Το γυαλί είχε «ραγίσει» εδώ και αρκετό καιρό στους Κλίβελαντ Καβαλίερς, με το κλίμα… διχασμού μεταξύ του παίκτη και των προπονητών να τρώει τις «σάρκες» της ομάδας και να έχει προετοιμάσει άπαντες ουσιαστικά για το γεγονός αυτό. Ο Ντέιβιντ Μπλατ, δεν άντεξε άλλο στον πάγκο των δευτεραθλητών ΝΒΑ, καθώς η διοίκηση του συλλόγου αποφάσισε τη λύση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Αμερικανοϊσραηλινός κόουτς είχε έρθει με τις περγαμηνές του πρωταθλητή Ευρώπης και του «θαύματος» της Μακάμπι Τελ Αβίβ, υπογράφοντας τετραετές συμβόλαιο 20 εκατομμυρίων δολαρίων και στη λογική του να «χτίσει» μία νέα ομάδα από την αρχή. Αίφνης, του ήρθαν στα χέρια οι ΛεΜπρόν Τζέιμς και Κέβιν Λαβ, εξέλιξη που στο τέλος θα του στοίχιζε, καθώς φαίνεται πως ο «βασιλιάς» ειδικά, δεν πείστηκε ποτέ για τις ικανότητες του τεχνικού του. Πολλές φορές τόνισε ότι δεν είχε πρόβλημα μαζί του, ωστόσο δεν ήταν και λίγες οι αντίστοιχες που κάθε άλλο παρά επιβεβαίωναν τον ισχυρισμό του. Χαρακτηριστική φάση, ήταν η αγνόηση από πλευράς ΛεΜπρόν της εντολής που υπήρχε στο τελευταίου τάιμ-άουτ του τέταρτου αγώνα με τους Σικάγο Μπουλς στους ημιτελικούς της Ανατολικής Περιφέρειας, αν και η επιλογή του, τον δικαίωσε και η ομάδα του ισοφάρισε. Άπαντες, βέβαια, είχαν σπεύσει να αρνηθούν το καπέλωμα.

Και όλα αυτά, την ώρα που με αυτές τις συνθήκες, ο Μπλατ είχε οδηγήσει τους «Καβς» στους τελικούς του ΝΒΑ, όντας αρκετά κοντά στο να κατακτήσει τον τίτλο κόντρα στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς (είχαν προηγηθεί με 1-2 και «μπρέικ», πριν την αντεπίθεση των «Πολεμιστών») και έχοντας νωρίτερα γίνει ο πρώτος rookie κόουτς που περνούσε στην φάση αυτή με «σκούπα» στους τελικούς της Περιφέρειας.

Άξιο αναφοράς, για να κατανοηθεί ακόμη καλύτερα η σχέση μεταξύ του Μπλατ και των παικτών, είναι ότι δεν υπήρξε επαφή πρόσωπο με πρόσωπο, προκειμένου να τους αποχαιρετήσει…

Ο ίδιος, σε σχετικές του δηλώσεις, θέλησε να δείξει ευγνώμων για τη δυνατότητα που του δόθηκε να προπονήσει τόσους «αστέρες». «Είμαι ευγνώμων που είχα την ευκαιρία να υπηρετήσω τους Κλίβελαντ Καβαλίερς ως πρώτος προπονητής. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Νταν Γκίλμπερτ και τον Ντέιβιντ Γκρίφιν που μου έδωσαν αυτή τη δυνατότητα και νιώθω τιμή που προπόνησα παίκτες, όπως ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο Κάιρι Ίρβινγκ και ο Κέβιν Λαβ. Θα ήθελα επίσης να εκφράσω τη μεγάλη μου ευγνωμοσύνη στο τεχνικό μου επιτελείο. Είμαι υπόχρεος σε αυτούς για τον επαγγελματισμό, τη σκληρή δουλειά, την πίστη και την φιλία τους. Είμαι περήφανος για όσα καταφέραμε, από τότε που ανέλαβα χρέη πρώτου προπονητή και δεν εύχομαι στους Καβαλίερς τίποτα άλλο, παρά τα καλύτερα σε αυτή τη σεζόν και όχι μόνο», ήταν τα λόγια του.

Η θέση του πρώτου προπονητή δεν έμεινε για πολύ κενή, καθώς ανέλαβε ο βοηθός του, Τάιρον Λου, ο οποίος ήδη από την πρώτη μέρα δημιουργεί υψηλές επιδιώξεις. Κι αυτό, γιατί στα 37 του χρόνια αποτελούσε τον ακριβότερο βοηθό προπονητή, έχοντας υπογράψει τετραετές συμβόλαιο με συνολικές απολαβές που «άγγιζαν» τα 6.5 εκατομμύρια δολάρια. Μετά από πέντε χρόνια, επίσης, στο τεχνικό επιτελείο του Ντοκ Ρίβερς σε Σέλτικς και Κλίπερς, έχει τη δική του ευκαιρία, έστω κι αν έπρεπε να περιμένει λίγο παραπάνω, καθώς ήταν βασικός υποψήφιος για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας των «Καβς», πριν την απόφαση πρόσληψης του Μπλατ, κάτι που ήταν ο λόγος να αποχωρήσει από το Λος Άντζελες. Η απόδειξη ότι οι Καβαλίερς τον ήθελαν από το 2014, είναι πως το πιο πιθανό είναι να «κλειδωθεί» με νέο πολυετές συμβόλαιο, αφού φήμες αναφέρουν πως θα υπογράψει 3ετή συμφωνία έναντι 9,5εκατ..