«Είναι δύσκολο να αναλύσεις ή να περιγράψεις τον Jimmy, μέχρι να τον αισθανθείς μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Είναι ένας κορυφαίος μαχητής. Πώς αλλιώς να το πω; Είναι ο γαμ… Jimmy Butler». Ακόμα και ο Erik Spoelstra δεν μπορούσε να χωνέψει τι έκανε ο Jimmy Butler στον 3ο τελικό, κουβαλώντας σχεδόν μόνος του το Miami προς τη νίκη επί των Lakers και το 1-2 στη σειρά. Πόσο μάλλον να το περιγράψει.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας ο 31χρονος all-star χάρισε στους fans του ΝΒΑ μία από τις κορυφαίες παραστάσεις στην ιστορία των Τελικών. Πέτυχε 40 πόντους με 12/14 βολές και 14/20 δίποντα, μάζεψε 11 ριμπάουντ, μοίρασε 13 ασίστ, έκλεψε 2 φορές τη μπάλα, έκοψε 2 σουτ και υπέπεσε σε 5 λάθη σε 45 λεπτά συμμετοχής, έχοντας +20 στο δείκτη “+/-”.

Διαβάστε με αριθμούς που συγκαταλέγονται όλα αυτά τα νούμερα που είχε ο ηγέτης της Heat:

* Ο Butler είχε συνδρομή σε 73 από τους 115 πόντους του Miami, είτε σκοράροντας, είτε πασάροντας. Μόνο ένας παίκτης στην ιστορία των Τελικών έχει καταγράψει μεγαλύτερο νούμερο: ο Walt Frazier (74) στον 7ο τελικό του 1970, όταν είχε 36 πόντους και 19 ασίστ στη νίκη των New York Knicks επί των Los Angeles Lakers με 113-99.

* Έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία των Τελικών, που είχε περισσότερους πόντους, ριμπάουντ και ασίστ στο ίδιο παιχνίδι από τον LeBron James -συμπεριλαμβανομένων και των συμπαικτών του “Βασιλιά”.

* Έγινε ο πρώτος παίκτης τα τελευταία 18 χρόνια, που σκόραρε τουλάχιστον 40 πόντους σε έναν τελικό, δίχως να επιχειρήσει ούτε ένα τρίποντο. Ο τελευταίος που έκανε κάτι ανάλογο ήταν ο Shaquille O’Neal το 2002, όταν είχε 40 πόντους με 12/14 βολές και 14/23 δίποντα στη νίκη των Lakers επί των Nets με 106-83.

Δείτε όλα τα σουτ του Butler στον 3ο τελικό (τα εύστοχα με Ο, τα άστοχα με Χ):

* Έγινε ο 3ος παίκτης στην ιστορία των Τελικών, που σημείωσε triple-double, σημειώνοντας παράλληλα 40 πόντους. Οι άλλοι δύο είναι ο LeBron James και ο Jerry West .

* Είναι ο 6ος παίκτης στην ιστορία των Τελικών πέτυχε triple-double, σκοράροντας πάνω από 30 πόντους και ο 4ος με περισσότερους από 35 πόντους. Κάτι ανάλογο έχουν κάνει μόνο ο LeBron James (2 φορές), ο James Worthy και ο Jerry West στο παρελθόν.

* Έγινε ο 3ος παίκτης στην ιστορία του Miami (μετά τον LeBron James και τον Dwyane Wade), που σημείωσε 40+ πόντους για δεύτερη φορά στα ίδια Playoffs. Ο James και ο Wade είναι επίσης οι άλλοι δύο παίκτες της Heat (πέρα από τον Butler) που έχουν σκοράρει πάνω από 30 πόντους σε τελικό πρωταθλήματος. Μόνο ο Wade στους Τελικούς του 2006 είχε κατορθώσει να “πιάσει” τους 30 σε τρεις περιόδους, όπως έκανε ο Butler στον 3ο τελικό.

* Έγινε ο 4ος παίκτης του Miami που ξεπέρασε τους 19 πόντους σε ένα ημίχρονο τελικού μετά τους Dwyane Wade (8 φορές), LeBron James (5 φορές) και Mario Chalmers.

Και όλα αυτά σε έναν αγώνα που ελάχιστοι θα πόνταραν στο Miami για να τον κερδίσει. Στο Las Vegas η Heat μπήκε στο ματς με χάντικαπ 9 πόντων, το δεύτερο μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί σε αγώνα σειράς Τελικών τα τελευταία 30 χρόνια. Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και στον αυριανό, 4ο αγώνα (7/10, 04:00). Αν νομίζετε όμως ότι ιδρώνει το αυτί του Butler για κάτι τέτοια, απατάστε πλάνην οικτρά.

«Θα δώσουμε τη μάχη μας. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε. Θα παλέψουμε», λέει ο Butler, που έκανε και την εξής εγγύηση: «Θα νικήσουμε. Θα ισοφαρίσουμε τη σειρά 2-2».

Απολαύστε την εποποιία του Jimmy Butler στον 3ο τελικό: