Μπορεί ο Jimmy Butler να ντύθηκε LeBron James και να… ξέφυγε σε Game 6, μπορεί η δυναμική του TD Garden να μην είναι όπως παλιά, αλλά οι Miami Heat κέρδισαν ένα ματς χθες (28/5) που μπορεί να αλλάξει όλη τη χρονιά τους.

Όπως ανέφερα και για το ζευγάρι των Golden State Warriors με τους Dallas Mavericks, σ’ αυτά τα στάδια μιας σειράς δύσκολα αλλάζει κάτι πέρα από τη συνέπεια. Και οι Heat έκαναν ακριβώς αυτό που όταν το έπρατταν τους χάριζε τη νίκη και όταν όχι τους πότιζε με blow outs. Έπαιξαν άμυνα και έβαλαν τα σουτ τους. Το μπάσκετ είναι απλό άθλημα…

Μετά τις δύο διαδοχικές απαίσιες παρουσίες τους από το τρίποντο μέχρι και το Game 5, οι Heat παρουσιάστηκαν πολύ καλύτεροι στο εν λόγω κομμάτι στη Βοστόνη πιάνοντας… φωτιά με 12-27 ελεύθερα τρίποντα. Δεν είναι μια επίδοση που τρομάζει, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως πολλά εξ αυτών ήταν ρίσκα στον Butler, αλλά ανάγκασε την αντίπαλη άμυνα να βγει από το καβούκι της, να κατεβάσει τα σχήματά της και να ανοίξει το γήπεδο. Κάτι που φυσικά χάρισε στον Butler ακόμα περισσότερους χώρους για να “καθαρίσει” το παιχνίδι στο φινάλε αλλά και μεγάλη ψυχολογία με (πάρα) πολλά σουτ στο φινάλε των χρόνων επίθεσης με Jimmy Buckets, Kyle Lowry και Max Strus.

 

  • Game 6:

Ελεύθερα τρίποντα: 5-16
Τελείως ελεύθερα τρίποντα: 7-11

  • Game 5:

Ελεύθερα τρίποντα: 2-19
Τελείως ελεύθερα τρίποντα: 4-19

Από την άλλη μεριά, η αχίλλειος πτέρνα των Celtics ήταν τα πολλά λάθη στα οποία υπέπεσαν για άλλη μια φορά, με το Miami να βρίσκει 22 πόντους από τα 17 λάθη τους και να τους τιμωρεί ξανά και ξανά στο ανοιχτό γήπεδο (13 πόντοι).
Το εμφανές ρίσκο στο corner 3 αλλά και γενικότερα σε Derrick White και Al Horford απέδωσε καρπούς για τους φιλοξενούμενους, που είχαν βαλθεί να προστατεύσουν τους εύκολους πόντους των drives από τους σταρ της Βοστόνης με overhelping και overhustle.

Σε μια πιο βαθιά ματιά, ο οργανισμός της Florida βρήκε 43 πόντους είτε από λάθη αντιπάλου είτε στο ανοιχτό γήπεδο είτε από επιθετικά ριμπάουντ -κάτι που σημαίνει πως στο σετ παιχνίδι πέτυχε μόλις 68 πόντους σε 108 κατοχές, ήτοι 0.7 πόντους ανά κατοχή!

Οι νάρκες των Celtics

Για 5η φορά από το 2012, οι Celtics αποτυγχάνουν να “καθαρίσουν” την πρόκριση στους Τελικούς του ΝΒΑ όταν έχουν την ευκαιρία.
Ωστόσο -παρόλο που σε μια βραδιά όπου ο Butler άγγιξε το triple double με σχεδόν 50 πόντους και το ένα μεγάλο σουτ μετά το άλλο, οι σταρ τους ήταν τελείως εκτός ρυθμού και κατοχών, ο Smart έκανε το χειρότερο παιχνίδι του, τα ελεύθερα σουτ δεν έμπαιναν και έκαναν πολλά λάθη κατάφεραν να μείνουν ζωντανοί στη διεκδίκηση της νίκης μέχρι τέλους- έγιναν αρκετές αστοχίες στο πιο σημαντικό, μέχρι το επόμενο, ματς της σεζόν τους.

Αρχικά, αυτό που “ενοχλεί” περισσότερο απ’ όλα είναι η εξαφάνιση των Jayson Tatum και Jaylen Brown, οι οποίοι είχαν μέρος μόλις στα 34 από τα 97 σουτ (σουτ + ταξίδια στις βολές) των γηπεδούχων, σε μια εξωφρενικά μέτρια απόδοση που έγειρε πολύ σύντομα την πλάστιγγα υπέρ του Miami, το οποίο είχε αποφασίσει να ζήσει και να πεθάνει δια χειρός Butler -του απόλυτου σταρ του δηλαδή.

Συνολικά, οι J’s -παρ’ όλη την προσοχή που είχαν από την αντίπαλη άμυνα, η οποία είχε προσαρμοστεί άρτια πάνω τους- επιχείρησαν μόλις 25 σουτ (15-25 εντός πεδιάς, 5-10 τρίποντα), πήγαν 9 διαφορετικές φορές στη γραμμή των βολών (15-17) και υπέπεσαν σε 11 λάθη.
Σκόραραν δηλαδή 1.1 πόντους ανά κατοχή αλλά δεν ήταν πρόθυμοι ή στον κατάλληλο χώρο να αναλάβουν περισσότερες επιθέσεις -με τους ρολίστες Marcus Smart, Robert Williams, Horford και White να ντύνονται σταρ και να προσπαθούν να σώσουν ένα ματς που έμοιαζε χαμένο σχεδόν από το ξεκίνημά του. Δεν κερδίζεις έτσι τους Heat.

Ταυτόχρονα, από τη στιγμή που το Miami ήταν αρκετά εύστοχο για τα δεδομένα των δύο περασμένων ματς, ο Ime Udoka έπεσε στην άτυπη αυτή παγίδα και κατέβασε τα σχήματά του στο δεύτερο μέρος, με τους Smart, White, Brown και Tatum να είναι η κύρια τετράδα παικτών -με τους Williams να πατούν παρκέ μόλις για 14 λεπτά ΣΥΝΟΛΙΚΆ μετά την ανάπαυλα.

Η ενέργεια του Robert Williams στα ριμπάουντ και το rim protection από τη μια και η συνέπεια του Grant Williams από την περίμετρο σε μια βραδιά που αφενός οι σταρ ήταν εκτός ρυθμού και οι ρολίστες πλην White τα… έσπαγαν (2-11 τρίποντα στο 2ο μέρος) θα ήταν απαραίτητα στοιχεία σε ένα παιχνίδι που ακόμα και όταν γύρισε σε κάποια στιγμή άφηνε τη γεύση πως κάτι λείπει….