Ο Λεμπρόν Τζέιμς είναι ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες που αγωνίστηκαν ποτέ στο NBA. Και όπως συμβαίνει με πολλούς έχει αμφισβητηθεί σε τεράστιο βαθμό. Μάλιστα φέτος έιναι κοντά στο να μετρήσει 5ο χαμένο τελικό σε 7 συμμετοχές και αυτό δείχνει ότι οι επιδόσεις του στους τελικούς δεν είναι και οι καλύτερες και η ταμπέλα του «looser» κρέμεται πάνω από το κεφάλι του. Οι δύο μόνο περιπτώσεις που πανηγύρισε τον τίτλο ήταν με τους Μαϊάμι Χιτ τις σεζόν 2012 και 2013. Ποιές λοιπόν οι διαφορές του Λεμπρόν των Χιτ με τον Λεμπρόν των Καβαλίερς ; 

Όταν ο Λεμπρόν αποφάσισε να φύγει από τους Καβαλίερς το καλοκαίρι του 2010 και να πάρει μεταγραφή στους Χιτ ήξερε ότι πήγαινε σε μία ομάδα που ήδη είχε το know how στην κατάκτηση του πολυπόθητου δαχτυλιδιού αφού εκτός από παίκτες όπως ο Ντουέιν Ουέιντ είχε και έναν παράγοντα στο πλάι του όπως ο Πατ Ράιλι που ήταν από τους καλύτερους προπονητές όλων των εποχών στο NBA και μετά αποφάσισε να κάνει την ακόμα πιο δύσκολη δουλειά του πως χτίζεις μία ομάδα πίσω από ένα γραφείο. 

Πρέπει να καταλάβουμε το πως λειτουργεί μία ομάδα η οποία ήδη εχει κατακτήσει την κορυφή του κόσμου και πως μία που θέλει να την κατακτήσει αλλά δεν ξέρει τον σωστό τρόπο. Ο Λεμπρόν κατέκτησε δις την κορυφή του NBA με το Μαϊάμι γιατί οι άνθρωποι της ομάδας και συγκεκριμένα ο Ράιλι του έδειξαν πως δουλεύουν οι Πρωταθλητές και ο Τζέιμς από τότε που επέστρεψε στο Κλίβελαντ το καλοκαίρι του 2014 προσπάθησε να φέρει τον τρόπο δουλειάς μίας ομάδας Πρωταθλητισμού. Το θέμα είναι ότι μέχρι στιγμής δεν τα έχει καταφέρει γιατί στο Κλίβελαντ λόγω της επιθυμίας της ομάδας και όλης της πόλης για την κατάκτηση ενός τίτλου σε οποιοδήποτε ομαδικό σπορ από το 1970 και μετά έχει πέσει όλο το βάρος πάνω του. Για παράδειγμα ο Λεμπρόν διαλέγει ποιός θα έιναι προπονητής, ποιός θα είναι τζένεραλ μάνατζερ και κάνει δικές του μεταγραφές. Και από ότι όλα δείχνουν αυτό είναι και το μεγάλο κακό που κάνει στους Καβαλίερς, προσπαθεί να τα κάνει όλα μόνος του και αν συνεχίσει έτσι θα αργήσει πολύ η στιγμή που θα κατακτήσει το δαχτυλίδι.

 Ο Ζιντρούνας Ιλγκάουσκας, παλιός συμπαίκτης του Τζέιμς για 7 χρόνια στους Καβαλίερς και για 1 στους Μαϊάμι έκανε μία πολύ ενδιαφέρουσα δήλωση για την παλία του ομάδα: «Πρέπει να καταλάβετε ότι είναι τόσο διαφορετικά στο Μαϊάμι από οπουδήποτε αλλού», ο παλιός Λιθουανός σέντε αναφέρεται στον τρόπο δουλειάς της ομάδας του Πατ Ράιλι και του Μίκι Άρισον (ιδιοκτήτης των Χιτ) και μάλιστα για τον Ράιλι αναφέρεται στον «τρόπο του». Ο Λεμπρόν προσπαθεί να φέρει αυτό τον τρόπο στο Κλίβελαντ όμως έχει κάνει πολλά λάθη γιατί δεν ασχολείται αποκλειστικά με το αγωνιστικό κομμάτι όπως έκανε στους Χιτ. Στο Κλίβελαντ έχει διώξει τον Ντείβιντ Μπλατ, φέρνοντας στην θέση του έναν δικό του άνθρωπο τον κόουτς Λιου, έχει φέρει παλιούς συμπαίκτες του από τους Χιτ όπως τον Μίλλερ και τον  Τζόουνς. Κάνει κριτική ανοιχτά στους δύο καλύτερους συμπαίκτες του, τον Ίρβινγκ και τον Λοβ.

