Γίνεται ένας άνθρωπος να είναι πολυεκατομμυριούχος και… αποτυχημένος την ίδια στιγμή; Πολλοί (αν όχι όλοι) θα απαντούσαν πως δεν γίνεται, αλλά μάλλον δεν έχουν σκεφτεί τα εξωαγωνιστικά κατορθώματα των αστέρων του ΝΒΑ. Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, οι παίκτες του “μαγικού κόσμου” που πλήρωσαν πολύ ακριβά τα λάθη που έκαναν στον επιχειρηματικό κλάδο αποδεικνύοντας πως δεν μπορούν να κρατήσουν δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη.

Πρώτος και… καλύτερος ο Αντουάν Ουόκερ, ο οποίος κατάφερε να “εξαφανίσει” το μεγαλύτερο μέρος των 100 εκατ. δολαρίων που κέρδισε από την παρουσία του στα παρκέ του ΝΒΑ. Έτσι, δεν άργησε να χρεοκοπήσει “χτυπημένος” από τα πάθη του, όπως αυτό του τζόγου.

Ο επόμενος στη σχετική λίστα μπορεί να μην χρεοκόπησε, αλλά αναγκάστηκε να πληρώσει από την τσέπη του περίπου 500 χιλ. δολάρια. Ο λόγος; Το γεγονός πως μηνύθηκε για την εκπομπή στην οποία πρωταγωνιστούσε και η οποία, όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν προϊόν πρωτότυπης ιδέας, κάτι που… κόστισε στον “Σακ” κάτι παραπάνω.

Την δική του αλυσίδα εστιατορίων θέλησε να ανοίξει πριν μερικά χρόνια ο Ντουέιν Ουέιντ. Το σχέδιο πήγαινε από το καλό στο καλύτερο και όλα ήταν έτοιμα για… να πραγματοποιηθούν. Προβλήματα της τελευταίας στιγμής, όμως, είχαν ως αποτέλεσμα να ανοίξουν μόνο δύο εστιατόρια της αλυσίδας, τα οποία λίγους μήνες αργότερα έκλεισαν. Η συγκεκριμένη κίνηση, όμως, ανάγκασε τους συνεργάτες του αρχηγού των Μαϊάμι Χιτ να τον μηνύσουν για αθέτηση συμφωνίας και μετά από συμβιβασμό να εισπράξουν πολλά εκατομμύρια δολάρια από τον λογαριασμό του.

Μία… διαφορετική περίπτωση αποτυχημένης επένδυσης είναι αυτή του Σκότι Πίπεν. Ο άλλοτε σούπερ σταρ των Σικάγο Μπουλς επένδυσε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό σε ένα ιδιωτικό τζετ, το οποίο, όμως, δεν μπόρεσε να του δώσει περισσότερα από αυτά που του πήρε. Κι αυτό γιατί του κόστισε περίπου 5 εκατ. δολάρια, την ίδια στιγμή που η αποζημίωση μετά βίας ξεπερνούσε τα 2 εκατ..

Ηθικό δίδαγμα; Το μπάσκετ είναι για τους μπασκετμπολίστες και οι μπίζνες για τους μπίζνεσμεν.