Δεν μπορούμε να μιλάμε για τους καλύτερους προπονητές στο “μαγικό” κόσμο του ΝΒΑ και να μην αναφέρουμε αρχικά το “θρύλο” Phil Jackson. Με αφορμή και τα νέα επεισόδια του “The Last Dance”, τα οποία μάλιστα είχαν και αρκετές αναφορές στο “μεγαλείο” του Jackson, το Basketblog.gr πραγματοποιεί μια ιστορική αναδρομή στα κατορθώματά του. Πάμε να δούμε όμως γιατί ο Αμερικανός προπονητής συγκαταλλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους.

Αρχικά, το πιο βασικό που όλοι σίγουρα γνωρίζουν, αλλά πρέπει να υπενθυμίσουμε, είναι πως ο Phil Jackson κατέχει 11 πρωταθλήματα σαν προπονητής στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη. Έξι με τους Chicago Bulls και πέντε με τους Los Angeles Lakers. Δύο ομάδες που έγραψαν ιστορία μαζί τους. Μάλιστα, είναι ο μόνος προπονητής στην ιστορία της Λίγκας που διαθέτει διψήφιο αριθμό δαχτυλιδιών. Ο δεύτερος της λίστας είναι ο Red Auerbach, ο οποίος διαθέτει 9 με τους Boston Celtics.

Στη “χρυσή” ομάδα των Chicago Bulls, βρέθηκε 11 χρόνια, από το 1987 μέχρι και το 1998. Ωστόσο, τα πρώτα δύο χρόνια της καριέρας του στη συγκεκριμένη ομάδα, είχε το ρόλο βοηθού προπονητή, δίπλα στον “μέντορά” του για πολλούς Doug Collins. Η αλήθεια είναι βέβαια πως οι δυό τους διέφεραν πολύ στις απόψεις τους και για αυτό το λόγο, οι Βulls αναγκάστηκαν να απολύσουν τον Collins, του οποίου τη θέση ανέλαβε ο Jackson, αφού σύμφωνα και με τα λεγόμενα του Krause ταίριαζε περισσότερο στη νοοτροπία της ομάδας για το “μεγαλείο” που είχαν στο μυαλό τους να χτίσουν.

Στην αρχή όμως όπως ο ίδιος ο “Air” Jordan δήλωσε δεν ήταν τόσο ενθουσιασμένος με την προσθήκη του Phil Jackson στο “τιμόνι” της ομάδας. Ωστόσο μετά από μια μεγάλη συζήτηση μεταξύ των δύο, ο Jordan ήταν πεπεισμένος πλέον ότι με εκείνον οδηγό θα κατάφερναν γράψουν ιστορία. Όπως συνέβη άλλωστε. 

Στην καριέρα του στους Chicago Bulls κέρδισε 11 εκατομμύρια δολάρια. Τα κέρδη του βέβαια από το “μαγικό” κόσμο του ΝΒΑ δεν σταματούν εκεί. Το 2014 όταν μάλιστα ανέλαβε την ομάδα των New York Knicks, από διαφορετικό πόσο πλέον, αυτό του προέδρου, ο Jackson κέρδισε στην θητεία του των τριών χρόνων εκεί 60 εκατομμύρια δολάρια!

Σαν παίκτης, ο Phil Jackson έχει αγωνιστεί για 11 χρόνια με τη φανέλα των New York Knicks, με τους οποίος μάλιστα κατέκτησε και 2 φορές τον τίτλο του ΝΒΑ και άλλα 2 χρόνια με τη φανέλα των New Jersey Nets. Τα πρωταθλήματα τα κατέκτησε τις χρονιές 1969/70 και 1972/1973. Στους Nets ο Jackson πήγε με ανταλλαγή. Ωστόσο, αυτή η ανταλλαγή δεν ήταν μια απλή, όπως όλες οι άλλες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Jackson είναι ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που έχει γίνει “trade” από κάποια ομάδα μόνο και μόνο για να καλυφθούν τα εδαφικά δικαιώματα που προέβλεπαν χρέωση στην ομάδα. Έγινε ανταλλαγή από τους New York Knicks στους New Jersey Nets, όπου οι τελευταίοι είχαν να ξεπληρώσουν το ποσό των 3 εκατομυρίων στους πρώτους λόγω του ότι κατάπατησαν την επικράτειά τους.

Σαν παίκτης έδινε έμφαση στον τομέα της άμυνας και των ριμπάουντ. Αυτός όπως φαίνεται και στα νέα επεισόδια του “The Last Dance” είναι και η αφορμή που σαν προπονητής έδειχνε ιδιαίτερη προσοχή στον Dennis Rodman, παρά τον “προβληματικό” χαρακτήρα. 

Έγινε Draft από τους Knicks το 1967. Ήταν μάλιστα η 17η επιλογή του 2ου γύρου από το συγκεκριμένο Draft. Την πρώτη του χρονιά στο ΝΒΑ, κατάφερε να μπει κιόλας στην πρώτη ομάδα των “Rookies” της Λίγκας. Προηγουμένως, αποφοίτησε από το Κολέγιο της North Dakota. Ωστόσο, όλοι θα τον θυμούνται κυρίως για την προπονητική του καριέρα και όχι αδίκως.

Έχει μείνει στην ιστορία του ΝΒΑ σίγουρα ως ένας από τους πιο επιτυχημένους προπονητές και για πολλούς θεωρείται ο καλύτερος. Το γεγονός πως έχει κατακτήσει τόσους τίτλους με παίκτες όπως ο Michael Jordan, o Scottie Pippen, o Dennis Rodman, o Horace Grant, o Shaquille O’Neal, o Kobe Bryant, o Derek Fisher και άλλα πολλά αστέρια του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο, μόνο εύκολο δεν είναι. Ο “Zen Master” όπως αποκαλείται είχε έναν ιδιαίτερο τρόπο και μια μοναδική φιλοσοφία στον τομέα της προπονητικής. Το ότι κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη αλλά και τον σεβασμό τόσο μεγάλων αστέρων είναι κάτι το αξιοθαύμαστο. Για αυτό άλλωστε κατέχει και 11 φορές τον τίτλο του πρωταθλητή!

Ένας προπονητής της τάξεως του…Hall Of Fame και για πολλούς ο καλύτερος όλων που έχουν περάσει από την ιστορία του ΝΒΑ.