Ας θυμηθούμε μία ιστορία από το πρώτο καλοκαίρι του Λεμπρόν στους Χιτ. Τότε με εντολή Ράιλι οι δύο νεοφερμένοι το μεγάλο αστέρι ο Τζέιμς και ο Ιλγκάουσκας είχαν κάνει προετοιμασία σε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης στην Φλόριντα, όπου όπως λέει ο μύθος απαγορευόταν να πίασεις το σορτσάκι σου από την κούραση και αυτό δημιούργησε μία τεράστια συγκέντρωση πνευματική αλλά και σωματική ειδικά για τον Λεμπρόν. Και επίσης κάτι άλλο σημαντικό για την εποχή που ο «Βασιλιάς» ήταν στο Μαϊάμι, το προπονητήριο έμοιαζε με ένα τσιμεντένιο τοίχος αφού ακόμα και τα παράθυρα ήταν περικυκλωμένα από πολλές και μεγάλες σε μέγεθος περσίδες. Αυτό δείχνει ότι παίκτης ήταν απόλυτα συγκεντρωμένος στην προετοιμασία του για το γήπεδο και τις μάχες μέσα σε αυτό. Τις εκτός γηπέδου μάχες τις είχε αναλάβει ο Ράιλι. Και δεν έιναι τυχαίο ότι ο Λεμπρόν τα δύο χρόνια που λείπει από το Μαϊάμι, μαζί με κάποιους συμπαίκτες του προετοιμάζεται εκεί κάθε καλοκαίρι πριν την έναρξη της νέας σεζόν.

Απλά ας δούμε και την αντίθετη τακτική προετοιμασίας των Καβαλίερς και τον τρόπο λειτουργίας του για να κατανοήσουμε την διαφορά. Η διοίκηση της ομάδας δείχνει να ενδιαφέρεται για το πως θα ξοδέψει και όχι για το πως θα χτίσει μία ομάδα από τα θεμέλια. Θυμηθείτε πως περιγράψαμε παραπάνω το προπονητήριο των Χιτ και σκεφτείτε το προπονητήριο των παικτών του Κλίβελαντ το οποίο έχει θέα σε δάσος και μία λιμνούλα και είναι βαμμένο παντού με τα σήματα και τα χρώματα της ομάδας. Α, επίσης ο ιδιοκτήτης των Καβαλίερς Ντάν Γκίλμπερτ έχει ξοδέψει πάνω από 845 εκατομμύρια σε φόρους πολυτελείας για μεταγραφές ή ειδικούς φωτισμούς στην ομάδα ώστε να μην ενοχλούν τους παίκτες οι βόμβοι τον κανονικών φωτισμών του γηπέδου. Και βέβαια κάποια από αυτά τα εκατομμύρια έχουν πληρωθεί και για τον Λεμπρόν Τζέιμς. 

Όμως ρόλο σε όλα αυτά έχει και ο τρόπος συμεριφοράς των ιδιοκτητών. Οι κινήσεις του Γκίλμπερτ δείχνουν έναν άνθρωπο παρορμητικό που τα θέλει όλα τώρα και μπορεί να αλλάξει τα πάντα σε λιγότερο από μία αγωνιστική σεζόν ώστε να τα καταφέρει, ενώ από την άλλη πλευρά ο Άρισον είνα ήρεμος έχει δίπλα του έναν άνθρωπο όπως ο Ράιλι που τον εμπιστέυεται και παρακολουθούν μαζί προπονήσεις της ομάδας τους με απόλυτη ηρεμία και ησυχία. Και μάλιστα όταν θέλει, θα πάρει το σκάφος του και μαζί με παίκτες της ομάδας θα πάνε σε μία ευρωπαϊκή χώρα ταξίδι μαζί, σαν μία κανονική οικογένεια. Κια κάτι ακόμα μία ιστορία για την διαφορά νοοτροπίας των δύο ιδιοκτητών, ο Γκίλμπερτ κάποτε ήθελε να δημοσιεύσει πλαστή ανακοίνωση η οποία θα έγραφε ότι οι Καβαλίερς απέκτησαν με 10ημερο συμβόλαιο τον Ντέννις Ρόντμαν.

Ας σκεφτούμε τελικά όσοι αγαπάμε τον μαγικό κόσμο του NBA και ανεξάρτητα από το αν είμαστε οπαδοί ή όχι του Λεμπρόν. Εκείνος προσπαθεί κατά κάποιο τρόπο να φέρει την νοοτροπία των Χιτ στους Καβαλίερς αφού εκέι κάνει προετοιμασία με κάποιους από τους συμπάικτες του και προσπαθεί εκτός από απόλυτος σταρ της ομάδας μέσα στο γήπεδο να γίνει παράλληλα και ένας άλλος Πατ Ράιλι έξω από το γήπεδο. Αυτό δείχνει ότι είναι σε μεγάλη σύγχηση και πια έιναι κοντά στο να χάσει ένα ακόμα τίτλο με την ομάδα που υποσχέθηκε όταν επέστρεψε ότι αυτός είναι ο μοναδικός στόχος που έχει στο μυαλό του. Το μέλλον του φαίνεται θολό αφού το συμβόλαιο του λήγει το καλοκαίρι μπορεί να μείνει στο Κλίβελαντ μέχρι να καταφέρει τον μεγάλο στόχο αλλά την γαλήνη, την ηρεμία και το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του το έπαιξε στο Μαϊάμι.

 Στέφανος Τάτσιος