Συχνά κάνουμε το άτυπο λάθος να χαρακτηρίζουμε ως τέρατα της φύσης παίκτες όπως οι Γιάννης Αντετοκούνμπο και LeBron James, αδιαφορώντας για το γεγονός πως έχουν δουλέψει πάρα πολύ σκληρά οι ίδιοι για να χτίσουν ένα τόσο ηγεμονικό σώμα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί δώρο, αλλά καθημερινό κόπο.

Ο όρος “τέρας”, από τα λαϊκά παραμύθια μέχρι τους αστικούς μύθους και τις παγερές ιστορίες τρόμου έχει τον χαρακτήρα -πέραν του κακού- του γιγάντιου ύψους, που δημιουργεί αυτόματα ένα ηρωικό μειονέκτημα για τον ήρωά μας (Τζακ στη Φασολιά, Δαβίδ κόντρα στον Γολιάθ κλπ) ή μια αντίθεση ικανή να σπάσει καχέκτυπα και νόρμες (Πεντάμορφη και το Τέρας).

Μπορεί σε αυτό το κομμάτι της κοινωνικής κουλτούρας, ο εν λόγω όρος να ταυτίζεται αυτόματα με κάτι το αρνητικό, αλλά αναφορικά με το μπάσκετ αποτελεί σίγουρα περισσότερο ένα θετικό στοιχείο τόσο για τη δημοτικότητα (Tacko Fall, Bol Bol) όσο και για το έναυσμα/ πλεονέκτημα εντός των 4 γραμμών (Shaquille O’Neal, Wilt Chamberlain).

Ακριβώς στο σημείο τομής των δύο, υπάρχει ο Boban Marjanovic, ένας πανύψηλος center (2.24 μέτρα), που αφενός λαμβάνει συμπάθειας και αγάπης από την πλειονότητα του μπασκετικού γίγνεσθαι και αφετέρου έχει κάνει την πρώτη ύλη του καλύτερη, αποτελώντας έναν από τους πιο ασταμάτητους centers της σύγχρονης ιστορίας του αθλήματος.

 

 

 

Πώς γίνεται όμως, να είναι τόσο ψηλός;

Όπως άλλωστε είχε αναφερθεί στο παρελθόν στην πικρή ιστορία “κατασκευής” του Yao Ming, η κυβέρνηση της Κίνας ανάγκασε τους 2 πιο ψηλούς μπασκετμπολίστες της επικράτειας να κάνουν ένα παιδί, το οποίο είχε μελετηθεί από ομάδα επιστημόνων πως θα ξεπερνούσε τα 2.20 μέτρα.

Το αξιοπρόσεκτο με την περίπτωση του Marjanovic είναι το γεγονός πως οι δικοί του γονείς δεν ξεπερνούν το 1.67 και το 1.75 μ. αντίστοιχα, ενώ την ίδια στιγμή η αδερφή του αγγίζει “μόλις” το 1.70 μ.!

Δυστυχώς, ο Bobi δε ψήλωσε με υγιή τρόπο…

Ουσιαστικά, πάσχει από γιγαντισμό από την ημέρα που γεννήθηκε, μια πάθηση που οφείλεται εν πολλοίς στην υπερβολική έκκριση της αυξητικής ορμόνης από τα σωματότροπα αδενώματα, καλοήθεις όγκους δηλαδή που ζουν και αναπτύσσονται στην περιοχή του εγκεφάλου.
Αν όταν αυτοί αναπτυχθούν, το εκάστοτε άτομο δεν έχει εισέλθει ακόμα στην εφηβεία, τότε με λίγα λόγια γίνεται σαν τον Boban Marjanovic.

Έναν άνθρωπο δηλαδή με τεράστιο σώμα αλλά και “τερατώδες” πρόσωπο, στο οποίο ξεχωρίζει κυρίως το μέγεθος και το καλούπι των αυτιών και της μύτης αλλά και μια αίσθηση συμπίεσης των χαρακτηριστικών.

