Οι Ράπτορς «έκλεισαν» στο Τορόντο την σειρά με τους Μπακς και τα ξημερώματα υποδέχονται τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς στους πρώτους τελικούς που διεξάγονται σε μη-αμερικάνικό έδαφος, τουλάχιστον για τα δύο παιχνίδια.

Οι Ουόριορς είναι ξεκούραστοι, έχουν να αγωνιστούν περίπου 10 μέρες μετά το «σκούπισμα» των Μπλέιζερς στους τελικούς της Δύσης. Επομένως, θα είναι «φρέσκοι»και παράλληλα έδωσαν τον απαραίτητο χρόνο να επανέλθουν σιγά σιγά από τους τραυματισμούς τους οι Ντουράντ και Κάζινς, παρότι κανένας από τους δύο δεν θα αγωνιστεί στο πρώτο παιχνίδι.

Από την άλλη, οι Ράπτορς κατάφεραν να βρουν λύσεις στα τελευταία 4 παιχνίδια με τους Μπακς, μετά το κακό ξεκίνημα στην σειρά και βρίσκονται σε τελικούς NBA για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Οι σταρ:

Το πρώτο και βασικό κομμάτι στα playoff είναι οι σταρ των ομάδων. Ο Στέφεν Κάρι βρίσκετε σε εκπληκτική κατάσταση από την στιγμή του τραυματισμού του Κέβιν Ντουράντ . Ο σούπερσταρ των Ουόριορς έχει στα τελευταία 5 παιχνίδια, 35 πόντους με 46% στα εντός παιδιάς και 41% στα τρίποντα προσθέτοντας περίπου 7 ριμπάουντ και 6 ασίστ μέσο όρο. Οι Ράπτορς από την άλλη, έχουν τον καλύτερο παίκτη των φετινών playoff στην διάθεση τους. Ο Καουάι Λέοναρντ σκοράρει κατά μέσο όρο 31,7 πόντους με 50% στα εντός παιδιάς και 38% από την γραμμή του τριπόντου. Ακόμη μαζεύει περίπου 8,8 ριμπάουντ και μοιράζει 3,8 ασίστ. Είναι ξεκάθαρο ότι ο «Klaw» είναι ένας από τους βασικούς λόγους που το Τορόντο θα παίξει σε τελικούς για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Τα ματς-απ που ξεχωρίζουν:

Οι Ουόριορς είναι ήδη το φαβορί γενικότερα για τα φετινά playoff με την παρουσία του Κέβιν Ντουράντ να αποτελεί βαρόμετρο για την ομάδα του Στιβ Κερ, πριν ο «KD» τραυματιστεί. Η παρουσία του και μόνο δημιουργεί φόβο καθώς το Γκόλντεν Στέιτ ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει σε κάποιο σημείο της σειράς.

Η κατάσταση στην οποία θα βρεθεί ο σούπερσταρ-φόργουορντ των «πρωταθλητών» θα κρίνει εάν έχουν τον τίτλο του απόλυτου φαβορί ή απλά του φαβορί. Παρόλα αυτά, η άμυνα των Ράπτορς είναι δεδομένο ότι θα δυσκολέψει περισσότερο τους «Πολεμιστές» από ότι αυτή του Πόρτλαντ.

Κλείνοντας με αυτό το κομμάτι, της άμυνας, οι Ράπτορς θα χρειαστούν τον «καλό» Κάιλ Λάουρι των τελευταίων τεσσάρων αγώνων για να καταφέρουν να περιορίσουν του Ουόριορς και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ο γκαρντ των Ράπτορς θα αντιμετωπίσει στην άμυνα αρκετές φορές τους Κάρι και Τόμπσον, ενώ στην απέναντι πλευρά θα τον «κυνηγάει» ο Κλέι σε ένα ματς-απ που θα κρίνει πολλά στην απόδοση της περιφέρειας των δύο ομάδων.

Τέλος, σημαντικό δεδομένο στη σειρά το οποίο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε είναι η απόδοση των Ντρέιμοντ Γκριν και Πασκάλ Σιάκαμ. Ο Γκριν κάνει… πράγματα στα playoff όντας σε καταπληκτική κατάσταση έχοντας 13,6 πόντους, 9,9 ριμπάουντ και 8,2 ασίστ μέσο όρο γράφοντας ένα εξαιρετικό +9.3 plus/minus.

Από την άλλη, ο Σιάκαμ κάνει εξίσου εκπληκτικά playoff έχοντας πολύ καλή παρουσία σε επίθεση και άμυνα στους πρώτους δύο γύρους, ενώ απέναντι στους Μπακς ήταν κομβικός στο να δημιουργήσει (μαζί με τον Γκασόλ), το «τοίχος» που σταμάτησε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο φόργουορντ από το Καμερούν πρόκειται να αναλάβει να δυσκολέψει, με την βοήθεια των υπολοίπων, την ζωή του Ντουράντ όταν αυτός επιστρέψει.

Επίλογος:

Οι δύο ομάδες της Ανατολής που πάλεψαν για την πρόκριση στους τελικούς θα ήταν οπωσδήποτε «υψηλότερο» εμπόδιο από αυτές που αντιμετώπισε στην Δύση το Γκόλντεν Στέιτ. Οι Ράπτορς έχουν τα κορμιά και το βάθος για να βάλουν εμπόδια στους πρωταθλητές στον δρόμο για το «three-peat». Από την άλλη, οι Ουόριορς δεν φάνηκε να επηρεάζονται από τους τραυματισμούς των Ντουράντ και Κάζινς, ενώ παίζουν καλύτερα εκτός έδρας(έχουν +7,4 net rating) και δείχνουν να έχουν κίνητρο. Ο στόχος τους θα είναι να εξουθενώσουν τον Καουάι και να τον εμποδίσουν να φτάσει εύκολα στα σημεία που θέλει ο ίδιος.

Από την άλλη, το Τορόντο παίζει σε μία από τις καλύτερες έδρες της λίγκας, είναι «διψασμένο» για επιτυχίες και έχουν τον καλύτερο παίκτη της σειράς(αφού ο Ντουράντ είναι τραυματίας) στην διάθεση τους έχοντας επίσης και πιο «δόκιμες» λύσεις από τον πάγκο με τους Βαν Φλιτ, Ιμπάκα και Πάουελ. Η εμπειρία και η αμυντική ικανότητα του Γκασόλ επίσης αποτελεί ένα ακόμη πλεονέκτημα για τους Καναδούς με τους Ουόριορς βέβαια να έχουν περισσότερη εμπειρία σε καταστάσεις που κρίνουν τίτλους.

Όπως και να έχει, οι φετινοί τελικοί αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.