Το 2014, ήταν η αποχώρηση του αμφιλεγόμενου Ντικ Μπαβέτα, που έγινε και μέλος του Hall Of Fame. To 2015, ένα από τα πρόσωπα της χρονιάς ήταν και ο Μπιλ Κένεντι, που αποκάλυψε πως είναι ομοφυλόφιλος. Η χρονιά που ξεκίνησε πριν από 3μέρες, θα έχει και άλλη είδηση από διαιτητή ΝΒΑ, αφού ο Τζόι Κρόφορντ αποκάλυψε ότι στο τέλος της σεζόν θα βγάλει τη σφυρίχτρα του και θα αποχωρήσει, έπειτα από καριέρα 39 ετών! Ο ίδιος ο 64χρονος ρέφερι ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Delaware County πως «τελείωσα!». Αναρρώνοντας από μία επέμβαση στο γόνατο, ο Κρόφορντ, άλλοτε υπάλληλος ταχυδρομείου, αποφάσισε να δώσει το ερχόμενο καλοκαίρι τέλος στην καριέρα του, η οποία περιλαμβάνει 50 αγώνες Τελικών της Λίγκας, αλλά και από το 2005 (σε αγώνα Λέικερς-Σίξερς) έχει γίνει ο 6ος διαιτητής με +2.000 αγώνες, μετά τους Μέντι Ράντολφ, Τζέικ Ο’Ντόνελ, Ντικ Μπαβέτα, Ερλ Στρομ και Τόμι Νούνιεζ!

Το διάσημο Νο17 της αμερικανικής διαιτησίας αποχωρεί και ο Κρόφορντ δεν έκρυψε πως θα ήθελε από την επόμενη σεζόν να συνεχίζει να συνεργάζεται με το ΝΒΑ, σε θέματα διαιτησίας. Ο Αμερικανός ρέφερι, που έγινε γνωστός για μία κόντρα του με τον Τιμ Ντάνκαν, αλλά και για τις χαρακτηριστικές κινήσεις και γκριμάτσες στα σφυρίγματά του, πρόσθεσε στις δηλώσεις του ότι «δεν υπάρχει κάτι να μετανιώσω. Αλλά ξέρετε τι συμβαίνει; Δεν είναι πως χάνεις το πάθος σου. Το έχω αυτό ακόμη. Απλώς φτάνεις σε ένα σημείο που λες: ”Δεν θέλω να γελοιοποιώ άλλο τον εαυτό μου”. Θέλω να ξέρω πως αντέχουν τα πόδια μου και όσο είμαι εδώ, θέλω να σφυρίζω Τελικούς και όχι απλούς αγώνες κανονικής περιόδου». Ο Κρόφορντ έχει σφυρίξει σε 313 αγώνες πλέι-οφς και άρχισε να διαιτητεύει σε ηλικία 16 ετών, σε σάμερ-λιγκ. Ο Κρόφορντ θεωρείται ένας από τους καλύτερους ρέφερι του ΝΒΑ, όμως δεν απέφυγε και εκείνος τις ίντριγκες και τις… θεωρίες συνωμοσίας.

Στις 15 Απριλίου 2007, απέβαλε τον Τιμ Ντάνκαν των Σπερς σε ματς εναντίον των Μαβς γιατί θεώρησε πως γελάει ειρωνικά και τον κοροϊδεύει από τον πάγκο… Ο Κρόφορντ κατέθεσε πως ο σταρ του Σαν Αντόνιο τον έβρισε, όμως ο Ντάνκαν τόνισε ότι ο Αμερικανός διαιτητής ήταν αυτός που του είπε να… καυγαδίσουν και να χτυπηθούν!!! Η ετυμηγορία του ΝΒΑ ήταν αποβολή του Κρόφορντ από το τέλος της κανονικής περιόδου και τα πλέι-οφς εκείνης της σεζόν (στην οποία οι Σπερς κατέκτησαν τον τίτλο), κάτι που έδωσε τέλος στο σερί του με 21 συνεχόμενες παρουσίες στην ποστ-σίζον. Ο Ντάνκαν τιμωρήθηκε με πρόστιμο 25.000 δολάρίων και ο Κρόφορντ, έπειτα από νέα «κατάθεση» στις 30 Ιουλίου, πέτυχε την επιστροφή του στο πρωτάθλημα. Λίγο αργότερα, ο τελευταίος παραδέχθηκε πως «το περιστατικό μου άλλαξε τη ζωή και τη στάση στην καριέρα μου, αφού σχεδόν μετάνιωσα για τον τρόπο που το χειρίστηκα».