Η λάμψη ενός σταρ είναι αρκετή πολλές φορές για να κρύψει τις… σκιές του παρελθόντος. Δεν είναι, άλλωστε, λίγοι οι παίκτες του ΝΒΑ που μπόρεσαν μέσα από το μπάσκετ να ξεφύγουν από τις κακές γειτονιές στις οποίες μεγάλωσαν και τα γκέτο που υπάρχουν σε αυτές. Ένας εξ αυτών είναι και ο Ντέρικ Ρόουζ, ο οποίος χρωστά πολλά για το παρόν του, αλλά και το μέλλον του στην οικογένειά του.

Κι αυτό γιατί ο σούπερ σταρ των Σικάγο Μπουλς ίσως να μην έφτανε σε αυτό το επίπεδο, αν δεν υπήρχαν τα τρία αδέρφια του (Ντουέιν, Ρέτζι και Άλαν) και η μητέρα του (Μπρέντα) για να τον προφυλάξουν και να δημιουργήσουν ένα ασφαλές περιβάλλον για εκείνον.

Έχοντας μεγαλώσει στο Ίνγκλγουντ (σ.σ.: μία από τις πλέον κακόφημες γειτονιές του Σικάγο) δεν ήταν δύσκολο να… ξεστρατίσει και να γίνει μέλος κάποιας συμμορίας. Όσο, όμως, ήταν υπό την καθοδήγηση της Μπρέντα Ρόουζ τίποτε από αυτά δεν μπορούσε να γίνει για έναν και απλό λόγο: τον έλεγχε με κάθε δυνατό και αδύνατο τρόπο.

Η μητέρα μας ήταν ικανή να περπατήσει όσο χρειαστεί και να φέρει τον Ντέρικ σηκωτό στο σπίτι, αν μάθαινε ότι έχει μπλέξει σε καυγάδες. Ακόμα και όταν γινόταν διακίνηση ναρκωτικών, οι ντραγκ ντίλερς σταμάταγαν αυτό που έκαναν όταν την έβλεπαν και της έλεγαν που είναι ο Ντέρικ”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντουέιν Ρόουζ.

Και τα αδέρφια του, πάντως, δεν… πήγαιναν πίσω. Αντίθετα, φρόντισαν να δημιουργήσουν ένα πολύ καλό περιβάλλον για τον “D-Rose” προκειμένου να μην έχει μπλεξίματα και καυγάδες. “Σε πολύ κόσμο δεν άρεσαν αυτά που κάναμε, αλλά όταν επρόκειτο για τον αδερφό μας δεν μας ενδιέφερε τι έλεγε ο κόσμος”, υποστήριξε για τις… τακτικές τους ο Ρέτζι Ρόουζ.

Και όπως αποδείχθηκε αυτές οι πρακτικές απέδωσαν καρπούς αφού ο Ντέρικ Ρόουζ κατάφερε να ξεφύγει από τη γενικότερη μιζέρια της γειτονιάς του και τα ναρκωτικά εξελίσσοντας διαρκώς το ταλέντο που είχε ανέκαθεν στο μπάσκετ. “Τα αδέρφια του ήξεραν μπάσκετ και πως έπρεπε να διαχειριστούν τις καταστάσεις, ενώ εγώ όχι. Έτσι, τους έδωσα το ελεύθερο να τον αναλάβουν”, τονίζει η Μπρέντα Ρόουζ για την καθοδήγηση που είχε ο Ντέρικ από τα τρία αδέρφια του.

Κι όταν ο μικρότερος αδερφός της οικογένειας Ρόουζ άρχισε να απασχολεί προπονητές και μάνατζερ με την απόδοσή του εντός παρκέ; Κανένα πρόβλημα αφού όλα ήταν… υπό έλεγχο από τα μεγαλύτερα αδέρφια του, τα οποία φρόντιζαν να “φιλτράρουν” όσα λέγονταν και ακούγονταν γι αυτόν μη επιτρέποντας σε άλλους να τον επηρεάσουν και να τον… παραμυθιάσουν.

Ήταν σκέτη τρέλα. Αλλά ήταν τρέλα για εμάς, όχι για τον Ντέρικ“, θυμάται ο Ντουέιν Ρόουζ για την περίοδο που ο μικρότερος αδερφός του πολιορκούταν για να αποφασίσει σε ποιο κολέγιο θα σπούδαζε.

Εν τέλει επέλεξε το Μέμφις και από εκεί και πέρα όλα πήραν το δρόμο τους με τον ύψους 1μ91 πλεϊμέικερ, ο οποίος οδήγησε τους “Tigers” μέχρι το Φάιναλ Φορ του NCAA και συνεχεία ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στους Σικάγο Μπουλς όντας, πλέον, ο ηγέτης τους. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά… ιστορία.