Το καλοκαίρι αποτελεί και τυπικά παρελθόν εδώ και λίγες ημέρες και σιγά – σιγά οι ομάδες του ΝΒΑ έχουν αρχίσει να οργανώνονται εν όψει των training camps που θα ξεκινήσουν σε λίγο καιρό. Πολλές από αυτές, όμως, εξακολουθούν να αναζητούν τους παίκτες που θα στελεχώσουν το ρόστερ της νέας αγωνιστικής σεζόν ποντάροντας πολλά στους free agents που ακόμα δεν έχουν δεχθεί κάποια ενδιαφέρουσα πρόταση.

Κι αν θεωρείτε πως όσοι παραμένουν ελεύθεροι στην αγορά δεν είναι καλοί και ποιοτικοί παίκτες, δεν έχετε παρά να μάθετε μερικά ονόματα που παραμένουν σε αναζήτηση ομάδας για την επόμενη αγωνιστική περίοδο.
Έχουμε και λέμε…

Andray Blatche (26, 2.11, PF): Ίσως ο πλέον αυτοκαταστροφικός παίκτης του ΝΒΑ μαζί με τον Μάικλ Μπίσλεϊ. Έχοντας τεράστιες δυνατότητες και ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια εξέλιξης θεωρούταν ο επόμενος μεγάλος πάουερ φόργουορντ του πρωταθλήματος, αλλά κάτι ο άστατος χαρακτήρας του, κάτι η επιρρέπειά του στις υπερβολές έχουν “τσαλακώσει” σημαντικά την εικόνα του.
Πέρυσι: 8.5 πόντοι, 5.8 ριμπάουντ και 1.1 ασίστ με τους Νιου Τζέρσι Νετς.

Tracy McGrady (32, 2.03, G/F): Πριν λίγα χρόνια ο “T-Mac” θεωρούταν ένας από τους πιο χαρισματικούς σκόρερ του ΝΒΑ. Πλέον, όμως, και με τους συνεχείς τραυματισμούς να μην λένε να τον αφήσουν σε ησυχία, έχει χάσει μεγάλο μέρος της λάμψης του αποτελώντας απλά μία καλή εναλλακτική λύση για κάθε ομάδα που στοχεύει στην είσοδό της στα πλέι οφ.
Πέρυσι: 5.3 πόντοι, 2.9 ριμπάουντ και 2.1 ασίστ με τους Ατλάντα Χοκς.

Lou Amundson (30, 2.06, PF): Μπορεί το παρουσιαστικό του να μην γεμίζει το μάτι, αλλά ερχόμενος από τον πάγκο μπορεί να δώσει πολλές λύσεις στη γραμμή των “ψηλών”. Αποτέλεσε μέλος των Ιντιάνα Πέισερς που έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά της Ανατολής, χάνοντας το εισιτήριο για του τελικούς της περιφέρειας από τους μετέπειτα πρωταθλητές Μαϊάμι Χιτ. Χαμάλης πολυτελείας που γνωρίζει καλά τα βασικά του αθλήματος.
Πέρυσι: 3.6 πόντοι και 3.7 ριμπάουντ με τους Ιντιάνα Πέισερς.

Leandro Barbosa (30, 1.91, SG): Η εμπειρία του και η ικανότητά του να σκοράρει με άνεση είναι στοιχεία απαραίτητα για κάθε ομάδα που φιλοδοξεί να πάρει το εισιτήριο για τα πλέι οφ. Άλλωστε, παίκτη με τα δικά του χαρακτηριστικά δεν μπορείς να βρεις εύκολα, ειδικά όταν μιλάμε για τον Μπαρμπόσα, που μπορεί να παίξει πολύ καλά τον ρόλο του ερχόμενος από τον πάγκο. Από τους καλύτερους έκτους παίκτες του “μαγικού κόσμου”.
Πέρυσι: 11.1 πόντοι, 2 ριμπάουντ και 1.5 ασίστ με Τορόντο Ράπτορς και Ιντιάνα Πέισερς.

Kenyon Martin (35, 2.06, F/C): Από τους πιο σκληροτράχηλους και μαχητικούς παίκτες του ΝΒΑ, αν και πολλές φορές παρεκτρέπεται και φτάνει στην… υπερβολή. Ο “προβληματικός” χαρακτήρας του αποτελεί ερωτηματικό για πολλές ομάδες, οι οποίες δεν θέλουν να ρισκάρουν το καλό κλίμα στα αποδυτήρια αποκτώντας έναν παίκτη που έχει ιστορικό… στη γκρίνια. Βάσει των αγωνιστικών του δυνατοτήτων και της δίψας του να κατακτήσει ένα δαχτυλίδι, όμως, ίσως αξίζει το ρίσκο.
Πέρυσι: 5.2 πόντοι, 4.3 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και 1 κόψιμο με τους Λος Άντζελες Κλίπερς.

