Ο θείος του Καουάι Λέοναρντ μίλησε για τα αίτια που οδήγησαν τον σταρ του ΝΒΑ στην ρήξη με το Σαν Αντόνιο και τον έφεραν στο Τορόντο με το οποίο πήρε τον τίτλο στη Ανατολή από τους Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο και πέρασε στους τελικούς όπου οι Ράπτορς θα αντιμετωπίσουν τους Ουόριορς. Ο Ντένις Ρόμπερτσον, ο οποίος πολλές φορές έχει αναλάβει τον ρόλο του… κυβερνητικού εκπροσώπου του παίκτη τόνισε ότι οι Σπερς δεν πίστευαν τον παίκτη όταν τους έλεγε ότι είναι τραυματίας πέρσι και πονάει και αυτό έφερε το διαζύγιο και την μετακόμιση του Λέοναρντ στο Τορόντο.

Ο Ντένις Ρόμπερτσον είπε για το θέμα αυτό: «Νομίζω ότι όλα έγιναν από έλλειψη εμπιστοσύνης. Δεν πίστεψαν (σ.σ.: οι Σπερς) ότι ο Καουάι (σ.σ.: Λέοναρντ) δεν μπορούσε να παίξει. Αυτό προκάλεσε έλλειψη εμπιστοσύνης σε εμάς και έτσι δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε αργότερα σε αυτούς. Κάθε φορά που ένας παίκτης λέει ότι δεν είναι διαθέσιμος να παίξει, πρέπει να τον πιστεύεις. Γιατί άλλωστε ο Καουάι σταμάτησε να παίζει ξαφνικά; Είναι αγωνιστής και ανταγωνιστικός. Μερικές φορές οι γιατροί της ομάδας σου λένε τι μπορείς και τι δεν μπορείς να κάνεις και ο Καουάι πονούσε πάρα πολύ για να βγει και πάλι εκεί έξω στο γήπεδο. Αυτό ήταν ένα πολύ σοβαρό θέμα. Δεν τον πίστεψαν και μετά από αυτό, η σχέση τους δεν μπορούσε να… γιατρευτεί. και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε».

Ο θείος του Καουάι Λέοναρντ, τόνισε ότι η φετινή επιτυχία του παίκτη δεν αποτελεί απάντηση τους Σπερς: «Είμαστε μια σεμνή και μετριοπαθής οικογένεια και τώρα απολαμβάνουμε την στιγμή. Κάποιοι από τον κόσμο ίσως πουν ότι ήταν μια δικαίωση η πρόκριση στους τελικούς του ΝΒΑ, αλλά δεν νομίζω ότι είναι αυτό. Νομίζω, όμως, ότι ήταν ωραίο ότι κρατήσαμε τα στόματά μας κλειστά και αφήσαμε τα πράγματα να κυλήσουν. Για τον Καουάι (σ.σ.: Λέοναρντ) είναι μεγάλη δουλειά και επιτυχία ότι κράτησε μακριά του όλη τη αρνητική κριτική που δέχτηκε και αφοσιώθηκε μόνο στο πώς να πηγαίνει παιχνίδι με παιχνίδι και να φτάσει πρώτα στην κορυφή της Ανατολής. Είναι μεγάλη δουλειά το να πηγαίνει στους τελικούς του ΝΒΑ. Κι εδώ πάει με μια ομάδα (σ.σ. Τορόντο) που δεν έχει φτάσει ποτέ στους τελικούς και είμαστε πολύ χαρούμενοι που το πέτυχε αυτό. Νιώθουμε πολύ καλά, ειδικά με όλα όσα έγιναν τον περασμένο χρόνο. Πρέπει να είμαστε χαρούμενοι. Εδωσε τα πάντα. Είναι έτοιμος να ζήσει τη στιγμή. Αυτό που πέτυχε είναι φανταστικό. Αυτό πρέπει να κάνουν οι σταρ. Χειρίστηκε ιδανικά τα πάντα και τα κράτησε έξω από το γήπεδο».

Ο Ρόμπερτσον έκανε αναφορά και στην όχι και τόσο θετική διάθεση του παίκτη να πάει με ανταλλαγή στους Ράπτορς, ενώ αναφέρθηκε και στην επόμενη μέρα και στο αν ο παίκτης θα μείνει στην ομάδα και επισήμανε: «Όταν σε ανταλλάσσουν και πας κάπου που δεν είχε ζητήσει αρχικά να πας, τότε είναι δύσκολο να το δεχτείς. Οταν όμως, το ξεπεράσεις αυτό, τότε επικεντρώνεσαι στο πώς να παίζεις πάντα στο υψηλότερο επίπεδο. Ο,τι έγινε στην αρχή δεν είχε να κάνει με την πόλη του Τορόνο. Είναι μια πολύ όμορφη πόλη. Ο Καουάι πάντα έλεγε τα καλύτερα για το Τορόντο. Τώρα απολαμβάνουμε τους αγώνες και κοιτάμε στους τελικούς. Εχουμε μπροστά μας την ευκαιρία να πάρουμε το πρωτάθλημα και δεν σκεφτόμαστε το αν θα μείνουμε free agent στο τέλος της χρονιάς. Τώρα σκεφτόμαστε μόνο τις αναμετρήσεις με τους Ουόριορς».