Γεννημένος στη… μπασκετομάνα Σερβία και ξεπερνώντας τα 2 μέτρα ήδη από τα 10 του χρόνια (!), μάλλον η μοίρα είχε ήδη αποφασίσει για τον νυν παίκτη των Dallas Mavericks.

 

 

 

Όπως συμβαίνει όμως, και με άλλους αθλητές του… κάλλους του, όπως οι Wilt Chamberlain, Shaquilee O’ Neal, Γιάννης Αντετοκούνμπο, Yao Ming κλπ, δεν αρκεί η ύλη για να πετύχεις ένα υπέροχο γεύμα.
Χρειάζεσαι αλάτι, χρειάζεσαι μπαχαρικά, χρειάζεσαι μαγειρικά σκεύη και κυρίως χρειάζεσαι πιάτα και μαχαιροκουταλοπίρουνα για να μη μείνεις με την όρεξη.

Έτσι συνέβη και στην περίπτωση του Marjanovic, που παρά την έντονη αδυναμία στους μύες τους εξαιτίας του γιγαντισμού κατάφερε να αναπτύξει τις ικανότητές του στο μπάσκετ και πιο πέρα από το bullying σε πιο κοντούς αντιπάλους, και σταδιακά να γίνει ένας τίμιος Center επιπέδου EuroLeague και ΝΒΑ, με φινετσάτη συνέπεια σε βολές, κερδισμένα φάουλ και ευστοχία.

 

 

 

Οι γίγαντες των παραμυθιών που αναφέρθηκαν στην αρχή του κειμένου όμως, είχαν διαφορετικό τέλος ανά περίπτωση, με τη θέση τους σε σχέση με τον κύριο πρωταγωνιστή να είναι και αυτή που ρύθμιζε την τύχη τους.

Ο Boban εξαιτίας της πάθησής του έχει αυτόματα λιγότερο χρόνο στον κόσμο μας από ότι θα είχε αν δεν νοσούσε από γιγαντισμό.

Αυτό σημαίνει πολλά και τίποτα ταυτόχρονα.

Αφενός, το lifespan του είναι μικρότερο ενός φυσιολογικού σωματικά ατόμου, διότι το υπερμεγέθες σχήμα των ζωτικών του οργάνων πιέζει την καρδιά του όλο και πιο πολύ καθημερινά και αργά ή γρήγορα -εν ολίγοις- θα τη σκάσει.
Αφετέρου, μια περίπτωση διαφέρει από μια άλλη, με τη γρήγορη ανακάλυψη της ασθένειας σε νεαρή ηλικία, τη ακριβή θεραπεία και την καθημερινή τριβή του οργανισμού να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επέκταση της ζωής του Boban και του κάθε Boban.

Αν ο Σέρβος “έφευγε” -σε ένα καθόλου ιδεατό σενάριο- αύριο όμως, θα αναχωρούσε γεμάτος!

Γεμάτος που έζησε μια ολόκληρη ζωή όπως αυτός ήθελε.
Γεμάτος που έχτισε μια οικογένεια, που ερωτεύτηκε, που αγάπησε, που έδωσε φως σε δύο αγοράκια.
Γεμάτος που αγωνίστηκε στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα του κόσμου, που είναι ίσως ο πιο ασταμάτητος παίκτης του ΝΒΑ, που κανείς συμπαίκτης του δεν έχει πει ποτέ κάτι άσχημο για το ποιόν του.
Γεμάτος που αγκάλιασε από νωρίς τη φιλία, το γέλιο, το πείραγμα, το χιούμορ και καλλιέργησε αληθινές φιλίες σε όποια γωνιά του πλανήτη και αν βρέθηκε.

Σήμερα, ο Boban Marjanovic, o πιο αγαθός γίγαντας της γενιάς μας, γίνεται 33 ετών!