Gilbert Arenas (30, 1.93, PG): Μιας και μιλάγαμε για προβληματικούς παίκτες δεν θα μπορούσε να μην συμπεριληφθεί στη λίστα και ο “Agent Zero”. Είχε τη δυνατότητα να γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα και να γίνει μελλοντικός Hall of Famer, αλλά η… αγάπη του για τα όπλα τού κόστισε πολύ. Πλέον, αναζητά μία ομάδα που θα τον αξιοποιήσει κατάλληλα αφού μπορεί να δώσει πολλές λύσεις στο σκοράρισμα (κυρίως) ερχόμενος από τον πάγκο.
Πέρυσι: 4.2 πόντοι, 1 ριμπάουντ και 1.1 ασίστ με τους Μέμφις Γκρίζλις.

Derek Fisher (38, 1.85, PG): Θες να προσθέσεις εμπειρία και mentality πρωταθλητή στην ομάδα σου; Τότε δεν έχεις παρά να υπογράψεις τον Φίσερ. Ο βετεράνος πόιντ γκαρντ μπορεί να μην έχει καμία σχέση με τον παίκτη του πρόσφατος παρελθόντος, αλλά δεν παύει να αποτελεί μία πολύ ποιοτική και σίγουρη λύση για τη θέση του πλεϊμέικερ. Σίγουρα δεν μπορεί να υπολογίζεται ως βασικός, αλλά πόσες ομάδες έχουν παίκτη με τις δικές του παραστάσεις στον πάγκο τους;
Πέρυσι: 5.6 πόντοι, 1.9 ριμπάουντ και 2.7 ασίστ με Λος Άντζελες Λέικερς και Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ.

Jonny Flynn (23, 1.83, PG): Η μεγάλη απογοήτευση του Ντραφτ του 2009 αφού σε καμία περίπτωση δεν δικαίωσε τις υψηλές προσδοκίες που υπήρχαν. Αναγκάστηκε να αγωνιστεί ακόμα και στο NBDL προκειμένου να βρει τον καλό του εαυτό και να επιστρέψει στον “μαγικό κόσμο” έχοντας μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Εις μάτην… Εξακολουθεί να κυνηγά την αγωνιστική του “ανάσταση”.
Πέρυσι: 4 πόντοι, 1.2 ριμπάουντ και 3 ασίστ με Χιούστον Ρόκετς και Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς.

Terrence Williams (25, 1.98, SF): Άλλος ένας απόφοιτος της σχολής του 2009 που δεν είχε την αναμενόμενη εξέλιξη. Δεν έφτασε βέβαια τόσο χαμηλά όσο ο Φλιν, αλλά δεν έδειξε πως μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο ΝΒΑ. Παρόλ’ αυτά παραμένει μία εξαιρετική λύση για back-up small forward αφού είναι ιδιαίτερα αθλητικός και έχει καλή επαφή με το καλάθι. Το νεαρό της ηλικίας του (25 ετών) αφήνει περιθώρια στις ομάδες να ελπίζουν πως μπορούν να τον δουν να εξελίσσεται και να αποδεικνύεται λαυράκι.
Πέρυσι: 7.2 πόντοι, 3.5 ριμπάουντ και 2.2 ασίστ με Χιούστον Ρόκετς και Σακραμέντο Κινγκς.

Michael Pietrus (30, 1.98, G/F): Σίγουρα δεν έχει το μεγάλο όνομα ή τις παραστάσεις πολλών από τους παραπάνω, αλλά δεν παύει να είναι ένας εξαιρετικός παίκτης που μπορεί να προσφέρει σημαντικά σε πολλούς τομείς του γηπέδου. Η περσινή σεζόν τον βρήκε στους Σέλτικς, με τη φανέλα των οποίων άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Πλέον, αναζητά τον επόμενο σταθμό της καριέρας του αποσκοπώντας στην εξασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου οικονομικού οφέλους.
Πέρυσι: 6.9 πόντοι και 3.1 ριμπάουντ με Μπόστον Σέλτικς.