Συνήθως, αν όχι πάντα, κάθε εποχή μνημονεύεται για τους σούπερ σταρ αθλητές της, για τα τρομερά νούμερα, για τις απίθανες επιδόσεις σε κάθε μήκος και πλάτος του παρκέ.
Σ’ αυτόν τον βωμό λοιπόν, όλα τα υπόλοιπα στέκουν γοερά σε μια άκρη δίχως πολύ φως.

Οι προπονητές και οι συνεργάτες τους δεν απολαμβάνουν τα δικαιώματα που τους αναλογούν, οι απόλυτοι μαέστροι της γέννησης μιας μηχανής -οι GMs– σχεδόν δεν αναφέρονται ποτέ σε δημόσια θέα ενώ ακόμα χειρότερη είναι η μοίρα γυμναστών, φροντιστών και γιατρών, που έχουν συνηθίσει να μεγαλουργούν στις σκιές των media και της προσοχής.

Σε αντίθεση με τους προπονητές βέβαια, ίσως επειδή είναι κάτι που νομίζουμε όλοι πως μπορούμε να κάνουμε πολύ εύκολα, η συμβολή των υπόλοιπων γραναζιών που αναφέρθηκαν μπορούν να αναγνωριστούν αν κάποιος μελετήσει διεξοδικά τα πεπραγμένα του ρόστερ που χρίστηκε ή της διατήρησής του σε μια κατάσταση όπου μπορεί να είναι διαρκώς ανταγωνιστικό και υγιές πνευματικά και σωματικά.
Για τους τεχνικούς όμως, ειδικά των κορυφαίων επιπέδων όπου η γκάμα παρακολούθησης, άρα και η κριτική, είναι πιο εύκολη, δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Από καθαρά ψυχολογικές… ντόπες μέχρι αυτόματα plays που δεν καταλαβαίνει εύκολα το γυμνό μάτι, ένας κόουτς μπορεί να θέσει την ομάδα του να κερδίσει. Ο κάθε προπονητής μπορεί να το κάνει αυτό -λίγο χειρότερα ή λίγο καλύτερα.
Στην κορυφή του παγόβουνου δεν είναι άλλος από τον Gregg Popovich όμως.

Τεχνικά, σίγουρα υπάρχουν καλύτεροι προπονητές από αυτόν.
Φιλοσοφικά, σίγουρα υπάρχουν καλύτεροι προπονητές από αυτόν.
Διαχειριστικά, σίγουρα υπάρχουν καλύτεροι προπονητές από αυτόν.

Ωστόσο, κανείς δεν έχει επηρεάσει τόσο το ΝΒΑ διδακτικά όσο εκείνος, με μια σχολή παραγωγής τεχνικών που έχει μάθει δίπλα του να πρωταγωνιστεί εδώ και χρόνια στη λίγκα.
Συγκεκριμένα, από το 2012 μόνο μια χρονιά είτε ο «Pop» είτε ένας μαθητής του δεν έχουν συμμετάσχει σε Τελικούς ΝΒΑ, ενώ μόνο φέτος θα υπάρχουν 2 εξ αυτών!

  • 2022: Steve Kerr, Ime Udoka
  • 2021: Mike Budenholzer
  • 2019: Steve Kerr
  • 2018: Steve Kerr
  • 2017: Steve Kerr
  • 2016: Steve Kerr
  • 2015: Steve Kerr
  • 2014: Gregg Popovich
  • 2013: Gregg Popovich

Αν μάλιστα προστεθούν σ’ αυτήν τη λίστα και οι πάλαι ποτέ παίκτες του Monty Williams και Doc Rivers, η λίστα απλά πληθαίνει ακόμα περισσότερο, με τον θρύλο του ΝΒΑ όχι μόνο να έχει πανηγυρίσει 5 πρωταθλήματα με τους Spurs και ένα χρυσό μετάλλιο με την Εθνική των ΗΠΑ αλλά να έχει φτιάξει ένα πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί εκεί η νέα σοδιά τεχνικών στη λίγκα.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί κάτι επίσης… τρελό. Αυτή τη στιγμή στους Τελικούς του ΝΒΑ μεταξύ των Warriors και των Celtics υπάρχουν 2 πρώην αθλητές της οικογένειας των Τεξανών (Derrick White, Quinndary Weatherspoon) αλλά και 7 (!) πρώην βοηθοί του Popovich σε Spurs και ΗΠΑ, αφού εκτός των Kerr και Udoka στους δύο πάγκους κάθονται επίσης και οι Damon Stoudamire (Celtics), Ben Sullivan (Celtics), Will Hardy (Celtics), Ron Adams (Warriors) και Mike Brown (Warriors)!