουλβς ένοιωσε και εκείνος την ανάγκη να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Έτσι ανακοίνωσε το δικό του πρόγραμμα υποτροφιών που θα ονομάζεται «Rose Scholars».

Το «Rose Scholars» θα δώσει την δυνατότητα σε τρία παιδιά των ΗΠΑ (+ Πουέρτο Ρίκο), ηλικίας 18 ετών και κάτω, να κερδίσουν χρήματα και να σπουδάσουν δωρεάν. Ο 29χρονος γκαρντ αναφέρει στη φόρμα αίτησης των υποψηφίων χαρακτηριστικά:  «Ο μαθητής πρέπει να έχει: κίνητρο, φιλοδοξία, δημιουργικότητα, οργάνωση, προσπάθεια (στο τελευταίο μετρούν οι βαθμοί του σχολείου)». Ο πρώτος νικητής θα λάβει το ποσό των $200.000, δηλαδή $25.000 ανά εξάμηνο για 4 χρόνια, ενώ ο δεύτερος και ο τρίτος το ποσό των $20.000 ανά εξάμηνο.

Θυμίζουμε πως το 2014 ο Ρόουζ είχε προσφέρει σε σχολείο στο Σικάγο το ποσό του 1 εκατ. δολαρίων με σκοπό τη δημιουργία προγράμματος απασχόλησης παιδιών μετά τα καθημερινά τους μαθήματα.