Η αποκάλυψη του διαιτητή Μπιλ Κένεντι, που ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Τρίτης (15/12) πως είναι ομοφυλόφιλος, έγινε σχεδόν υπό την… πίεση του Ραζόν Ρόντο. Καθώς ο οξύθυμος γκαρντ των Κινγκς ουσιαστικά ώθησε τον 49χρονο ρέφερι στη δημόσια αναφορά του, βρίζοντάς τον χυδαία και με ομοφοβικά σχόλια στο πρόσφατο ματς (σ.σ.: 3/12) με τους Σέλτικς, στο Μέξικο Σίτι. Ο Αμερικανός γκαρντ δέχθηκε εύλογα δεκάδες επικρίσεις για το θέμα, όμως την επομένη θέλησε να (μην) απολογηθεί, αναφέροντας σε γραπτή δήλωσή του στο twitter πως «όσα είπα ήταν από την ένταση και την απογοήτευση του αγώνα και ξεκάθαρα δεν αντανακλούν τα συναισθήματά μου προς την ομοφυλοφιλική κοινότητα. Δεν είχα σκοπό να προσβάλλω κανέναν».

Ο Κένεντι, πάντως, καταχειροκροτήθηκε λίγο πριν τον αγώνα της Δευτέρας στο Σαν Αντόνιο, ανάμεσα σε Σπερς και Τζαζ και ο τεχνικός των «Σπιρουνιών», Γκρεγκ Πόποβιτς, σχολίασε αμέσως μετά το θέμα». Ο «Pop», μάλιστα, αναφέρθηκε κυρίως στην εμπλοκή του Ρόντο, λέγοντας ότι «όσα είπε ήταν ατυχή και αηδιαστικά! Γιατί ο Μπιλ είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος τόσο εντός όσο και εκτός παρκέ. Σε ό,τι αφορά στον σεξουαλικό προσανατολισμό του καθενός, αυτό είναι απλά δουλειά του ίδιου και δεν απασχολεί, Όμως, φανερώνει άγνοια το να ενεργείς με υποτιμητικό τρόπο προς οποιονδήποτε στην ομοφυλοφιλική κοινότητα». Ο Πόποβιτς δεν θέλησε να σχολιάσει την τιμωρία του Ρόντο και αρνήθηκε να απαντήσει στο αν ο ένας αγώνας αποκλεισμός και το πρόστιμο του μισθού του επόμενου ματς (86.300 δολάρια) είναι αρκετό.

Στήριξη στον Κένεντι πρόσφερε ο Τζέισον Κόλινς, που αποκάλυψε και ο ίδιος πως είναι ομοφυλόφιλος το 2013, αλλά και ο ιδιοκτήτης των Ντάλας Μάβερικς, Μαρκ Κιούμπαν. Ο τελευταίος εξήγησε ότι γνώριζε για τις σεξουαλικές επιλογές του Αμερικανού διαιτητή και επισημαίνοντας πως «δεν ήταν μυστικό στο ΝΒΑ ότι ο Μπιλ είναι γκέι… Είμαι υπερήφανος για εκείνον αλλά και αυτό που αποφάσισε». Ο κόουτς των Μαβς, Ρικ Καρλάιλ, τόνισε ότι «σέβομαι τον Κένεντι που το έκανε δημόσια γνωστό. Είναι σπουδαίο και δεν πρέπει να το κάνουμε μεγάλο ζήτημα». Λιγότερο… ενθουσιασμένος ήταν ο πρόεδρος των Κινγκς, Βλάντε Ντίβατς, λόγω της κακής διαφήμισης της ομάδας του από την εμπλοκή και την τιμωρία του Ρόντο. Ο Σέρβος παράγοντας δήλωσε πως «ο Ραζόν ξεπέρασε τα όρια και είπε κάτι που είναι ανεπίτρεπτο». Αντίστοιχη παρέμβαση και από τον ιδιοκτήτη των Κινγκς, Βίβεκ Ραναντίβε, που σχολίασε με τη σειρά του πως «τα σχόλια του Ρόντο δεν αντιπροσωπεύουν την κουλτούρα του οργανισμού μας και εκ μέρους των Κινγκς ζητώ συγγνώμη από τον Κένεντι».