Η απόλυση του Ντέιβιντ Μπλατ από τον πάγκο του Κλίβελαντ ήταν η είδηση της ημέρας την Παρασκευή (22/1) στο ΝΒΑ. Μονάχα που ένα ακόμη μαντάτο αποτέλεσε ένα (καλό) νέο για το Γκόλντεν Στέιτ. Ο κόουτς Στιβ Κερ, που νίκησε τον Μπλατ στους περσινούς Τελικούς και έγινε ο 4ος ρούκι κόουτς που κατακτά τον τίτλο, επιστρέφει στον πάγκο των πρωταθλητών και τα ξημερώματα του Σαββάτου, κόντρα στην Ιντιάνα, θα κάνει το φετινό ντεμπούτο του. Η σχεδόν 4μηνη απουσία του Κερ, λόγω αποθεραπείας για διπλή επέμβαση στη μέση, δεν στοίχισε στους Ουόριορς, οι οποίοι είναι πρωτοπόροι και φέτος με ρεκόρ 39-4, έχοντας ξεκίνημα με 24-0(!), ενώ συνεχίζουν να απολαμβάνουν το παιχνίδι και να εφαρμόζουν το αγαπημένο τους Small-Ball.

Στη θέση του στα πρώτα 43 ματς κάθισε σαν υπηρεσιακός ο Λουκ Ουόλτον, με τον Κερ, που πέρσι είχε ρεκόρ 67-15, να αστειεύεται πως «αρχικά σκέφτηκα να σας στείλω ένα φαξ ότι επιστρέφω, όπως έκανε κάποτε ο Μάικλ Τζόρνταν! Αλλά δεν είμαι σίγουρος πως τα φαξ υπάρχουν ακόμη…». Ο προπονητής των Ουόριορς, παλαίμαχος γκαρντ των Μπουλς και Σπερς και άλλοτε παράγοντας των Σανς, πρόσθεσε πως «πίστευα ότι θα λείψω 1-2 μήνες, όμως πίστη πως θα επιστρέψω». Ο Στεφ Κάρι αποκάλυψε ότι οι παίκτες αποθέωσαν τον προπονητή τους στην προπόνηση της Παρασκευής «με το Steve Kerr championship, ένα σύστημα από τις μέρες του στο Σικάγο σαν παίκτης και όλοι σηκώσαμε τα χέρια ψηλά και τον περιμέναμε!». Και παραδέχθηκε πως «εκπλαγήκαμε γιατί δεν γνωρίζαμε πότε ακριβώς θα καθίσει και πάλι στον πάγκο». Ο ίδιος ο Κερ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην καλή δουλειά του προσωρινού αντικαταστάτη του, Λουκ Ουόλτον, λέγοντας ότι «έκανε καταπληκτική δουλειά» και αστειεύτηκε ξανά, καταλήγοντας: «Αν και νόμιζα πως θα φτάσει σε ρεκόρ 40-3!».

Στο μεταξύ, η μέρα έκρυβε άλλη μία επιστροφή… Ο Τζος Σμιθ άφησε το Λ.Α. και τους Κλίπερς και επέστρεψε στο Χιούστον, από όπου αποχώρησε το καλοκαίρι, με ανταλλαγή. Ο «J-Smoove» θα γυρίσει στους Ρόκετς, οι οποίοι έστειλαν στους «Κλιπς» τα δικαιώματα του Μάαρτι Λούνεν, αντί και των δικαιωμάτων του Ουκρανού Σεργκέι Λίστσουκ. Ενώ η ομάδα του Λ.Α. πρόσφερε και χρήματα για να… ξεφορτωθεί τον (γκρινιάρη) Σμιθ, ώστε να καλυφθεί ο μισθός των 1,5εκατ.δολ., αν και λαμβάνει ακόμη χρήματα από την περσινή αποδέσμευσή του από το Ντιτρόιτ (περίπου 6,5εκατ.)! Ο Σμιθ, που σε 868 ματς με Χοκς (2004-2013), Πίστονς (2013-14), Ρόκετς (2014-15), Κλίπερς (2015-16) μετρά μ.ό. 14,8π.-7,6ριμπ., φέτος είχε στο Λ.Α. αρνητικό ρεκόρ με 5,7π.-3,2ριμπ. σε 14,3΄… Πάντως, σχολίασε ότι “είμαι χαρούμενος που επιστρέφω σε ένα μέρος από το οποίο δεν έπρεπε να φύγω το καλοκαίρι”.

Τέλος, η αναμενόμενη κακοκαιρία στην Ανατολική ακτή των Η.Π.Α. υποχρέωσε το ΝΒΑ να αναβάλει δύο αγώνες του Σαββάτου… Οι αναμετρήσεις Σέλτικς-Σίξερς και Ουίζαρντς-Τζαζ δεν θα διεξαχθούν λόγω πιθανής χιονόπτωσης και αδυναμίας πραγματοποίησης πτήσεων. Το πρώτο ματς προγραμματίστηκε αρχικά στη Βοστόνη για την Κυριακή (24/1), ενώ το δεύτερο, στην Ουάσινγκτον, θα οριστεί τις επόμενες μέρες.