Οι Dallas Mavericks είναι μια ομάδα τόσο τυχερή όσο και καταδικασμένη που έχει στο δυναμικό της τον Luka Doncic, τον απόλυτο Ευρωπαίο σούπερ σταρ του παρόντος και του μέλλοντος, έναν παίκτη που έχει κατακτήσει -σχεδόν- τα πάντα πολύ πριν τα 22 του χρόνια.

Τυχερή γιατί είναι έχουν τον καλύτερο νεαρό παίκτη του κόσμου.
Καταδικασμένη γιατί αυτός δε μπορεί να ταιριάξει με πολλά μοτίβα άλλων σταρ και σίγουρα με κανέναν ball hog shot creator.

Και με βάση αυτές τις 2 παραμέτρους, τα πήγαν πολύ καλά στη φετινή off-season!

 

Σουτέρ, σουτέρ, σουτέρ

 

Ένας σούπερ σταρ που θέλει τη μπάλα συνεχώς στα χέρια του για να γεννάει καταστάσεις για τον ίδιο και τους συμπαίκτες του (36% USG%, κορυφαία επίδοση στο ΝΒΑ) όπως ο Matador, χρειάζεται γύρω του παίκτες που είναι αποδοτικοί με λίγες επαφές και έχουν το απαραίτητο range για να δημιουργήσουν χώρους για αυτόν.

Μπορεί το περσινό τους ρόστερ να ήταν ήδη γεμάτο με καλούς σουτέρ, αλλά πάντα υπάρχει χώρος για ακόμα περισσότερους!
Έτσι, οι Mavs απέκτησαν 2 -σχεδόν- sharpshooters, τους Sterling Brown και Reggie Bullock, 2 τύπους δηλαδή που εκτελούσαν πέρυσι με 42% και 41% ανά 10 αθροιστικά απόπειρες από μακρινή απόσταση (4 και 6)!

Το ακόμα καλύτερο;
Το 90% των εύστοχων σουτ τους προέρχονται από ασίστ (δεν εμποδίζουν το creation του Luka), εκτελούν με 42% από τη γωνία (εμποδίζουν τις πιθανότητες help defence) αλλά και με 46% στα wide open τρίποντά τους.

Έτσι, πλέον ο Doncic έχει δίπλα του 4 άψογους σουτέρ και ακόμα 6 που απειλούν είτε με σημαντικές αξιώσεις είτε θα έχουν μονίμως ελεύθερα σουτ, γεγονός που αναβαθμίζει το spacing του Dallas.

 

 

 

Πολλοί playmakers

 

Playmaker δεν είναι μόνο ο PG, με περιπτώσεις όπως οι LeBron James, Γιάννης Αντετοκούνμπο, Nikola Jokic, Bam Adebayo και Draymond Green να αποδεικνύουν περίτρανα του λόγου το αληθές.
Κάτι παρόμοιο, σε μικρότερο και σε λιγότερο επιπέδου χειρισμού, συμβαίνει και στο Texas φέτος.

Εκτός του Luka, υπάρχουν ακόμα οι Brunson, Powell, Marjanovic και Burke, παίκτες δηλαδή που μπορούν να διαβάσουν πολύ καλά το παιχνίδι εκτός των υπολοίπων δυνατοτήτων τους.

Αν προκύψει miss match θα το αντιληφθούν έγκαιρα.
Αν γίνει cut στην πλάτη της άμυνας θα το δουν έγκαιρα.
Αν πρέπει να δώσουν οδηγίες θέσης σε κάποιον θα το πουν έγκαιρα.

Για αυτό, παρά το γεγονός πως κανείς τους δεν είναι φαρμακερός σουτέρ, περνούν πολλή ώρα στο παρκέ με τον αστέρα τους.
Γιατί τον ξεκουράζουν και διαμορφώνουν τις καταστάσεις εκείνοι αυτή τη φορά για να έχει πιο εύκολο έργο ο Luka Magic.

 

 

 

Μέγεθος

 

Οι Mavericks είναι από τις ομάδες που ζουν και πεθαίνουν στην επίθεση, σε μια τακτική που τους αναγκάζει να κερδίσουν σκοράροντας περισσότερο και όχι δεχόμενοι λιγότερους πόντους.
Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορούν να παίξουν άμυνα, ειδικά στο crunch time.

Γενικότερα, το σύνολο του Dallas θα έχει ύψος 2.03 μέτρα αθροιστικά αλλά και 2 μέτρα οι πολυθεσίτες (πλην centers), σε μια αναλογία που τρομάζει κάθε αντίπαλο στα χαρτιά.

Έτσι, μπορούν να έχουν μεγαλύτερη συνέπεια στα βασικά της άμυνας όπως το switch, το Rebounding και το rim protection, να ακμάζουν ακόμα και σε καταστάσεις small ball με Porzingis, Powell ή Kleber στο 5, την ίδια στιγμή που θα διατηρούν την κοφτερά τους ανάσα στην επίθεση.

Μπορεί σε μια δεύτερη ανάλυση σε κάθε πεντάδα να υπάρχει ο κακός αμυντικός Doncic, ένας undersized ή αδιάφορος guard/ Forward (Brunson, Burke, Hardaway) και ένας μέτριος σε post up συνθήκες center, αλλά συνολικά θα υπάρχουν sizeable φτερά που θα χαρίσουν λύσεις και ουσία.

 

 

 

Η συγκεκριμένη δουλειά του Kidd

 

Το κυριότερο πρόβλημα είναι ο Jason Kidd, ο νυν προπονητής της ομάδας και παλιά δόξα του συλλόγου, που είχε δείξει αρκετά άσχημα δείγματα γραφής στη θητεία του σε Brooklyn και Milwaukee.

Το θετικό είναι ότι δε θα έχει ιδιαίτερη συμβολή στο επιθετικό τέμπο της ομάδας, αφού οποίος και αν βρισκόταν στη θέση του, δύσκολα θα έπαιρνε τα κλειδιά από τον Doncic.

Το στοίχημα;
Οταν διαθέτεις μονάχα έναν σούπερ σταρ, πρέπει να ζεις στα “κόκκινα” συνεχώς και να διαμορφώνεις κάθε στιγμή τις καταστάσεις για να κάνεις τη ζωή του πιο εύκολη.

Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι τόσο “αυστηρό” το μοτίβο των Mavs, που δε θα έχει τόσο δύσκολη ζωή ο Kidd.
Ωστόσο, τυχόν λάθη σε μια περιφέρεια όπως η Δύση, ενδέχεται να αλλάξει τον ρου της ιστορίας στα Playoffs, εκεί όπου για 2 συνεχόμενες χρονιές έχουν πέσει πάνω στους LA Clippers...