Αυτή δεν είναι ακριβώς η τελευταία σεζόν του κομισάριου Ντέιβιντ Στερν στο ΝΒΑ, καθώς είναι… μισή. Έπειτα από 30 χρόνια στην θέση του, ο κ. Στερν θα αποχωρήσει την 1η Φεβρουαρίου 2014, αφήνοντας το πόστο του στον Άνταμ Σίλβερ και έχει ήδη ξεκινήσει τους μίνι-απολογισμούς της πορείας του στη Λίγκα. Ο κομισάριος μίλησε στην ραδιοφωνική εκπομπή του Τζον Φάινστιν, αναφερόμενος σε δύσκολες στιγμές της θητείας του. Ο κ. Στερν τόνισε αρχικά πως «όταν έφτασα στην Λίγκα το 19978, τα έσοδα των ομάδων ήταν 788 εκατ.δολ. για όλες, ενώ αυτή τη σεζόν θα είναι 5,5δισεκ.»! Μία από τις «αποστολές» του ήταν να βοηθήσει το ΝΒΑ να ξεπεράσει κάποια στερεότυπα. Λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στις αρχές της δεκαετίας του ’80, οι παίκτες μας υποτίθεται πως ήταν όλοι μαύροι, λάμβαναν υπερβολικά ποσά με τα 250.000δολ. που αμείβονταν και όλοι πίστευαν πως ήταν οι μοναδικοί άνθρωποι στον κόσμο που έπαιρναν ναρκωτικά ή αναβολικά. Αυτό, φυσικά, δεν ήταν αλήθεια…».

Ο κομισάριος παραδέχθηκε πως τα δυσκολότερα ζητήματα με τα οποία ασχολήθηκε δεν ήταν για παράδειγμα κάποιο λοκ-άουτ, αλλά μεμονωμένες περιπτώσεις. «Νομίζω πως είτε μιλήσουμε για τον Τιμ Ντόναχι (σ.σ.: διαιτητής που το 2007 ομολόγησε ότι «έστηνε» διαφορές πόντων, για στοίχημα) είτε για την αποκάλυψη του Μάτζικ Τζόνσον για το AIDS ή για τον καυγά του Ρον Αρτέστ στο Ντιτρόιτ(στις 19/11/2004), τον Λατρέλ Σπρίουελ που έπιασε από τον λαιμό τον προπονητή του και τον Γκίλμπερτ Αρίνας που έβαλε όπλο στα αποδυτήρια, όλες αυτές οι κρίσεις αντιμετωπίστηκαν. Καθεμία είχε την δική της δυσκολία, αλλά σίγουρα ο καυγάς στο Ντιτρόιτ ήταν κάτι ασυνήθιστο και τα Μ.Μ.Ε. άρχισαν να χαρακτηρίζουν άσχημα την Λίγκα και τους παίκτες». Καταλήγοντας, ο Ντέιβιντ Στερν επανέλαβε την επιμονή του στον κανόνα του ορίου ηλικίας των 19 ετών για ρούκι -κάτι που σημαίνει έναν τουλάχιστον χρόνο στο NCAAή στο εξωτερικό- τονίζοντας ότι «εγώ ακόμη επιθυμώ διετή παραμονή στα κολέγια».

Ο κομισάριος, πάντως, δεν μπορεί να απολαύσει τους τελευταίους μήνες του στην θέση του. Οι υποχρεώσεις του παραμένουν αυξημένες και μία από αυτές είναι ο συμβιβασμός σε ένα δυσβάσταχτο συμβόλαιο που πληρώνει εδώ και χρόνια το ΝΒΑ. Σύμφωνα με πηγές από τις Η.Π.Α., η Λίγκα είναι σε διαπραγματεύσεις με τους Όζι και Ντάνιελ Σίλνα, για να δώσουν τέλος στην μεταξύ τους συμφωνία, που «τρέχει» από το 1976. Οι Σίλνα είχαν δεχτεί τότε να διαλύσουν τους Σεντ Λούις Σπίριτς, ομάδα του ΑΒΑ που δεν συμμετείχε στην συγχώνευση με το ΝΒΑ, με αντίτιμο να λαμβάνουν το 1/7 των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των Νάγκετς, Σπερς, Νετς και Πέισερς, που «μετακόμισαν» στην σημερινή Λίγκα. Η συμφωνία ισχύει εις το διηνεκές(!), φέτος αναμένεται να αποφέρει στους άλλοτε παράγοντες των Σπίριτς 19εκατ.δολ. και με την «εκτόξευση» τηλεοπτικών εσόδων (σ.σ.: το ΝΒΑ έχει συμφωνία 7,4δισεκ.δολ. με ABC/ESPNκαι ΤΝΤ), έχουν λάβει από το 1976 περισσότερα από 300εκατ.!!! Πρόσφατη απόφαση δικαστηρίου επιδίκασε στους Σίλνα ποσοστά και από την μετάδοση μέσω διαδικτύου και το ΝΒΑ επιχειρεί να έρθει σε συμβιβασμό, με στόχο μία λογική εξόφληση και τον τερματισμό του συμβολαίου.