Στα 8 χρόνια παρουσίας του στην ομάδα τη βοήθησε να μπει στα Playoffs τις 6, μετέτρεψε σε σταρ ή σημαντικούς ρολίστες τύπους που είτε επιλέχθηκαν χαμηλά για την αξία τους στο Draft (Rudy Gobert, Donovan Mitchell, Jordan Clarkson) είτε δεν είχαν πάρει ποτέ μια σημαντική ευκαιρία (Joe Ingles, Royce O’Neale), έκανε contending μηχανή μια ομάδα μικρής αγοράς και μέτριας πόλης επί σειρά ετών. Παρ’ όλα αυτά, ο coach Quin Snyder πάντα ήταν το πρόβλημα για τους Jazz, σύμφωνα με τα media και το κοινό, με τον έμπειρο τεχνικό να ανακοινώνει πως αποχωρεί από τον οργανισμό της Utah κοιτάζοντας επιτέλους τον εαυτό του.

Το playstyle του συλλόγου τα τελευταία χρόνια, με την εκτόξευση του Mitchell σε έναν από τους καλύτερους σκόρερ στο ΝΒΑ και την εν γένει στροφή στο iso, είναι από τα πιο άσχημα της λίγκας -με την έλλειψη πολλών πηγών σκορ/σουτ αλλά και τη μη αξιοποίηση των υπαρχόντων να τον «καίει» πολλάκις για άλλη μια σεζόν.

Οι αστοχίες όμως δε μένουν εδώ.

  • Η Salt Lake city δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ με σεβασμό και προσοχή από τους εκάστοτε σταρ Free Agents. Μη ξεχνάμε ότι οι σπουδαιότεροι παίκτες στην ιστορία της ομάδας προήλθαν από το Draft.
  • Οι απαιτήσεις και οι τάσεις των Mitchell-Gobert δεν ταίριαξαν ποτέ μεταξύ τους, με την άρνηση του πρώτου να μοιράζει τη μπάλα σταθερά να βρίσκει πάντα απέναντι τη θέληση για μεγαλύτερο επιθετικό ρόλο του Γάλλου.
  • Η μείξη του Mitchell με τους ball hog Conley και Clarkson δεν έπιασε ποτέ πραγματικά, με τους Jazz να κολλούν περισσότερο από την επίθεσή τους πολλές φορές παρά από την αντίπαλη άμυνα.
  • Gobert, Mitchell, Conley, Bogdanovic και Clarkson -μια μείξη παικτών που έπαιξαν φέτος μαζί 20 λεπτά ΣΥΝΟΛΙΚΆ– καταλαμβάνει το 67% των μισθών της νέας σεζόν.

Η κατάσταση, οικονομική και αγωνιστική, στους Jazz είναι αποκαρδιωτική τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον και για να βελτιωθεί χρειάζεται ένα εσωτερικό θαύμα από τη στιγμή που έχει μόνο 2 pick πρώτου γύρου μέχρι και το 2025 ή ένα κορόιδο για να ξεφορτωθεί κάποιο βαρύ συμβόλαιο για καλό αντάλλαγμα.

Και ο Snyder, που σίγουρα δε μπορούσε να επιβληθεί στον Mitchell ή να πετάξει εκτός πεντάδας τον Gobert, θα αποδειχθεί πως δεν ήταν το πρόβλημα…