Το ντεμπούτο του σε τελικό, τα ξημερώματα της Παρασκευής (5/6), έμοιαζε ονειρικό μέχρι και το 3ο λεπτό της παράτασης στο Γκόλντεν Στέιτ. Οι 23π.-7ριμπ.-6ασ.-4κλεψ. και κυρίως οι 2 τάπες του στον Στεφ Κάρι -η δεύτερη ήταν σαν νικητήριο καλάθι, με στο σκορ 98-98 στα 24,1΄΄ για τη λήξη- έδειχναν πως ο Κάιρι Ίρβινγκ πατούσε γερά στο παρκέ. Μέχρι το πέσιμο υπό την πίεση του Κλέι Τόμπσον, που τον έστειλε κουτσαίνοντας στα αποδυτήρια και τον υποχρέωσε να αποχωρήσει από την «Oracle Arena» με πατερίτσες, μετά την ήττα των Καβς από τους Ουόριορς στον 1ο Τελικό, με πρωταγωνιστή από τον πάγκο για τους νικητές τον Αντρέ Ιγκουοντάλα… Ο γκαρντ του Κλίβελαντ προσφέρει πλέον σκέψεις… εφιάλτη στην ομάδα του, αφού οι νέες εξετάσεις στο ήδη «πληγωμένο» από τους ανατολικούς τελικούς με τους Χοκς αριστερό γόνατό του θα δείξουν το μέγεθος του προβλήματος. Τα αρχικά τεστ, πάντως, δεν έδειξαν πρόβλημα σε μηνίσκο ή χιαστούς.

Ο ίδιος ο Ίρβινγκ, που απουσίασε από το 2ο και το 3ο ματς με την Ατλάντα, τόνισε αμέσως μετά το φινάλε πως «από τον τόνο της φωνής μου καταλαβαίνετε ότι ανησυχώ. Ένιωσα κάτι το οποίο ήταν διαφορετικό από τις άλλες φορές και θέλω να το δω μέρα-μέρα για να διαπιστώσω τι συμβαίνει και το αν θα είμαι έτοιμος για το 2ο ματς» (σ.σ.: ξημερώματα Δευτέρας, πάλι στο Όκλαντ). Προ ημερών, είχε εξεταστεί από τον Δρα Ρίτσαρντ Πάρκερ, οποίος απέκλεισε ενδεχόμενο σοβαρής ζημιάς και του έδωσε το «πράσινο φως» για να παίξει 22΄ στον 4ο αγώνα της σειράς με τους Χοκς. Μετά την ήττα από τους Ουόριορς, ο Ίρβινγκ ενοχλήθηκε λίγο από το γεγονός ότι άνθρωποι της ομάδας του καθυστέρησαν να επιτρέψουν στον ατζέντη του, Τζεφ Ουέτσλερ (μάνατζερ και του Χάρισον Μπαρνς του Γκόλντεν Στέιτ) να εισέλθει στα αποδυτήρια.

Ο εκπρόσωπος του Ίρβινγκ δεν έκρυψε την αγωνία του και η ιστοσελίδα του δικτύου ESPN αποκάλυψε πως τόσο ο Ουέστλερ όσο και πατέρας του παίκτη, ο Ντρέντερικ Ίρβινγκ, είναι σε σχετική ένταση με την διοίκηση των Καβς, που φέρεται να πιέζει τον παίκτη να αγωνίζεται. Διότι πλευρά του αθλητή εύλογα ανησυχεί μακροπρόθεσμα, ώστε να μην υπάρξει ρίσκο για μεγαλύτερο πρόβλημα στο γόνατό του και στο μέλλον… Οι δυο τους, μαζί με τον Κάιρι, επισκέφθηκαν προ ημερών τον φημισμένο γιατρό Τζέιμς Άντριους στην Φλόριντα, ώστε να λάβουν και μία ανεξάρτητη γνώμη για το θέμα. Οι άνθρωποι των Καβαλίερς επιμένουν πως πρέπει να παίζει αν δεν έχει σοβαρό ζήτημα και ο κόουτς Ντέιβιντ Μπλατ τόνισε ότι «είναι θέμα διαχείρισης του πόνου και το κατά πόσο είναι ένας παίκτης υγιής προκειμένου να αντέξει». Μετά τον 1ο ανατολικό τελικό στην Ατλάντα, πάντως, ο Μπλατ φέρεται να δήλωσε ότι η απουσία του Ίρβινγκ από το επόμενο παιχνίδι ήταν θέμα του ιατρικού τιμ, ενώ ο Τύπος έγραψε πως ο ίδιος ο παίκτης δεν θέλησε να ρισκάρει…

Μάλιστα, η πλευρά του Ίρβινγκ μάλλον δεν είδε με καλό κάτι την δήλωση του ΛεΜπρον Τζέιμς, που τόνισε μετά τον 1ο Τελικό στο Γκόλντεν Στέιτ ότι «θα περιμένουμε τις εξετάσεις του Κάιρι, αλλά η αντοχή του πόνου από παίκτη σε παίκτη είναι διαφορετική. Αν και αναγνωρίζω την πίεση ενός νέου αθλητή να αγωνίζεται ενώ είναι τραυματίας». Ο πατέρας και ο ατζέντης του Ίρβινγκ θεωρούν πως με αυτή την ατάκα ο Τζέιμς «ρίχνει το μπαλάκι» στον συμπαίκτη του… Ο παίκτης και οι άνθρωποι των Καβς αναμένουν την μαγνητική για να καθορίσουν την πορεία, καθώς η ομάδα του Οχάιο έχει ήδη προσφέρει στον 23χρονο Ίρβινγκ 80εκατ.δολ. για τα επόμενα 5 χρόνια και είναι λογικό να κοιτάζει κι εκείνη προς το μέλλον.