Την ίδια ώρα που οι Αμερικανοί φαν του ΝΒΑ βγάζουν τις φανέλες των αγαπημένων τους ομάδων από την ντουλάπα και οι Ευρωπαίοι μαζεύουν ενέργεια για να αντέξουν τα ξενύχτια, λόγω της διαφοράς ώρας, οι παράγοντες και οι προπονητές στις Η.Π.Α. προχωρούν στο τελευταίο ξεσκαρτάρισμα των ρόστερ τους… Δύο ημέρες πριν την αυλαία της κανονικής περιόδου, την ερχόμενη Τρίτη (29/10), οι ομάδες ολοκληρώνουν την συμπλήρωση των 15μελών συνθέσεών τους, με τα (συχνά, αναμενόμενα) «κοψίματα» παικτών που δοκιμάστηκαν στην προετοιμασία και στα φιλικά.

Πάντως, πιο αξιοσημείωτη κίνηση του Σαββατοκύριακου ήταν κάτι αντίθετο… Όπως η επιτυχία του Μάικλ Μπίσλεϊ και του άλλοτε γκαρντ του Ολυμπιακού, Ρότζερ Μέισον τζούνιορ, να συμπεριληφθούν στο τελικό ρόστερ των πρωταθλητών Χιτ, οι οποίοι πάντως αποχαιρέτησαν τους Έρικ Γκρίφιν και Τζάστιν Χάμιλτον. Ενώ, επίσης σε διαφοροποίηση από τις αποχωρήσεις του διημέρου, η Μινεσότα ενεργοποίησε τις οψιόν του 4ου χρόνου των συμβολαίων των Ρίκι ΡούμπιοΝτέρικ Ουίλιαμς, διατηρώντας στην 15αδα τους Ρόμπι ΧάμελΈι-Τζέι Πράις και «κόβοντας» τον Κρις Τζόνσον. Έμμεσες ανανεώσεις και στο Φοίνιξ, που ενεργοποίησε τις οψιόν για το 2014-15 στους αδερφούς Μαρκίφ και Μάρκους Μόρις και στον Μάιλς Πλάμλι. Αλλά και στην Οκλαχόμα Σίτι, που έκανε το ίδιο με τον 4ο χρόνο του Ρέτζι Τζάκσον και τον 3ο χρόνο σε Τζέρεμι ΛαμπΠέρι Τζόουνς και στο Ορλάντο, που ενεργοποίησε την 3η σεζόν σε Μο ΧάρκλεςΑντρέ Νίκολσον και την 4η σε Τόμπιας ΧάριςΝίκολα Βούτσεβιτς.

Η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση του Σαββατοκύριακου, ωστόσο, ήταν αυτή του Τζος Χάουαρντ. Ο βετεράνος φόργουορντ υπέγραψε (μη εγγυημένο) συμβόλαιο με τους Σπερς και την επομένη τα «Σπιρούνια» ανακοίνωσαν την αποδέσμευσή του! Κάτι, πάντως, που αποτελεί τρικ των φιναλίστ της περσινής σεζόν, καθώς με αυτό τον τρόπο έχουν δικαίωμα -έχοντας τον παίκτη έστω και για μία ημέρα στο ρόστερ τους- να του ζητήσουν να παίξει στο NBDL, αν ο ίδιος δεχθεί. Με αυτόν τον τρόπο, το Σαν Αντόνιο θα τον έχει τρόπον τινά δεσμευμένο, ώστε να παρακολουθεί την πορεία του στην D-League και να έχει μόνο εκείνο την ευχέρεια να τον υπογράψει μέσα στη σεζόν… Νωρίτερα θα επιστρέψει στο ΝΒΑ ο Τζαμάαλ Τίνσλεϊ, που συμφώνησε και τυπικά να ανανεώσει με την Γιούτα, ώστε να καλύψει το κενό του τραυματία ρούκι, Τρέι Μπερκ. Οι Τζαζ, όμως, δεν έχουν καταφέρει ακόμη να έρθουν σε συμφωνία με τον Γκόρντον Χέιγουορντ, για την επέκταση του συμβολαίου του, σε αντίθεση με την περίπτωση του Ντέρικ Φέιβορς, που έχει ήδη υπογράψει. Ο Χέιγουορντ φαίνεται πως ζητά τουλάχιστον τα 49εκατ.δολ. που έλαβε ο Φέιβορς και αν δεν υπάρξει συμφωνία ως τις 31/10, τότε θα γίνει restricted (σ.σ.: ελεύθερος, αλλά με δικαίωμα της Γιούτα να τον κρατήσει, με ισόποση προσφορά) free-agent την 1η Ιουλίου. Στο μεταξύ, οι Τζαζ «έκοψαν» τους Μπράιαν Κουκ, Τζάστιν Χόλιντεϊ, Λέστερ Χάντσον, Σκοτ Ματσάντο και Ντομινίκ ΜακΓκουάιρ.

Ακριβώς ίδια δεδομένα με τον Γκόρντον Χέιγουορντ είναι αυτά για τον Έιβερι Μπράντλεϊ. Οι συζητήσεις τους με την Βοστόνη δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία, παρότι οι Σέλτικς είχαν αφήσει να εννοηθεί πως μετά την παραχώρηση των ΠιρςΓκαρνέτ, ο Μπράντλεϊ συμπεριλαμβάνεται στα πλάνα τους για την ανανέωση της ομάδας. Αν οι δύο πλευρές δεν δώσουν τα χέρια σε επέκταση ως το τέλος του μήνα, ο Αμερικανός γκαρντ θα γίνει αυτόματα restricted free-agent τον Ιούλιο του 2014. Οι Σέλτικς, πάντως, προχώρησαν σε άλλες κινήσεις το Σάββατο (26/10), αποδεσμεύοντας τους ΝτεΣον Σιμς, Κρις Μπαμπ,, Κάμρον Τέιλορ και Ντέιμεν ΜπελΧόλτερ. Απ τα υπόλοιπα «κοψίματα» του διημέρου ξεχώρισαν αυτά των Μάνι Χάρις, Μίκελ Γκλάντνες (με τους Κρις Τζόσεφ, Ρομέρο Όσμπι) από το Ορλάντο, του Λου Άμουντσον από τους Κλίπερς και του άλλοτε σέντερ του Παναθηναϊκού, Χίλτον Άρμστρονγκ, από την Ιντιάνα. Τα άλλα ήταν τα εξής: Ατλάντα: Έρικ Ντόουσον, Μπρούκλιν: Χόρχε Γκουτιέρεζ, Άντονις Τόμας, Κρις Τζόνσον, Ντένβερ: Ντέιμιον Τζέιμς, Ντάλας: Μίκεϊ ΜακΚόνελ, Σικάγο: Ντι-Τζέι Ουάιτ, Ντέξτερ Πίτμαν, Λ.Α. Λέικερς: Μάρκους Λάντρι, Μέμφις: Αντρέ Μπάρετμ, Ουίλι Ριντ, Μέλβιν Έλι, Τόνι Γκάφνεϊ, Μιλγουόκι: Στέφεν Γκράχαμ, Τρέι ΜακΚίνεϊ Τζόουνς, Ολέκ Σζιζ, Φιλαντέλφια: Ρόις Ουάιτ, Γκάνι Λαουάλ, Ρόντνεϊ Ουίλιαμς, Τορόντο: Κάρλος Μοράις, Κρις Ράιτ.