Το Dallas -μαζί με το Golden State ενδεχομένως υπό συνθήκες- ήταν τα δύο χειρότερα δυνατά σενάρια για τους Utah Jazz, που σε περίπτωση που έπεφταν σε μια από αυτές τις ομάδες δεν θα είχαν ιδιαίτερες πιθανότητες πρόκρισης ανεξαρτήτως συνθηκών για έναν κύριο λόγο.
Την παρουσία του Rudy Gobert.

Όπως είχαμε αναφέρει ξανά πριν από μερικές ημέρες, ο Γάλλος είναι ένας εκπληκτικός rim protector που φοβίζει τους αντιπάλους του λειτουργώντας ως σκιάχτρο κάτω από το καλάθι. Ωστόσο, το σωματικό βεληνεκές του δεν του επιτρέπει να είναι αποτελεσματικός έξω από το καβούκι της ρακέτας, με το range των Mavs από τις θέσεις των “ψηλών” να μη μπορεί να παρεμποδιστεί σε κανένα σημείο από τον -για κάποιο λόγο- τρίτο στη λίστα του φετινού DPOY.

Χθες (22/4), ο Dwight Powell έπαιξε 13 λεπτά -διάστημα κατά το οποίο οι Mavericks ήταν χειρότεροι κατά 34.5 πόντους ανά 100 κατοχές -με τους Gobert και Hassan Whiteside να ελέγχουν εύκολα τον άσουτο αντίπαλό τους παραμένοντας κοντά στην ρακέτα.
Ο Jason Kidd όμως, όπως είχε κάνει και στο Game 2, στηρίχθηκε εν πολλοίς στους Maxi Kleber και Davis Bertans στο 5.

Πώς τα πήγαν έτσι οι Mavs με αυτήν την επιλογή;

  • Με τον Kleber ως Center: +40.5 Net Rating
  • Με τον Bertans ως Center: +45 Net Rating

Πώς τα πήγε ο Gobert απέναντί τους συνολικά:

vs Kleber: -32 στο Net Rating
vs Bertans: -32 στο Net Rating

 

Μιλάμε ουσιαστικά λοιπόν για μια πραγματικά τεράστια απόσταση μεταξύ των δύο νοοτροπιών -του small ball από τη μια και της πίστης στον Gobert από την άλλη- που μαθηματικά οδηγεί τους Jazz στην καταστροφή, αφού ακόμα και χωρίς Luka Doncic και Tim Hardaway Jr. βρίσκονται πίσω στη σειρά με περιθώριο μιας ακόμα ήττας σε 4 ματς…

 

 

 

Η θέση του coach Snyder στο θέμα Gobert είναι λεπτή και μπορώ να κατανοήσω πόσο δύσκολο μπορεί να είναι το να πετάξεις εκτός τον πιο ακριβοπληρωμένο σου παίκτη. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως η small ball εκδοχή των Jazz είναι πολύ δυναμική και ήταν αυτή που ουσιαστικά που λίγο έλειψε να γυρίσει ένα χαμένο ματς που άγγιζε το -20 στον πίνακα του σκορ.

Συνολικά, ο Snyder στράφηκε στα χαμηλά σχήματα με τον Eric Paschall ως Center για 12 λεπτά χθες.

 

Πώς τα πήγε συγκριτικά με τις πεντάδες του Gobert;

  • Offensive Rating: 145 πόντοι – 112 πόντοι (33 πόντοι διαφορά)
  • Defensive Rating: 126 πόντοι – 148 πόντοι (22 πόντοι διαφορά)
  • Net Rating: +19 – -36 (55 πόντοι διαφορά)

Η λύση -η μοναδική των Jazz– είναι ο εκσυγχρονισμός και τα κοντά σχήματα, αφού όσους πόντους και να γλυτώνουν στο ζωγραφιστό, η πηγή ελεύθερων σουτ παραμένει τεράστια και τους πληγώνει αφάνταστα…