Οι αρχηγοί για πολλά χρόνια, Πάου Γκασόλ και Τόνι Πάρκερ αντίστοιχα στην Εθνική Ισπανίας και Εθνική Γαλλίας, έχουν πλέον ως μόνο στόχο την κατάκτηση του τίτλου του NBA με τους Σαν Αντόνιο Σπερς, ο οποίος θα είναι ο τρίτος τίτλος ΝΒΑ για τον Γκασόλ και πέμπτος για τον Πάρκερ. Και οι δύο τους σε κοινή συνέντευξη παραδέχτηκαν ότι το NBA δεν ήταν στόχος αλλά ένα όνειρο για τους Ευρωπαίους παίκτες εκείνη την εποχή, ενώ μίλησαν και για τις προϋποθέσεις που υπάρχουν πλέον για τους νεαρούς ευρωπαίους να παίξουν στον κόσμο του NBA.

Αναλυτικά:

Σε ερώτηση αν είναι περήφανοι για αυτά που κατάφεραν στο NBA σε μια καριέρα των δύο που άρχισε από το 2001:

Ο Πάρκερ δήλωσε αρχικά: «Για μένα, αυτό είναι περισσότερο από ένα όνειρο. Όταν ήμουν παιδί, ήθελα να παίξω στο ΝΒΑ, φυσικά. Αλλά είπα στον πατέρα μου: ”Ακόμα κι αν είμαι ένας παίκτης πάγκου, αν παίζω μόνο δεκαπέντε λεπτά, θα είμαι χαρούμενος”. Δεν σκέφτηκα ποτέ ότι μια μέρα θα κερδίσω όλους αυτούς τους τίτλους».

Ο Γκασόλ από την μεριά του είπε: «Στα πιο τρελά ”εφηβικά μου όνειρα”, ήθελα να είμαι επαγγελματίας παίκτης μπάσκετ στη Μπαρτσελόνα! Και τότε, όταν έφτασα (μεταξύ 1998 και 2001), σκέφτηκα ίσως να γίνω ο δεύτερος Ισπανός παίκτης που θα πάει στο ΝΒΑ. Ο πρώτος είχε παίξει μόνο μία σεζόν.

Σε ερώτηση που τους έγινε άμα νιώθουν σαν ”πατέρες” της τρέχουσας γενιάς των ευρωπαϊκών παικτών του NBA: 

Ο Πάρκερ εξήγησε: «Λίγο, χωρίς αμφιβολία. Άλλοι έσπρωξαν την πόρτα μπροστά μας, αλλά οι Πάου, Ντιρκ (Νοβίτσκι), Άντρει (Κιριλένκο) και εγώ, την ανοίξαμε πραγματικά. Μετά από μας, πολλοί ήθελαν να γίνουν οι νέοι Γκασόλ, το νέο ταλέντο της Ευρώπης στο NBA. Τώρα είναι τρελό να δούμε τον αριθμό των ευρωπαίων παικτών που συμμετέχουν στο Ντράφτ!».

Και ο Πάου Γκασόλ πρόσθεσε: «Είμαστε σίγουροι ότι το προσωπικό του ΝΒΑ έχει εμπιστοσύνη στους διεθνείς παίκτες, όχι μόνο στους Ευρωπαίους … Αλλά αισθανόμαστε ότι η επιτυχία και η μακροζωία μας έχουν ανοίξει το δρόμο για την ευρωπαϊκή νεολαία στο ΝΒΑ».