Τον Ιούνιο του 2007, οι Σπερς διέλυαν τους Καβς στους Τελικούς του ΝΒΑ με 4-0 και μετά τον τελευταίο αγώνα, ο σταρ των πρώτων, Τιμ Ντάνκαν, αγκάλιαζε τον ΛεΜπρον Τζέιμς, λέγοντας του χαριτολογώντας: «Σε λίγο καιρό αυτή η Λίγκα θα σου ανήκει. Σε ευχαριστώ που μας… άφησες να πάρουμε αυτό τον τίτλο!». Οι δυο τους συναντήθηκαν και στους Τελικούς του 2013 και του 2014, μοιράζοντας τα δαχτυλίδια.

Τα ξημερώματα της Κυριακής (3/5), πάντως, ενώ η μισή Αμερική παρακολουθούσε τον «αγώνα του αιώνα» στο μποξ, ανάμεσα σε Μεϊγουέδερ-Πακιάο -και η μισή μπασκετική Ελλάδα αηδίαζε με όσα συνέβησαν στο ΟΑΚΑ- ο Ντάνκαν μοιραζόταν άλλη μία συγκινητική στιγμή με έναν άλλον σταρ του ΝΒΑ. Οι πρωταθλητές Σπερς ηττήθηκαν στο Λ.Α. από τους Κλίπερς και αποκλείστηκαν στον 1ο γύρο των πλέι-οφς, όμως το φινάλε της σπουδαίας σειράς των 7 αγώνων δίδαξε αθλητικό πολιτισμό. Οι αντίπαλοι αγκαλιάστηκαν και χαρακτηριστικότερη ήταν η αγκαλιά του «TD» με τον Κρις Πολ, ο οποίος λίγο έλειψε να δακρύσει μετά το νικητήριο σουτ του, καθώς αγωνίστηκε και τραυματίας από την 2η περίοδο!

Οι δύο μεγάλοι παίκτες συνομίλησαν για μερικά δευτερόλεπτα και λίγο αργότερα ο «CP3» αποκάλυψε πως «του είπα ότι τον αγαπάω! Ο Τιμ ήταν πάντα κάτι σαν μέντορας για μένα, από την πρώτη μέρα που πάτησα το πόδι μου στην Λίγκα. Τον γνωρίζω από 11 ετών και είναι κάτι σαν μεγάλος αδερφός μου. Και δεν μου αρέσει που εκείνος και η σπουδαία ομάδα του πάνω από τώρα σπίτι»Ντάνκαν και Πολ αγωνίστηκαν, σε διαφορετικές πάντως περιόδους, στο ίδιο πανεπιστήμιο, φορώντας τη φανέλα του Ουέικ Φόρεστ, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκε κοινή εικόνα τους, στην οποία ο 39χρονος φόργουορντ του Σαν Αντόνιο είναι ρούκι και Πολ 12 ετών (φωτό, κάτω στο Gallery).

Στο μεταξύ, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως το ματς στο «Στέιπλς Σέντερ» ήταν ο «τελευταίος χορός» των 5 φορές πρωταθλητών Σπερς. Ωστόσο, ο κόουτς Γκρεγκ Πόποβιτς δεν μελαγχόλησε στην συνέντευξη Τύπου και… «υποσχέθηκε» ή «προειδοποίησε» πως «πιθανότατα τόσο εγώ όσο και οι Ντάνκαν και Τζινόμπιλι θα επιστρέψουμε και την επόμενη σεζόν»! Ο τεχνικός του Σαν Αντόνιο τόνισε μεν αρχικά ότι «δεν έχω ιδέα για το τι θα γίνει». Όμως πρόσθεσε πως «ο κόσμος ρωτάει για τον Τιμ, τον Μανού κι εμένα εδώ και 5 χρόνια και το πιθανότερο είναι να επιστρέψουμε. Ο μισθός είναι αρκετά καλός! Νομίζετε ότι λέω ψέμματα;». Ο «Pop» συνεχάρη τον κόουτς Ρίβερς για τη νίκη των «Κλιπς», επισημαίνοντας ότι «και οι δύο αντίπαλοι έπαιξαν καλά και έδωσαν το 100%. Δεν συνέβησαν ανοησίες στο παρκέ, εκτός από τα… φάουλ που έκανα στον ΝτιΑντρε Τζόρνταν»! Ο Πόποβιτς κατέληξε ότι “είναι μία δυσάρεστη μέρα για εμάς, αλλά πραγματικά είμαι χαρούμενος για τους Κλίπερς! Είναι μία ομάδα που προοδεύει εδώ και χρόνια, βαδίζει στην σωστή κατεύθυνση και χαίρομαι για την επιτυχία τους!”.

Οι Σπερς έγιναν η δεύτερη πρωταθλήτρια που χάνει στο 7ο ματς σειράς πλέι-οφς της επόμενης χρονιάς με λιγότερο από 2π. διαφορά, μετά τους Νικς του 1971. Η Νέα Υόρκη είχε ηττηθεί τότε με 93-91 από την Ουάσινγκτον, στο 7ο παιχνίδι. Τέλος, ο αποκλεισμός του Σαν Αντόνιο είναι… πρωτόγνωρος, αφού με την αποτυχία των Λέικερς, Χιτ, Πίστονς να φτάσουν στα πλέι-οφς και και τον αποκλεισμό των Σέλτικς και Μαβς στον 1ο γύρο της φετινής ποστ-σίζον, το ΝΒΑ θα έχει νέο πρωταθλητή (εκτός των παραπάνω ομάδων) μετά το 1998! Επίσης, θα υπάρχει και νέος φιναλίστ των Τελικών από την Δύση, μετά το 1999 και με τον παράλληλο αποκλεισμό των Θάντερ από την φετινή ποστ-σίζον…