Το νούμερο… 60 του ντράφτ του 2011 έχει μεταμορφωθεί στον ηγέτη της ομάδας και τα νούμερα του έχουν εκτοξευθεί με τον μικροσκωπικό γκάρντ να είναι ο τρίτος καλύτερος σκόρερ στο πρωτάθλημα (28,9 π.). Βοήθησε τους Σέλτικς να κατακτήσουν την κορυφή στην κανονική περιόδο αφήνοντας 2ους τους Καβαλίερς και για δεύτερη χρονιά επιλέχθηκε στο All-Star Game για λογαριασμό της Ανατολής.

Εκεί που η σεζόν τελείωσε με τους «Κέλτες» να πηγαίνουν με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία στα play offs, έρχεται η δυσάρεστη είδηση του θανάτου της αδεφής του Αϊζέια Τόμας, μια μέρα πριν την πρώτη αναμέτρηση με τους Μπουλς. Το γεγονός αυτό έχει συγκλονίσει τόσο την ομάδα, τους ανθρώπους της Λίγκας και όχι μόνο. Παρά την συναισθηματική πιίεση ο Τόμας αποφάσισε να αγωνιστεί κανονικά στον αγώνα. Μια δύσκολη απόφαση, αλλά και παράλληλα μια κίνηση που δηλώνει πολλά για τον χαρακτήρα του 27χρονου πόιντ γκαρντ.

Όπως ήταν αναμενόμενο δεν ήταν και στις καλύτερές του, δάκρυσε τόσο στην προπόνηση όσο και στο άκουσμα του ονόματός τους κατά την παρουσίαση της ομάδας. Οι παίκτες του είναι στο πλευρό του όσο και ο σύλλογος της Βοστώνης. «Πιστεύω ότι το γεγονός που αγωνίστηκε δηλώνει πάρα πολλά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο συμπάικτης του, Τζάε Κράουντερ. Ο παλάιμαχος φόργουορντ, Τσαρλς Μπάρκλεϊ υποστήριξε ότι: «Ένιωσα πολύ άσχημα όταν τον είδα να στέκεται πριν την έναρξη του αγώνα και να δακρίζει, με έκανε να νιώσω άβολα». «Είναι πολύ δυνατός χαρακτήρας αυτό που περνάει είναι πολύ δύσκολο», δήλωσε από την πλευρά του ο Αλ Χόρφορντ. Πέρα από τους συμπάικτες του τα συλληπητήρια του εξέφρασε και ο Κέβιν Ντουράντ μετά την νίκη της ομάδας του επί των Μπλέιζερς.

Η ήττα από τους Μπουλς πέρασε σε δεύτερη μοίρα όμως ο Τόμας έκανε αυτό που αισθανόταν ότι είναι το καλύτερο. Έπαιξε για την αδερφή του, έδειξε ότι είναι ένα πραγματικός μαχητής και παρά την δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει ήταν και ο πρώτος σκόρερ του αγώνα με 33π. Ο πρώην παίκτης των Σανς ήθελε να αφιερώσει την νίκη στην αδικοχαμένη αδερφή του, Τσάινα. Τι άλλο μπορείς να πεις γι’ αυτόν τον άνθρωπο, απλά σεβασμός για έναν παίκτη που στο παρελθόν έχει αδικηθεί, αλλά πλέον αποτελεί πρότυπο για πολλούς και το μόνο που μπορούμε να του ευχηθούμε είναι κουράγιο και καλή δύναμη.