Το δίλημμα “Μάικλ Τζόρνταν ή Κόμπε Μπράιαντ” είναι αυτό που (μας) ταλαιπωρεί πολύ τα τελευταία χρόνια μετά τη διαρκή άνοδο στην απόδοση του “Black Mamba“. Έτσι, δεν υπάρχει καταλληλότερος από τον Φιλ Τζάκσον για να λύσεις τις όποιες απορίες όλων σχετικά με το ποιος είναι ο καλύτερος. Ο “Ζεν Μάστερ” συνεχίζει την προώθηση του βιβλίου του “11 δαχτυλίδια” δημοσιεύοντας μερικά κομμάτια, όπως αυτά για την σύγκριση των δύο σούπερ σταρ σε άμυνα, επίθεση και ηγετικά χαρακτηριστικά.

Ο Μάικλ ήταν πιο χαρισματικός και αγελαίος από τον Κόμπε. Του άρεσε να βγαίνει έξω με τους συμπαίκτες του και τους σεκιουριτάδες, να παίζει χαρτιά, να καπνίζει πούρα και να κάνει πλάκα με τους γύρω του”, αναφέρει αρχικά, ενώ μιλώντας για τον “Black Mamba” επισημαίνει: “Ο Κόμπε είναι διαφορετικός. Ήταν συγκρατημένος ως νέος, εν μέρει γιατί ήταν ο πιο μικρός από τους συμπαίκτες του και δεν είχε αναπτύξει ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς στο κολέγιο. Όταν ο Κόμπε πρωτοήρθε στους Λέικερς, απέφευγε να συναναστρέφεται με τους συμπαίκτες του. Αλλά η κλίση του να είναι απόμακρος άλλαξε καθώς μεγάλωσε. Σταδιακά, κατανάλωσε περισσότερη ενέργεια για να μάθει καλύτερα τους άλλους παίκτες, ειδικά όταν η ομάδα βρισκόταν σε ταξίδι”.

ΑΜΥΝΑ

“Δεν υπάρχει θέμα ότι ο Μάικλ ήταν πιο σκληρός, πιο δυναμικός αμυντικός. Μπορούσε να “σπάσει” οποιοδήποτε σκριν και να περιορίσει οποιονδήποτε παίκτη με την ένταση και τη συγκέντρωση που έπαιζε στην άμυνα. Ο Κόμπε έμαθε πολλά από τα τρικ του Μάικλ, και συχνά τον χρησιμοποιούσαμε ως το κρυφό όπλο στην άμυνά μας όταν θέλαμε να αλλάξουμε την κατεύθυνση του αγώνα. Γενικά, ο Κόμπε συνηθίζει να στηρίζεται περισσότερο στην ελαστικότητά του και την πονηράδα του, αλλά παίρνει πολλά ρίσκα στην άμυνα και κάποιες φορές το πληρώνει”.

ΕΠΙΘΕΣΗ

“Ο Μάικλ συνήθιζε περισσότερο να επιτίθεται πάνω στους αντιπάλους του με δύναμη και ορμή, ενώ ο Κόμπε συχνά προσπαθεί να φτάσει με φινέτσα προς το καλάθι. Ο Μάικλ ήταν πιο δυνατός, με μεγαλύτερους ώμους και πιο ανθεκτικό σκελετό. Είχε μεγάλα χέρια που του επέτρεπαν να ελέγχει πιο άνετα τη μπάλα και να κάνει κινήσεις δισταγμού. Ο Τζόρνταν ήταν, επίσης, πιο φυσικός στο να αφήσει το παιχνίδι να έρθει προς αυτόν και να μην εκβιάσει προσπάθειες, ενώ ο Κόμπε τείνει να επιδιώκει τη δράση, ειδικά όταν το παιχνίδι δεν πηγαίνει έτσι όπως το θέλει. Όταν αστοχήσει, ο Κόμπε θα συνεχίσει να προσπαθεί αδυσώπητα μέχρι να γυρίσει η τύχη του. Αντίθετα, ο Μάικλ θα έστρεφε την προσοχή του στην άμυνα ή στην πάσα ή στο να κάνει καλά σκριν προκειμένου να βοηθήσει την ομάδα του να κερδίσει“.

ΗΓΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

“Μία από τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των δύο σταρ, από τη δική μου οπτική γωνία, είναι ότι ο Μάικλ είχε μεγαλύτερα χαρακτηριστικά ηγέτη. Μπορεί κάποιες φορές να ήταν σκληρός με τους συμπαίκτες του, αλλά ο Μάικλ ήταν εξαιρετικός στο να ελέγχει το συναισθηματικό κλίμα της ομάδας με τη δύναμη της παρουσίας του. Ο Κόμπε χρειάστηκε να διασχίσει μεγάλο δρόμο μέχρι να το καταφέρει αυτό. Έκανε καλά παιχνίδια, αλλά είχε δρόμο μέχρι να αποκτήσει την ψυχρή αλήθεια των ηγετικών χαρακτηριστικών που είχε ο Μάικλ“.