Πόσο απέχει χιλιομετρικά το Μιλγουόκι από το Λονδίνο; Μην ψάχνετε σε χάρτες να βρείτε την απάντηση. Χρειάζεστε ένα γράμμα και έναν μονοψήφιο αριθμό! Σας μπερδέψαμε; Κι όμως είναι απλό. Η απάντηση είναι: Ο2 (αρένα)!

Το ΝΒΑ δεν έρχεται πιο κοντά στην Ευρώπη. Έρχεται στην Ευρώπη και δη στην Αγγλία. Εκεί θα “στεγάζονται” πλέον οι Μιλγουόκι Μπακς, εκεί θα δίνουν κάποιους από τους αγώνες τους για το καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη, μετατρέποντας μια άγονη μπασκετικά χώρα στην πορτοκαλί γη της επαγγελίας.

Η απόφαση έχει ληφθεί και οι Μπακς μετακομίζουν στην αγγλική πρωτεύουσα. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και δεύτερη ομάδα που θα μετακομίσει στην από εδώ πλευρά του Ατλαντικού, ενώ είναι πρόδηλο ότι σύντομα η Ο2 θα μεταφέρει κι άλλες ομάδες σε πόλεις που υπάρχει κόσμος για να γεμίσει τα εξαιρετικά γήπεδα που φτιάχνει (όπως για παράδειγμα το Βερολίνο, όπου έγινε το φάιναλ φορ το 2009), ανεξάρτητα με το αν η χώρα έχει… μπασκετική παράδοση.

Η είδηση έχει πολλές προεκτάσεις. Δείχνει, για παράδειγμα, την απουσία αθλητικού τουριστικού σχεδιασμού από τη χώρα μας, καθώς εδώ δεν υπάρχει αντίστοιχο γήπεδο, να στεγάσει ομάδα του ΝΒΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μια τέτοια κίνηση σηματοδοτεί σε μεγάλο βαθμό την υποχώρηση των κατά τόπους πρωταθλημάτων, που θα συμπιεστούν ανάμεσα στις διάφορες ευρωπαϊκές λίγκες (με πρώτη την Ευρωλίγκα, αλλά μην ξεχνάτε πως υπάρχουν κι άλλες, όπως η Αδριατική και η Βαλτική) και στους… μάγους από το ΝΒΑ.

Άρα, ο ΕΣΑΚΕ οφείλει ΑΜΕΣΑ να αλλάξει τη στόχευσή του, ως προς τον τομέα του μάρκετινγκ και της προώθησης του προϊόντος, να ξεφύγει από στεγανά και αγκυλώσεις του χθες και να αναζητήσει τρόπους… αντίδρασης, για να διατηρήσει ζωντανό το ελληνικό μπάσκετ (ακόμα και η σκέψη για κλειστή λίγκα, είναι ώρα να τεθεί στο τραπέζι). Διαφορετικά θα κινδυνεύσει με… μαρασμό.

Η αθλητική (και όχι μόνο) ηγεσία οφείλει ΑΜΕΣΑ να επανεξετάσει τα δεδομένα, να δει πώς αξιοποιούν οι Άγγλοι τη μετά Ολυμπιακών Αγώνων εποχή και να αναζητήσει τρόπους για να δημιουργήσει συνθήκες για εισροή χρημάτων από αθλητικό (βλέπε μπασκετικό) τουρισμό.

Το Ο2 αρένα στο Λονδίνο δεν φτιάχτηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως αποτελεί σημείο αναφοράς και ήδη έχει φέρει στην πρωτεύουσα της Αγγλίας δύο συνεχόμενα φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας και την επικείμενη μετοίκηση των Μπακς! Αν αυτό μπορούν να το κάνουν οι Άγγλοι με τη μηδενική μπασκετική υποδομή, γιατί να μην μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς;

Ακόμα και η Ευρωλίγκα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα, αφού πλέον τα παιχνίδια των Μπακς θα αποτελέσουν δέλεαρ για όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, άρα θα χαθεί μέρος από την… τηλεοπτική πίτα και τα αντίστοιχα έσοδα. Αν το πείραμα πετύχει και υπάρξουν κι άλλες ομάδες που θα διαβούν τον Ατλαντικό, θα ατονήσει το ενδιαφέρον για το κορυφαίο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Άλλο ένα στοιχείο, που πρέπει να σημειώσουμε, είναι πως προοπτικά θα αλλάξει ο ευρωπαϊκός χάρτης. Η άφιξη των Μπακς στο Λονδίνο θα διαφοροποιήσει άρδην το ενδιαφέρον των Άγγλων (φιλάθλων, αθλητών, επενδυτών) για το σπορ. Αν -κατά τα φαινόμενα- το ΝΒΑπαίξει” σε Αγγλία και Γερμανία, τότε σύντομα θα έχουμε δύο νέες δυνάμεις, με απίστευτη δυναμική, στον πορτοκαλί ευρωπαϊκό χάρτη.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε πως στις σκέψεις όσων επεξεργάστηκαν την ιδέα είναι η σταδιακή αλλαγή των Μιλγουόκι Μπακς σε… London Bucks!

Θα περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις, όμως η… βόμβα όχι μόνο έχει σκάσει, αλλά ήδη όσοι είχαν από νωρίς την πληροφορία, τροφοδοτούν με δεδομένα τους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές, κάνουν αναλύσεις, προβλέψεις, ετοιμάζονται για την… επόμενη μέρα.