Οι Ράπτορς πήραν πίσω το πλεονέκτημα έδρας από το Ορλάντο, μετά την νίκη που πέτυχαν τα ξημερώματα. Βασικός λόγος της επικράτησης τους, ο Πασκάλ Σιάκαμ, ο οποίος ξεκίνησε στα playoff από εκεί που σταμάτησε στην κανονική περίοδο. Το πιο εντυπωσιακό  της ιστορίας του 24χρονου φόργουορντ, δεν είναι μόνο τα φετινά κατορθώματα του, αλλά είναι ότι ξεκίνησε να ασχολείται με το μπάσκετ μόλις πριν 8-9 χρόνια καθώς μέχρι τα 15 του δεν είχε καμία επαφή με το άθλημα.

Συγκεκριμένα, ο Πασκάλ ήταν ο πιο χαρισματικός μαθητής από τα τέσσερα αδέλφια του και πήγαινε στο καθολικό σχολείο του Άγιου Ανδρέα στην Μπάφια. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι του σχολείου τον προόριζαν ώστε να γίνει ιερέας σύμφωνα με την ιστορία της δημοσιογράφου του ESPN, Τζάκι ΜακΜίλαν. Παρόλα αυτά, το ενδιαφέρον του Πασκάλ δεν ήταν τόσο ισχυρό για να ακολουθήσει τον δρόμο του ιερέα, από τα 15 του χρόνια και μετά,  με αποτέλεσμα να βρεθεί στο… δρόμο του παίκτη του NBA, Λουκ Ριτσάρντ Εμ’Μπαμούτε.

Ο νεαρός τότε Πασκάλ πήγε στο camp του Εμ’Μπαμούτε, όπως και ο Τζοέλ Εμπίντ και στην συνέχεια συμμετείχε για δύο συνεχόμενα χρόνια στο «Basketball without Borders», που τον είδε για πρώτη φορά, GM των Ράπτορς, Μασάι Ουζίρι. Στην συνέχεια ακολούθησαν, το «God’s Academy» του Τέξας για ένα χρόνο και το κολέγιο του «New Mexico State» για δύο χρόνια(2014-2016). Στο ντραφτ, οι Ράπτορς λάτρεψαν την ενέργεια που έβγαζε στο γήπεδο και τις προοπτικές που έδειχνε σαν αμυντικός στο «switch everything» NBA του σήμερα.

Οι Ράπτορς τον επέλεξαν στο νούμερο 27 του ντραφτ του 2016 με τον πρώτο χρόνο του να είναι αυτός της «γνωριμίας» με τον μαγικό αλλά δύσκολο κόσμο του NBA. Αγωνίστηκε ως βασικός για 34 παιχνίδια, πριν οι Καναδοί τον στείλουν στην ομάδα που είχαν στην αναπτυξιακή λίγκα με την οποία κατέκτησε τον τίτλο εκείνης της χρονιάς όντας MVP των τελικών. Στα επόμενα χρόνια, ο φόργουορντ των Καναδών άρχισε σιγά σιγά να μεταμορφώνεται σε αυτό που οραματιζόντουσαν οι Καναδοί όταν τον επέλεγαν στο ντραφτ.

Μάλιστα, την φετινή χρονιά αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια του παζλ των Ράπτορς στη πορεία τους για το 2ο καλύτερο ρεκόρ του NBA. Συγκεκριμένα, ο 25χρονος φόργουορντ είναι υποψήφιος για το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίκτη έχοντας μέσους όρους της τάξεως των 16,9 πόντων, περίπου 7 ριμπάουντ και 3 ασίστ, ενώ σούταρε με το εξαιρετικά 36% στα τρίποντα και 55% στα εντός παιδιάς. Παράλληλα, έχει την δυνατότητα να βάλει την μπάλα στο παρκέ με αποτέλεσμα να εκμεταλλεύεται την τρομερή ταχύτητα του για να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο. Ακόμη, έχει τεράστια επιρροή στην άμυνα καθώς μπορεί να μαρκάρει κοντύτερους παίκτες με αποτέλεσμα να ταιριάζει…γάντι στο σημερινό NBA, ενώ όταν βρίσκετε στο παρκέ το Τορόντο έχει net rating +14 σύμφωνα με το «Cleaning the Glass».

Στο χθεσινό παιχνίδι απέναντι στους Μάτζικ, ο Λέοναρντ δεν ήταν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση με τον Πασκάλ Σιάκαμ να καλείται να δώσει λύσεις στην επίθεση. Ο Καμερουνέζος σέντερ σταμάτησε στους 30 πόντους και μάζεψε 11 ριμπάουντ μοιράζοντας 4 ασίστ οδηγώντας την ομάδα του στην ανάκτηση του πλεονεκτήματος έδρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σιάκαμ κάνει μία εξαιρετική σειρά απέναντι στο Ορλάντο αριθμώντας 24,3 πόντους, 10 ριμπάουντ και 3 ασίστ μέσο όρο. Έτσι, ο Σιάκαμ έχει καταφέρει να πρωταγωνιστεί σε μία κορυφαία ομάδα της λίγκας με μόλις 7 χρόνια εμπειρίας από οργανωμένο μπάσκετ και αυτό από μόνο του αποτελεί το πιο θαυμαστό επίτευγμα του από όλα όσα αναφέρθηκαν.

Ο 25χρονος φόργουορντ τόνισε στην συνέντευξη τύπου, μετά την νίκη των Ράπτορς στο Ορλάντο, ότι κάποιες φορές το παιχνίδι του φαίνεται «νέο» υπογραμμίζοντας ότι κάθε μέρα έχει κάτι καινούργιο να μάθεις όταν έχεις λίγη εμπειρία πάνω στο άθλημα, παρόλα αυτά, αυτό δεν τον εμποδίζει στο να είναι ένας από τους πιο κομβικούς παίκτες των Ράπτορς την φετινή χρονιά και στον πρώτο γύρο των playoff.

Δείτε την εξαιρετική του εμφάνιση:

 

Η αντίδραση του Γκριν όταν έμαθε για την λίγη εμπειρία του συμπαίκτη του:

Η ιστορία του φόργουορντ των Ράπτορς :

 

*Στατιστικά από nba.com